Δανειολήπτες ελβετικού φράγκου: «Ζητάμε επαναπροσδιορισμό του κεφαλαίου – Ας μη συνεχίσει άλλο το μαρτύριό μας – Θέλουμε λύση»

 Δανειολήπτες ελβετικού φράγκου: «Ζητάμε επαναπροσδιορισμό του κεφαλαίου – Ας μη συνεχίσει άλλο το μαρτύριό μας – Θέλουμε λύση»

Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, εκφράζοντας την αγωνία τους για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της ανόδου ισοτιμίας του νομίσματος και των όρων δανεισμού. Ζητώντας πολιτική λύση οι δανειολήπτες μίλησαν στο ΕΡΤΝews για το τι διεκδικούν λέγοντας ότι θέλουν νομοθετική ρύθμιση που να επιλύει το ζήτημα οριστικά, όπως έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επαναπροσδιορισμό του κεφαλαίου των δανείων τους με βάση την αρχική ισοτιμία.

Mιλώντας στην εκπομπή Newsroom ο Νίκος Γριζάνης, μέλος της επιτροπής που συμμετείχε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών είπε: «Δεν ζητάμε να μην πληρώσουμε, αλλά δικαιοσύνη». Μιλώντας στον παρουσιαστή Γιώργο Σιαδήμα και στην εκπομπή “Newsroom” ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να ενημερώσουμε τους δανειολήπτες ότι κάτι γίνεται. Δεν ζητάμε να μην πληρώσουμε. Ζητήσαμε δάνεια για στεγαστικά, αλλά ποτέ δεν δανειστήκαμε σε ελβετικά φράγκα. Ήταν λογιστική η μετατροπή. Οι τράπεζες μας παραπλάνησαν, καθώς δεν υπήρξε συμβατική ενημέρωση για τις επιπτώσεις των δανείων αυτών. Σήμερα, βρισκόμαστε στη δυσμενή θέση να πληρώνουμε πολύ υψηλότερα ποσά, χωρίς να μειώνεται το κεφάλαιο».

Ο κ. Γριζάνης ανέφερε ότι οι δανειολήπτες προτείνουν βιώσιμες λύσεις και έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών και στη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. «Αυτό που ζητάμε είναι μία νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύσει τις οικογένειες μας και θα δώσει τέλος στο μαρτύριο που ζούμε εδώ και 15 χρόνια», επισήμανε. Εξηγώντας πώς επέλεξαν να λάβουν δάνειο -στεγαστικό ή επαγγελματικό- σε ελβετικό φράγκο εξήγησε ότι από τις τράπεζες «δεν υπήρξε συμβατική ενημέρωση ως όφειλαν» γι’ αυτό και κάποια μέσα στην οικονομική κρίση γύρισαν τα δάνειά τους από ευρώ σε ελβετικό φράγκο.

Θέλοντας να δείξει πώς έχουν επιβαρυνθεί οι 70.000 δανειολήπτες εξήγησε ότι δανείστηκαν με την ισοτιμία να είναι στο 1,67/ευρώ και τώρα είναι στο 0,90/ευρώ, δηλαδή 70% επάνω.

«Έχουμε όχι μόνο τους τόκους από το επιτόκιο που ανεβαίνει και κατεβαίνει αλλά έχουμε και τους τόκους που πάνε στο άληκτο κεφάλαιο, γιατί όλοι μετά την κρίση το ’09 και το ΄10 κάνανε επιμηκύνσεις δανείων» τόνισε ο κ. Γριζάνης. Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου τώρα είναι η χρονική στιγμή να βρεθεί λύση για τους εγκλωβισμένους δανειολήπτες με ρήτρα ελβετικού φράγκου που αδικήθηκαν με τους νόμους του Αρείου Πάγου του ’23 και του ’19.

«Είναι σαν να υπάρχει ένας νόμος που πολιτεία και κυβέρνηση και σύσσωμη η Βουλή βλέπουν εμάς να μας ζητάνε τρεις φορές επάνω, να μην μπορούμε να κάνουμε καμία ρύθμιση» δήλωσε ο κ. Γριζάνης. «Πήραμε 100, χρωστάμε 300. Να πληρώσουμε για τα 100», πρόσθεσε λίγο πριν τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και τη γ.γ. του Ιδιωτικού Χρέους ζητώντας μια «βιώσιμη λύση ανάσα».

Η υγεία μας και οι οικογένειές μας θυματοποιήθηκαν

Από την πλευρά της η Κατερίνα Ροζάκη, επίσης μέλος της επιτροπής, δήλωσε «είμαστε περίπου 150.000 με 200.000 άτομα που θυματοποιηθήκαμε. Οι τράπεζες γνώριζαν τις εξελίξεις και κερδοσκόπησαν εις βάρος μας. Οι οικογένειές μας και η υγεία μας έχουν ισοπεδωθεί. Ζητάμε από τους πολιτικούς να λάβουν υπόψη τους την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χαρακτήρισε τα δάνεια αυτά καταχρηστικά».

Η κα Ροζάκη υπογράμμισε την ανάγκη για μια νομοθετική ρύθμιση που να επαναφέρει την αξιοπιστία στις τράπεζες και να στηρίξει ουσιαστικά τους δανειολήπτες. «Αυτό που ζητάμε δεν είναι χάρες, αλλά να αποδοθεί η στοιχειώδης Δικαιοσύνη», τόνισε. «Έχουμε υποφέρει πάρα πολύ» συμπλήρωσε καλώντας την κυβέρνηση να λάβει υπόψη την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είπε ότι αυτά τα δάνεια είναι καταχρηστικά μεταξύ άλλων και λόγω αδιαφανούς συμβατικής ενημέρωσης.

«Δεν θα περιμένουμε άλλο. Οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται και οι οικογένειές μας καταστρέφονται. Η κυβέρνηση και η Βουλή πρέπει να απαντήσουν», κατέληξε ο κ. Γριζάνης.

 

Related post