Όλο και δυσκολότερη η ακριβής πρόβλεψη του καιρού λόγω της κλιματικής κρίσης – Η «τρομολαγνεία» των προγνώσεων
Η κλιματική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη μετεωρολογία δυσχεραίνοντας την ακρίβεια των προγνώσεων. Παράλληλα, η υπερβολή στον τρόπο επικοινωνίας των προβλέψεων σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης προβληματίζει τους επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, η υπερθέρμανση συντελεί στο να γίνει ατμόσφαιρα έχει γίνει πιο ασταθής,προκαλώντας αιφνίδια φαινόμενα όπως η κακοκαιρία «Ντάνιελ», δυσκολεύοντας τις προβλέψεις.
«Στενεύει» το παράθυρο της ακρίβειας στις προγνώσεις των πολλών ημερών, ενώ έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα αιφνίδιων πλημμυρών. Δεν μπορεί να προβλέψει με την ακρίβεια που θέλει τον υετό, τις βροχές που έρχονται από καταιγιδοφόρα σύννεφα» επισημαίνει ο Μετεωρολόγος Μέλος Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Ζιακόπουλος.
«Πρέπει να πάμε σε μετεωρολογικά μοντέλα τα οποία θα έχουν υψηλή χωρική ανάλυση, να βλέπουμε με λεπτομέρειες το χώρο και να κάνουμε την καλύτερη δυνατή πρόγνωση (…) Η πρόγνωση καιρού πρέπει να κάνει ένα βήμα παραπάνω, όχι να λέμε μόνο πόσο θα βρέξει αλλά και τι συνέπειες θα έχει η βροχή» σημειώνει ο Μετεωρολόγος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.
Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη υδρολογικών σταθμών είναι και η ανομοιόμορφη κατανομή των μετεωρολογικών σταθμών στην επικράτεια, κυρίως στα βουνά – όπου πέφτει τριπλάσια ποσότητα νερού.
«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη μετεωρολογικών σταθμών στα βουνά. Πρέπει να μετρήσουμε το χιόνι, πρέπει να καταλάβουμε πόσο νερό πέφτει και είναι απαραίτητο για αυτές τις αιφνίδιες πλημμύρες να μετρήσουμε το τι νερό μαζεύουν τα βουνά» λέει ο Διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.
Η τρομολαγνεία των προγνώσεων
Γύρω από την πρόγνωση του καιρού, που ενδιαφέρει όλους τους πολίτες, αναπτύσσεται σκοπούμενη παραπληροφόρηση με διογκωμένους τίτλους που προκαλούν κλίμα πανικού.
«Οι τίτλοι πολλές φορές δεν συνάδουν με αυτό το οποίο υπάρχει μέσα (σ.σ. στο άρθρο). Στη μετεωρολογία και στις προγνώσεις γενικά κάνει πολύ μεγάλη ζημιά. Ο χρήστης καλό είναι να επισκέπτεται τακτικά την ιστοσελίδα της ΕΜΥ» τονίζει η Μετεωρολόγος και Μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Χριστίνα Σούζη.
«Σκοπός είναι να ενημερώσουμε τους πολίτες και όχι να τους τρομάξουμε» λέει ο Μετεωρολόγος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.
Πάντως, βάσει έρευνας, τα δελτία καιρού της ΕΡΤ αναδείχθηκαν ως τα πλέον αξιόπιστα.
Συγκεκριμένα, σε έρευνα ερωτηματολογίου της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας οι πολίτες φάνηκε πως αναγνωρίζουν τις υπερβολές στις προβλέψεις, ενώ το δελτίο καιρού της ΕΡΤ3 αναδείχθηκε το πιο αξιόπιστο.
«Το 73% των ανθρώπων που απάντησαν θεωρούν πως υπάρχει μεγάλη υπερβολή στην πρόγνωση του καιρού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» αναφέρει ο Καθηγητής Κλιματολογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας Παναγιώτης Νάστος.
Η τεχνητή νοημοσύνη, με περιορισμούς, αποτελεί ένα νέο εργαλείο πρόγνωσης όπως και οι νέοι χάρτες όπου ο κίνδυνος θα παρουσιάζεται με χρωματικό κώδικα επικινδυνότητας τα κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο.