Οι εδαφικές φιλοδοξίες του Τραμπ – Η γεωστρατηγική σημασία της Γροιλανδίας και του Παναμά

 Οι εδαφικές φιλοδοξίες του Τραμπ – Η γεωστρατηγική σημασία της Γροιλανδίας και του Παναμά

Η είδηση της δήλωσης του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη Γροιλανδία προκάλεσε φρενίτιδα στα δημοσιογραφικά γραφεία. Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου με πληθυσμό μόλις 57.000 κατοίκους, αποτελεί αυτόνομο έδαφος της Δανίας για περισσότερα από 600 χρόνια. Η στρατηγική του σημασία, ωστόσο, το καθιστά αντικείμενο έντονου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.

Γεωγραφική θέση και φυσικός πλούτος

Η Γροιλανδία βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο, ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ευρώπη, γεγονός που την καθιστά γεωπολιτικό κόμβο. Το υπέδαφός της περιέχει πολύτιμες γαίες, κρίσιμες για την παραγωγή μικροτσίπ, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα και πυραυλικά συστήματα. Με τη συνεχιζόμενη τήξη των πάγων, ανοίγονται νέοι θαλάσσιοι δρόμοι που μειώνουν σημαντικά τον χρόνο μεταφοράς από το βόρειο ημισφαίριο, καθιστώντας την περιοχή ακόμα πιο ελκυστική για εμπορικούς και στρατηγικούς σκοπούς.

Στρατιωτική παρουσία και διεθνείς φιλοδοξίες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν ήδη στρατιωτική βάση στη Γροιλανδία, που περιλαμβάνει αντιπυραυλικό σύστημα στα βορειοδυτικά του νησιού. Η ενίσχυση αυτής της παρουσίας θα παρείχε στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεσματικότερο έλεγχο σε μια θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από τη Γροιλανδία έως τη Βρετανία, περιοχή την οποία χρησιμοποιούν ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια. Δεν είναι τυχαίο ότι η επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να αποκτήσουν τη Γροιλανδία ανάγεται στην εποχή της προεδρίας του Χάρι Τρούμαν, όταν είχε κατατεθεί προσφορά ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρυσό.

Το πολιτικό δόγμα του Ντόναλντ Τραμπ

Η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ εγγράφεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που αφορά την προβολή του πολιτικού του δόγματος για την ανάδειξη της Αμερικής σε πρωταγωνιστική δύναμη. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι βλέψεις του για εδαφική επέκταση, είτε πρόκειται για τη Γροιλανδία, τον Παναμά ή άλλες περιοχές, εντάσσονται στο όραμά του για μια «πανίσχυρη Αμερική». Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη προεδρική του θητεία είχε αναφερθεί στην ανάγκη αναβίωσης του Δόγματος Μονρόε το οποίο διασφάλιζε την αμερικανική υπεροχή στο δυτικό ημισφαίριο. Αν και το δόγμα αυτό στόχευε τότε στους Ευρωπαίους αποικιοκράτες, σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν ως κύριες απειλές την Κίνα, το Ιράν και τη Ρωσία.

Πηγή: ertnews.gr

Related post