Νοτιοκορεάτης πολιτικός κατηγορεί τις γυναίκες για την αύξηση των αυτοκτονιών στους άνδρες

 Νοτιοκορεάτης πολιτικός κατηγορεί τις γυναίκες για την αύξηση των αυτοκτονιών στους άνδρες

Ένας Νοτιοκορεάτης πολιτικός επικρίνεται για επικίνδυνα και αβάσιμα σχόλια, αφού συνέδεσε την αύξηση των αυτοκτονιών στους άνδρες με τον όλο και πιο «κυρίαρχο» ρόλο των γυναικών στην κοινωνία, αναφέρει το BBC.

Ένας δημοτικός σύμβουλος της Σεούλ, o Kim Ki-duck, υποστήριξε σε μια έκθεση ότι η αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό καθιστά πιο δύσκολο για τους άνδρες να βρουν δουλειά και να βρουν γυναίκες πρόθυμες να παντρευτούν. Ο σύμβουλος υποστήριξε ότι η χώρα είχε «αρχίσει να μετατρέπεται σε μια γυναικοκρατούμενη κοινωνία» και ότι αυτό μπορεί να είναι «εν μέρει υπεύθυνο για την αύξηση των απόπειρων αυτοκτονίας μεταξύ των ανδρών».

Η Νότια Κορέα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ των πλούσιων χωρών, αλλά έχει επίσης σοβαρά προβλήματα στην ισότητα των φύλων. Ο σύμβουλος Κιμ έκανε αυτές τις δηλώσεις χωρίς κανένα στοιχείο, αφού ανέλυσε δεδομένα για τον αριθμό των απόπειρων αυτοκτονίας που έγιναν σε γέφυρες πάνω από τον ποταμό Χαν στη Σεούλ. Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο του δημοτικού συμβουλίου, έδειξε ότι ο αριθμός των απόπειρων αυτοκτονίας αυξήθηκε από 430 το 2018 σε 1.035 το 2023, και από αυτούς που αποπειράθηκαν αυτοκτονήσουν, το ποσοστό των ανδρών αυξήθηκε από 67% σε 77%.

Οι ειδικοί στην πρόληψη των αυτοκτονιών εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αναφορά του Κιμ. «Είναι επικίνδυνο και άφρονο να διατυπώνονται ισχυρισμοί σαν αυτόν χωρίς επαρκή στοιχεία», είπε στο BBC ο Σονγκ Ιν Χαν, καθηγητής ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Yonsei της Σεούλ. Τόνισε ότι παγκοσμίως περισσότεροι άνδρες αυτοκτόνησαν από τις γυναίκες.

Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, η αυτοκτονία είναι η κύρια αιτία θανάτου για άνδρες κάτω των 50 ετών. Ακόμα κι έτσι, ο Song είπε ότι οι λόγοι πίσω από την ανησυχητική αύξηση του αριθμού των ανδρών που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν στη Σεούλ πρέπει να μελετηθούν επιστημονικά, προσθέτοντας ότι ήταν «πολύ ατυχές» που ο Kιμ αναφέρθηκε στη σύγκρουση των φύλων.

Στη Νότια Κορέα, οι περισσότεροι άνδρες εργάζονται με πλήρη απασχόληση και οι περισσότερες γυναίκες εξακολουθούν να έχουν προσωρινή ή μερική απασχόληση. Η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων κλείνει σιγά σιγά, αλλά οι γυναίκες αμείβονται κατά μέσο όρο 29% λιγότερο από τους άνδρες. Ένα αντιφεμινιστικό κίνημα έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, με επικεφαλής νέους που ισχυρίζονται ότι έχουν βρεθεί σε μειονεκτική θέση από τις προσπάθειες βελτίωσης της ζωής των γυναικών.

Σε μια προσπάθεια να απαντά σε τέτοιες αβάσιμες απόψεις, η έκθεση του Kιμ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο τρόπος για να ξεπεραστεί το «φαινόμενο της γυναικείας κυριαρχίας» είναι η ευαισθητοποίηση για την ισότητα των φύλων, ώστε «άνδρες και γυναίκες να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες».
Ωστόσο, οι Κορεάτες επέκριναν τους ισχυρισμούς του συμβούλου, τους οποίους θεωρούν «αβάσιμους» και «μισογυνικούς».

Ο Κιμ είπε στο BBC ότι «δεν σκόπευε να ασκήσει κριτική στην κοινωνία που κυριαρχείται από γυναίκες», αλλά εξέφρασε την προσωπική του άποψη για ορισμένες από τις συνέπειές της. Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος Κορεάτης αξιωματούχος με περίεργες ιδέες.

Τον περασμένο μήνα, ένας άλλος σύμβουλος της Σεούλ, 60 ετών, δημοσίευσε μια σειρά άρθρων στον ιστότοπο του δημοτικού συμβουλίου που ενθαρρύνει τις νεαρές γυναίκες να κάνουν γυμναστική και πυελικές ασκήσεις για να αυξήσουν τα ποσοστά γεννήσεων. Την ίδια στιγμή, μια κυβερνητική δεξαμενή σκέψης συνέστησε τα κορίτσια να ξεκινούν το σχολείο νωρίτερα από τα αγόρια, έτσι ώστε οι συμμαθητές να ελκύονται περισσότερο ο ένας για τον άλλον όταν είναι έτοιμοι να παντρευτούν.

«Τέτοια σχόλια δείχνουν πόσο διαδεδομένος είναι ο μισογυνισμός στη Νότια Κορέα», δήλωσε η Γιούρι Κιμ, διευθύντρια της Ένωσης Γυναικών Κορέας. Κατηγόρησε τους πολιτικούς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι δεν προσπαθούν καν να κατανοήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, αλλά προτιμούν να τις κάνουν αποδιοπομπαίο τράγο για τα πάντα.

 

Related post