Σ. Βούλτεψη: Κίνδυνος από την πολιτική δικτατορία να φθάσουμε στη θρησκευτική θεοκρατική δικτατορία – Ελλοχεύει και ο κίνδυνος ενός νέου εμφυλίου (audio)

 Σ. Βούλτεψη: Κίνδυνος από την πολιτική δικτατορία να φθάσουμε στη θρησκευτική θεοκρατική δικτατορία – Ελλοχεύει και ο κίνδυνος ενός νέου εμφυλίου (audio)

Με αφορμή την τρέχουσα διεθνή επικαιρότητα και συγκεκριμένα τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία-όταν μια συμμαχία αντικαθεστωτικών πέρασε στην πιο τολμηρή αμφισβήτηση της διακυβέρνησης Μπασάρ Αλ Άσαντ-η οποία κατέληξε στην εκδίωξη του τελευταίου, μετά από δεκαετίες βάναυσης δικτατορίας, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, η Σοφία Βούλτεψη, Yφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Για Συρία: Από την πολιτική δικτατορία ελλοχεύει ο κίνδυνος να φθάσουμε στη θρησκευτική θεοκρατική δικτατορία

Το 10% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί – Το ισλαμικό κράτος θα προσπαθήσει να κερδίσει ένα κομμάτι εξουσίας

Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός νέου εμφυλίου – Δεν αποκλείω ανταλλαγή μεταναστών και προσφύγων

Παραχωρώντας συνέντευξη στην ΕΡΤ και στη ραδιοφωνική εκπομπή του Θάνου Σιαφάκα, η κα Βούλτεψη τόνισε τα παραπάνω, συμπληρώνοντας παράλληλα τα εξής «Σίγουρα βρισκόμαστε τώρα στον προβληματισμό της επόμενης ημέρας. Διότι, η Συρία είναι και ήταν πάντοτε μία χώρα, πολύ-εθνοτική, πολύ-θρησκευτική. Τουλάχιστον 17 δόγματα και έθνη. Και αναρωτιέται κανείς πως ενώ έχουν κρίση οι τζιχαντιστές και αυτός είναι και ο προβληματισμός και του Προέδρου Μπάιντεν και κάπως των Ευρωπαίων αλλά κυρίως και του δικού μας, του Υπουργείου Εξωτερικών που έθεσε το θέμα του προβληματισμού για την επόμενη μέρα. Διότι, πράγματι ο Άσαντ και ειδικότερα το καθεστώς Άσαντ, ήταν μια κοσμική δικτατορία, σκληρή δικτατορία με θύματα, που όμως, το μόνο που απαγόρευε ήταν η πολιτική διαφωνία με το καθεστώς. Ανεχόταν δηλαδή τις εθνότητες και τις θρησκείες. Εδώ τώρα υπάρχει ένας κίνδυνος να δημιουργηθεί μια θρησκευτική φονταμενταλιστή δικτατορία. Δηλαδή να περάσουμε από την πολιτική δικτατορία στη θεοκρατική δικτατορία. Και αυτό σίγουρα μπορεί να δημιουργήσει τα προβλήματα της επόμενης ημέρας (…)».

