Η Ρωσία έπρεπε να εισβάλει νωρίτερα στην Ουκρανία, λέει ο Πούτιν
Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα έκανε διαφορετικά αν είχε την ευκαιρία να γυρίσει πίσω στον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι η απόφαση «θα έπρεπε να είχε ληφθεί νωρίτερα».
«Ξεκινήσαμε τα γεγονότα του 2022 χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία», πρόσθεσε. «Αλλά γιατί το ξεκινήσαμε όλο αυτό; Επειδή δεν ήταν πλέον δυνατόν να μείνουμε στάσιμοι και να περιμένουμε να χειροτερέψει η κατάσταση για εμάς».
Ο Πούτιν δήλωσε ότι, εκ των υστέρων, θα έπρεπε να είχε υπάρξει μια «πιο συστηματική προετοιμασία» για την εισβολή του 2022, την οποία αναφέρει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 και οι φιλορωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, αλλά ο Πούτιν προσπάθησε να καταλάβει το Κίεβο οκτώ χρόνια αργότερα.
«Η πτώση του Άσαντ δεν ήταν ήττα για το Κρεμλίνο»
Σχετικά με την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, ο Πούτιν επέμεινε ότι δεν ήταν ήττα για το Κρεμλίνο – το οποίο υποστήριζε στρατιωτικά τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ για χρόνια – αλλά παραδέχθηκε ότι η κατάσταση ήταν «περίπλοκη».
Είπε ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον εκδιωχθέντα Σύρο ηγέτη, ο οποίος κατέφυγε στη Μόσχα καθώς οι δυνάμεις των ανταρτών πλησίασαν στη Δαμασκό νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά σκόπευε να το κάνει σύντομα.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε συνομιλίες με τους νέους κυβερνήτες της Συρίας για τη διατήρηση δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικών βάσεων στις ακτές της Μεσογείου και ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να τις χρησιμοποιήσει για ανθρωπιστικούς σκοπούς.
Ανοιχτός στην έναρξη συζητήσεων με τον Τραμπ
Σχετικά με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι δύο τους δεν είχαν μιλήσει εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά είναι έτοιμος να τον συναντήσει «αν το θέλει».
Όταν ρωτήθηκε αν ο ίδιος βρίσκεται σε μια πιο αδύναμη θέση σε σχέση με τον Τραμπ, ο Πούτιν επικαλέστηκε μια φράση του συγγραφέα Μαρκ Τουέιν: «Οι φήμες για τον θάνατό μου είναι πολύ υπερβολικές», προκαλώντας σκόρπια γέλια στην αίθουσα του συνεδρίου.
Τι είπε για την Κίνα
Περνώντας στην Κίνα, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με τον ανατολικό της γείτονα έχουν φθάσει στο υψηλότερο διαχρονικά σημείο και ότι οι δύο χώρες συντονίζουν τις δράσεις τους στην παγκόσμια σκηνή.
«Την τελευταία δεκαετία, το επίπεδο και η ποιότητα των σχέσεών μας (Ρωσίας-Κίνας) έχουν φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπήρξε ποτέ σε ολόκληρη την ιστορία μας», είπε.
Ένα μεγάλο μέρος της συνόδου επικεντρώθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Πούτιν να δηλώνει ότι είναι «ανοιχτός σε συμβιβασμούς» για τον τερματισμό του πολέμου – αν και δεν ήταν σαφές τι θα μπορούσαν να συνεπάγονται αυτοί οι συμβιβασμοί.
Οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν πρόοδο στις γραμμές του μετώπου «καθημερινά», είπε, χαρακτηρίζοντας τα στρατεύματά του «ήρωες».
Κάποια στιγμή, παρουσίασε μια υπογεγραμμένη σημαία που, όπως είπε, του δόθηκε από Ρώσους πεζοναύτες που «πολεμούσαν για την πατρίδα» στην περιοχή του Κουρσκ, και οδήγησε δύο παρατηρητές να την κρατήσουν πίσω του για τις κάμερες.
Για τον πύραυλο Oreshnik
Ο Πούτιν τόνισε επίσης τις δυνατότητες του νέου βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς της Ρωσίας, του Oreshnik, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε σε πλήγμα κατά της Ουκρανίας τον Νοέμβριο.
Προκειμένου να δοκιμάσει την ισχύ του, πρότεινε η Ρωσία να εκτοξεύσει τον Oreshnik προς την Ουκρανία και η ουκρανική αεράμυνα – χρησιμοποιώντας συστήματα που προμηθεύονται οι ΗΠΑ – να προσπαθήσει να τον καταρρίψει.
Όσο για το όνομα «Oreshnik» «Ειλικρινά», είπε ο Πούτιν με ένα χαμόγελο, «Δεν έχω ιδέα, δεν έχω ιδέα».
Κυρίαρχο θέμα καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν η «ρωσική κυριαρχία», με τον Πούτιν να ισχυρίζεται ότι η μικρότερη εξάρτηση από τους διεθνείς εταίρους – εν μέρει αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων – ήταν ένα από τα βασικά επιτεύγματα της εισβολής του στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν φάνηκε να επαναλαμβάνει την απειλή του να χτυπήσει το Κίεβο με τον νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο της Ρωσίας, που ονομάστηκε Oreshnik. Ερωτηθείς από στρατιωτικό δημοσιογράφο εάν το όπλο είχε ελαττώματα, ο Πούτιν πρότεινε μια «μονομαχία υψηλής τεχνολογίας» μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.
«Είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο πείραμα», είπε και πρότεινε:: «Ας διοργανώσουμε τεχνολογική αναμέτρηση με τις ΗΠΑ για τους πυραύλους» , ενώ υποστήριξε ότι τα ρωσικά όπλα είναι αήττητα.
Πηγή: BBC