Ταμείο για την αμυντική αφύπνιση της ΕΕ με ελληνική πρωτοβουλία – Όσα συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για τις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες

 Ταμείο για την αμυντική αφύπνιση της ΕΕ με ελληνική πρωτοβουλία – Όσα συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για τις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες

Ο νέος γεωπολιτικός χάρτης και οι ισορροπίες που διαμορφώνονται στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στη Συρία, το πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας και το μεταναστευτικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αποκαλύπτει ότι στις 3 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος Κορυφής αποκλειστικά για την ευρωπαϊκή άμυνα μετά από πρόταση και του ίδιου.

«Η τεράστια γεωπολιτική ένταση την οποία αντιμετωπίζουμε απαιτεί και μία, θα έλεγα, γεωπολιτική και αμυντική αφύπνιση της ηπείρου μας, η οποία θα μπορεί να κινηθεί σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Εγώ θα εξακολουθώ να πιστεύω ότι απαιτείται κινητοποίηση και ευρωπαϊκών πόρων, όπως έχω γράψει και έχω εξηγήσει πολλές φορές, προκειμένου να υπάρχει ένα, ας το πούμε, ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτεί αμυντικές δράσεις που θα αφορούν το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι αυτό δεν είναι μία δράση ανταγωνιστική προς το ΝΑΤΟ αλλά απολύτως συμπληρωματική. Κι ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να στέλναμε κι ένα μήνυμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες -οι οποίες και με τον Πρόεδρο Τραμπ είμαι σίγουρος ότι θα πιέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για παραπάνω αμυντικές δαπάνες-, ότι αναλαμβάνουμε σοβαρά κι εμείς τις ευθύνες που μας αναλογούν»

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι σταθεροποίηση της Συρίας έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλη την Ευρώπη και για την επιστροφή των προσφύγων.

«Πιστεύω, αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει όλους -και πιστεύω ότι θα έπρεπε να ενδιαφέρει και την Τουρκία- είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και η δυνατότητα να προκύψει ένα καινούργιο καθεστώς με δημοκρατική νομιμοποίηση, το οποίο πρώτα και πάνω απ’ όλα θα σέβεται τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων. Η Ελλάδα έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει ως, θα έλεγα, ο πνευματικός προστάτης και του Πατριαρχείου Αντιοχείας αλλά και κατά προέκταση όλων των ελληνορθόδοξων που κατοικούν και στη Συρία και στον Λίβανο. Και το πρώτο μέλημα αυτή τη στιγμή είναι ακριβώς η ασφάλειά τους και να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με καινούργιες προσφυγικές ροές, ως αποτέλεσμα ανθρώπων που αισθάνονται ότι δεν είναι ασφαλείς με την καινούργια κατάσταση» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα δημιουργίας ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας – Συρίας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να παραγνωριστούν τα κυριαρχιακά δικαιώματα της Κύπρου, προσθέτοντας ότι είναι ακόμα νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα για το ρόλο που θέλει να παίξει η Άγκυρα στην περιοχή.

«Εγώ και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώσαμε τους ομολόγους μας γι’ αυτές τις συζητήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ότι θα μπορούσε να καθοριστεί κάποιου είδους Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, η οποία να παραγνωρίζει τα αναμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Άρα, υπήρξε μία ενημέρωση για κάτι το οποίο, όμως, σε αυτό το επίπεδο απλά μέχρι σήμερα κινείται στον κύκλο των δημοσιογραφικών πληροφοριών» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σαφές μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του ΕΡΤNews για τις προκλήσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος επιμένει να μιλάει για «Μακεδονία» και «Μακεδόνες». «Μπροστά μου, εννοώ στη συνάντηση που είχαμε χθες στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και σήμερα το πρωί που βρεθήκαμε μαζί στα πλαίσια της συνάντησης προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, χρησιμοποίησε την επίσημη και μόνο -θέλω να τονίσω- τη μόνη ονομασία της χώρας, που είναι το Βόρεια Μακεδονία, το οποίο εξάλλου έχει και υποχρέωση να χρησιμοποιεί erga omnes, δηλαδή και στο εσωτερικό της χώρας του».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανάλεβε τη σταθερή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία: «Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και οικονομικά, διότι θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί μία ενδεχόμενη ειρήνη με τη Ρωσία με τους δικούς της όρους και στον χρόνο τον οποίον η ίδια θα επιλέξει, όχι όμως σε συνθήκες αδυναμίας».

Ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει στην άτυπη σύνοδο Βορρά – Νότου το Σαββατοκύριακο η οποία θα διεξαχθεί στη Φιλανδία με θέμα τις νέες αμυντικές προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Related post