Τέως βασιλική οικογένεια: Οι ενστάσεις για το επώνυμο «Ντε Γκρες»

Δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ οι 10 διαπιστωτικές πράξεις για τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας και προωθήθηκαν στο ληξιαρχείο Αθηνών προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσαν.

Η επιλογή του επιθέτου «Ντε Γκρες» εξακολουθεί να προκαλεί δημόσια συζήτηση. Εφαρμόζεται ο νόμος του 2215/1994 του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει η κυβέρνηση. Επιφυλακτικό εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει ότι το πολιτειακό έχει λυθεί για την χώρα.

Μιλώντας στην εκπομπή «365 Στιγμές» του ΕΡΤNews και την δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του τέως Βασιλιά είχαν αναφερθεί στην απόκτηση ιθαγένειας.

Όπως θυμάται η ίδια, «νομίζω ότι το θέμα της ιθαγένειας ήταν κάτι που το θέλανε πάρα πολύ. Δεν ξέρω αν ήταν συναισθηματικοί λόγοι. Ήταν σίγουρα πρακτικοί, γιατί δεν είχαν διαβατήριο. Είχαν ένα διαβατήριο από τη Δανία, το οποίο δεν έλεγε ιθαγένεια. Ουσιαστικά δεν είχαν ιθαγένεια. Και έλεγαν ότι από τη στιγμή που έχουμε δύο γονείς, ο πατέρας τους είναι Έλληνας, η μητέρα τους είχε γίνει Ελληνίδα όταν έγινε βασίλισσα, θέλανε να πάρουνε και για συναισθηματικούς και πρακτικούς λόγους την ελληνική ιθαγένεια».

Σχετικά με την επιλογή του επιθέτου «Ντε Γκρες», η κ. Παπαϊωάννου είπε πως, «από τη στιγμή που ο νόμος λέει ότι για να πάρεις ελληνική ιθαγένεια πρέπει να δηλώσεις ένα όνομα και επίθετο, κανονικά κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να διαλέξει όποιο επίθετο θέλει. Τώρα από κει και πέρα, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αυτό το “Ντε Γκρες” δεν είναι τίτλος. Είναι ένα επίθετο. Οι τίτλοι στο ελληνικό κράτος έχουν καταργηθεί. Οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος από εκεί».

«Το Γλύξμπουργκ είναι ένα επίθετο που φάνηκε πολύ καλά και στην εκπομπή γιατί δεν το ήθελαν καθόλου. Θεωρούσαν ότι δεν είναι δικό τους», πρόσθεσε.

Τέλος, η κ. Παπαϊωάννου είπε για το ζήτημα μιας πιθανής συμμετοχής στην πολιτική: «Από τη δική μου εντύπωση, από τη συνέντευξη που τους είχα πάρει, είχα επιμείνει πάρα πολύ, γιατί αυτό νομίζω ότι μας απασχολεί τώρα. Όταν πια ξέρουμε ποιο είναι το πολίτευμα της χώρας, γιατί να έχουμε ξαφνικά πάλι κάποιους βασιλείς να διεκδικούν κάτι;Νομίζω ότι ήταν σαφές στη συνέντευξη ότι δεν έχουν κάποια τέτοια πρόθεση. Ο ένας γιος, ο Νικόλαος, είχε πει ότι του είχαν γίνει προτάσεις, αλλά είχε σκεφτεί ότι δεν ήθελε να το κάνει και ο Παύλος είχε πει ότι δεν θέλει να κατέβει στην πολιτική».

Related post