Ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για το αεροπλάνο που έπεσε στο Καζακστάν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε συγγνώμη από τον Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, για το «τραγικό περιστατικό» στον ρωσικό εναέριο χώρο που αφορά το αεροσκάφος της Azerbaijan Airlines το οποίο συνετρίβη στις 25 Δεκεμβρίου στο δυτικό Καζακστάν.
Vladimir Putin apologizes to Azerbaijani President Ilham Aliyev ‘for the tragic incident that occurred in Russian airspace,’ according to an official Kremlin statement. https://t.co/qx7bCPP3Dc pic.twitter.com/iOghVJISHe
— Mark Krutov (@kromark) December 28, 2024
«Εκείνη τη στιγμή, το Γκρόζνι, το Μοζντόκ και το Βλαντικαυκάζ δέχονταν επιθέσεις από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας απέκρουαν αυτές τις επιθέσεις», ανέφερε στην ανακοίνωση του το Κρεμλίνο επισημαίνοντας ότι η επικοινωνία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Πούτιν.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, σημείωσε ότι το αεροπλάνο είχε «υποστεί εξωτερική φυσική και τεχνική παρέμβαση στον ρωσικό εναέριο χώρο, με αποτέλεσμα την πλήρη απώλεια ελέγχου και την εκτροπή του στην καζακική πόλη Ακτάου», σύμφωνα με την προεδρία του Αζερμπαϊτζάν.
Το επιβατικό αεροσκάφος Embraer EMBR3.SA είχε απογειωθεί από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, με προορισμό το Γκρόζνι, στη νότια περιοχή της Τσετσενίας στη Ρωσία, πριν εκτραπεί εκατοντάδες μίλια διασχίζοντας τη Κασπία Θάλασσα.
Όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το Euronews, επικαλούμενο πηγές της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν την συντριβή του αεροπλάνου της Azerbaijan Airlines στο Ακτάου την περασμένη Τετάρτη, ανήμερα των Χριστουγέννων προκάλεσε ρωσικός πύραυλος εδάφους-αέρος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στην πτήση 8432 κατά τη διάρκεια αεροπορικής δραστηριότητας drone πάνω από το Γκρόζνι και κομμάτια του πυραύλου έπληξαν τους επιβάτες και το πλήρωμα καμπίνας καθώς εξερράγη δίπλα στο αεροσκάφος στη μέση της πτήσης.
Tο κατεστραμμένο αεροσκάφος δεν επετράπη να προσγειωθεί σε κανένα ρωσικό αεροδρόμιο παρά τα αιτήματα των πιλότων για επείγουσα προσγείωση και δόθηκε εντολή να πετάξει μέσω της Κασπίας Θάλασσας προς το Ακτάου στο Καζακστάν, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με στοιχεία, τα συστήματα πλοήγησης GPS του αεροπλάνου είχαν μπλοκαριστεί σε όλη τη διαδρομή πτήσης πάνω από τη θάλασσα.