«Εμείς ως Ελλάδα χαιρετίζουμε την πτώση του Άσαντ, του καθεστώτος. Εκφράζουμε όμως, την ανησυχία μας για το τι θα συμβεί στο μέλλον, γι’ αυτό που λέμε επόμενη μέρα. Για το αν θα προστατευτούν οι μειονότητες, οι χριστιανοί-που πρέπει να πούμε ότι εκεί το 10% του πληθυσμού είναι χριστιανοί. Δηλαδή σκεφτείτε ότι είναι 1,2 εκατομμύρια αυτοί που συνδέονται με το Πατριαρχείο της Αντιόχειας, το οποίο φιλοξενείται στη Δαμασκό. Και προφανώς υπάρχουν κάποια αιτήματα Ελλήνων για επαναπατρισμό, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι Έλληνες, είναι Χριστιανοί – Σύριοι. Άρα, λοιπόν, τώρα επειδή έχουμε δει ανταλλαγή πληθυσμών, μήπως δούμε και ανταλλαγή μεταναστών, προσφύγων (…). Όμως, για αυτή τη νίκη συνέβαλαν και οι Κούρδοι και οι Δρούζοι σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αυτοί όλοι πώς θα τα βρουν μεταξύ τους; Δηλαδή, μήπως πέσουμε σε έναν καινούργιο εμφύλιο; Την ίδια ώρα έχουμε και αεροπορικά πλήγματα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μήπως δηλαδή, το Ισλαμικό Κράτος, το ISIS δηλαδή, πάρει θάρρος και προσπαθήσει να κερδίσει κομμάτι της εξουσίας; Και ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι αυτές όλες οι αντάρτικες ομάδες που ενώθηκαν κάτω από αυτή την ισλαμιστική συμμαχία, της οποίας ηγέτης είναι ο Τζολάνι. Και αυτά τα 14 χρόνια του εμφυλίου πολέμου, ήταν ενωμένοι, αλλά ήταν ενωμένοι υπό έναν κοινό στόχο: την ανατροπή του Άσαντ. Όμως, αυτά τα 14 χρόνια του εμφυλίου δεν ανέπτυξαν μια πολιτική πρόταση για την επόμενη μέρα. Άρα, εγώ πολύ το φοβάμαι αυτό. Δηλαδή τον κίνδυνο ενός νέου εμφυλίου. Έχουν μεταξύ τους ιδεολογικές διαφορές. Έχουν διαφορετικούς στόχους (…)».

Για τα σχόλια Καραμανλή για τα ελληνοτουρκικά: Μου κάνει εντύπωση άνθρωποι που έχουν κυβερνήσει και γνωρίζουν

Υπάρχει συνέχεια στο κράτος – Το Υπουργείο Εξωτερικών ξέρει καλύτερα από όλους τι να κάνει

Τις αποφάσεις τις λαμβάνει ο πρωθυπουργός – Υπάρχουν θεσμοί και δεν υπάρχει το «Κάνε αυτό και το πετάω»

Τέλος, αναφορικά με το πως είδε την πρόταση του Καραμανλή για την κατάθεση χαρτών θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και την ανακήρυξη ΑΟΖ με βάση τη μέση γραμμή, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κα Σοφία Βούλτεψη τόνισε χαρακτηριστικά «Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο. Νομίζω-κάτι που το ξέρει και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής-ότι η εξωτερική μας πολιτική και το πρόγραμμά μας είναι το ίδιο ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Οπότε φαντάζομαι ότι όλα αυτά τα ζητήματα τα μελετάει το Υπουργείο Εξωτερικών και εκείνο είναι αρμόδιο. Και μου κάνει εντύπωση τώρα, γιατί πραγματικά άνθρωποι οι οποίοι έχουν κυβερνήσει και οι οποίοι δέχονταν πιέσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης να πάνε ουσιαστικά και κόντρα στο δόγμα μας και αντιστάθηκαν, τώρα πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει μία συνέχεια στο κράτος. Υπάρχει ένα υπουργείο των Εξωτερικών που δεν διανοούμαι να παρέμβω εγώ σε αυτά τα οποία έχει σχεδιασμένα και αυτά τα οποία ακολουθεί με βάση όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα, στη γειτονική χώρα, στο διεθνές περιβάλλον. Δεν μπορούμε αυτά να τα βλέπουμε αποκομμένα, να κάνουμε κάτι (…). Άρα, το υπουργείο Εξωτερικών ξέρει καλύτερα από όλους τι πρέπει να κάνει και φυσικά αυτό είναι μια κοινή απόφαση που την λαμβάνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος ουσιαστικά ηγείται της χώρας και προφανώς και της εξωτερικής πολιτικής. Ο υπουργός των Εξωτερικών, το ΚΥΣΕΑ. Υπάρχουν δηλαδή θεσμοί. Δεν υπάρχει κάτι που θα πάω εγώ να πω «κάντε αυτό, να το πετάξω».

Related post