Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών: Δημιουργία νέου φορέα για προστασία των υποβρυχίων καλωδίων

Η Τεχνολογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών (ITU) ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου φορέα αφιερωμένου στην προστασία των υποβρυχίων καλωδίων, μιας ζωτικής σημασίας υποδομής που μεταφέρει πάνω από το 99% των διεθνών δεδομένων, αναφέρει το Reuters.

Η απόφαση έρχεται μετά από πολλές μεγάλες βλάβες, συμπεριλαμβανομένης της ζημιάς σε δύο υποθαλάσσια καλώδια στη Βαλτική Θάλασσα, που υποπτεύεται ότι είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς.

Τα υποβρύχια καλώδια είναι απαραίτητα για τις κυβερνητικές επικοινωνίες, αλλά και για τους χρήστες σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούν υπηρεσίες email, μηνυμάτων κειμένου και ροής βίντεο. Οι βλάβες μπορεί να προκληθούν από παλιές υποδομές, καιρικές συνθήκες, ατυχήματα ή σκόπιμες ενέργειες.

“Αυτός ο φορέας θα εντοπίσει βασικά ζητήματα για να διασφαλίσει ότι αυτά τα καλώδια κατασκευάζονται, εγκαθίστανται και συντηρούνται με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα”, δήλωσε ο Tomas Lamanauskas, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ITU.

Το 2023, η ITU κατέγραψε περίπου 200 βλάβες υποβρυχίων καλωδίων, το 80% των οποίων προκλήθηκαν από φυσικούς παράγοντες ή ατυχήματα, όπως οι άγκυρες πλοίων. Σε απομονωμένες περιοχές, όπως το νησί Τόνγκα στον Ειρηνικό, ένα σφάλμα μπορεί να οδηγήσει σε διακοπές λειτουργίας για εβδομάδες, όπως συνέβη μετά το τσουνάμι του 2022.

Το νέο διεθνές συμβουλευτικό όργανο για την ανθεκτικότητα των υποβρυχίων καλωδίων αποτελείται από 40 ειδικούς από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των χειριστών υποβρυχίων καλωδίων και των κρατικών υπηρεσιών.

Η πρώτη συνάντηση αυτής της ομάδας πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και προγραμματίζεται μια επόμενη σύνοδος κορυφής στη Νιγηρία τον Φεβρουάριο του 2025.

Ο Lamanauskas είπε ότι ενώ η ITU λαμβάνει μερικές φορές αναφορές για υποτιθέμενη δολιοφθορά, η οργάνωση δεν έχει εντολή να διερευνήσει αυτά τα περιστατικά, αλλά επικεντρώνεται στη βελτίωση της ανθεκτικότητας και στην επιτάχυνση της διαδικασίας επισκευής.

 

Related post