Παναγιά των Παρισίων: 40 ηγέτες και 2.000 προσκεκλημένοι στα θυρανοίξια υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Κυριολεκτικά από τις στάχτες του, αναγεννήθηκε και ανοίγει ξανά τις πόρτες του, για το κοινό, ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, πέντε χρόνια μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το παγκόσμιο αυτό μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τα εγκαίνια σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας εποχής για το εμβληματικό τοπόσημο του Παρισιού, ενώ η Γαλλία βρίσκεται στη δίνη μιας νέας πολιτικής κρίσης. Η σημερινή ημέρα στο Παρίσι βρίσκει τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να υποδέχεται δύο σημαντικούς ηγέτες στο Προεδρικό Μέγαρο: τον πρώην Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από έντονη διπλωματική δραστηριότητα, με βασικό ορόσημο τη μετάβαση του Μακρόν στις 7 το απόγευμα (τοπική ώρα Γαλλίας, 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας) στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων για μια εξαιρετικά σημαντική τελετή.
Η αναγέννηση της Παναγίας των Παρισίων
Η τελετή στον καθεδρικό ναό έχει τόσο θεσμικό όσο και τελετουργικό χαρακτήρα. Θα ξεκινήσει με την ομιλία του Προέδρου Μακρόν, ενώ θα ακολουθήσει ένα εκκλησιαστικό λειτουργικό μέρος, άμεσα συνδεδεμένο με τις παραδοσιακές αξίες της Γαλλίας. Η εκδήλωση σηματοδοτεί την επιστροφή της Παναγίας των Παρισίων στη λαμπρότητά της μετά από 5,5 χρόνια αποκατάστασης. Ο ναός, ηλικίας 861 ετών, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, πλέον ακτινοβολεί με το φως της αναγέννησής του.
Η παρουσία ηγετών από περισσότερες από 50 χώρες υπογραμμίζει την οικουμενική σημασία του καθεδρικού ναού, ο οποίος λειτουργεί ως σύμβολο διαθρησκευτικής ενότητας. Τρεις χτυπήματα στις θύρες της Παναγίας των Παρισίων από τον Αρχιεπίσκοπο Παρισίων θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της τελετής, ενώ δίπλα στον Μακρόν θα βρεθεί ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ.
Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα υπό το βάρος μιας πολιτικής κρίσης που ταλανίζει τη Γαλλία. Η πολιτική αστάθεια και η αβεβαιότητα σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2025 καθιστούν τη διακυβέρνηση δύσκολη, με τη χώρα να αναζητά λύσεις για την εξομάλυνση της πολιτικής ζωής. Παρά την προσπάθεια διαβουλεύσεων, η κρίση παραμένει βαθιά και ο ορίζοντας της λύσης δεν είναι ακόμη ορατός.