Κ. Τσουκαλάς στο Πρώτο: Σεβαστός ο κ. Ράμμος, τίμησε το ρόλο και τη θέση του – Να δούμε και τι θα προτείνει η κυβέρνηση
«Ο κ. Ράμμος είναι ένα σεβαστό πρόσωπο όπου έχει σταθεί ακριβώς στο πλαίσιο και στο ύψος των περιστάσεων και των επιταγών που από το Σύνταγμα είχε ως επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής. Θεωρούμε ότι τίμησε τον ρόλο του και τη θέση του. Όμως, αν μπούμε τώρα σε ονοματολογία, τόσο πρόωρα, υπάρχει ο κίνδυνος να καούν ονόματα παρά να στηριχθούν. Όταν έρθει η ώρα θα τοποθετηθούμε και σε σχέση με το όνομα. Προφανώς πρέπει να δούμε και τι θα προτείνει η κυβέρνηση» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, ερωτηθείς από την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο», μια μέρα μετά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντοπολίτευσης, Νίκο Ανδρουλάκη.
Απαντώντας στο κατά πόσο συζητήθηκε το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας ο κ. Τσουκαλάς σημείωσε «εμείς είπαμε ότι υπάρχει συνταγματικός χρόνος και δεν χρειάζονται βεβιασμένες κινήσεις. Προφανώς κάθε κόμμα έχει το δικαίωμα, μιλάω για τον κ. Χαρίτση, να λέει την άποψή του, δεν θα υποδείξουμε κάθε κόμμα τι θα ορίσει στην πρότασή του.
«Είμαστε οι πρώτοι που έχουμε δείξει ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θεσμικά αλλά και όσον αφορά την πολιτική ταυτότητα αν επιλεγεί τελικά πολιτικό πρόσωπο. Άρα δεν έχουμε αποφύγει τη συζήτηση. Πρώτα περιγράφεις τα χαρακτηριστικά και μετά ορίζεις την πρόταση» επισήμανε ο κ. Τσουκαλάς, ενώ τόνισε πως η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν είναι ένα πεδίο «όπου ψάχνεις τη σύγκρουση, είναι ένα πεδίο που ψάχνεις τη συναίνεση».
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμβολίζει την εθνική ενότητα και την πολιτική σταθερότητα. Αυτός είναι ο σκοπός του θεσμού αυτού. Έχει έναν ισχυρό συμβολισμό. Άρα δεν είναι ένα πεδίο όπου ψαχνόμαστε για να συγκρουστούμε. Είναι αντιθέτως, ένα πεδίο συναίνεσης αν βέβαια τα χαρακτηριστικά που έχουμε βάλει υπάρξουν στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Αν υπάρχει μια κεντροδεξιά επιλογή στενά κομματική είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε περιγράψει διαφορετικά χαρακτηριστικά» προσέθεσε.
Ήταν μια γόνιμη συζήτηση αυτή που είχαν χθες οι δύο θεσμικοί πολιτειακοί παράγοντες, επισήμανε ο κ. Τσουκαλάς, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι η σωστή κατεύθυνση το να βγει η χώρα από την τοξικότητα και οι πολιτικές δυνάμεις να μπορούν να μιλούν νηφάλια, να υπάρχει μία συνεννόηση σε βασικά πράγματα και να υπάρχουν δίαυλοι.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε πάρα πολύ μεγάλες πολιτικές διαφορές και ιδεολογικές και αξιακές. Εμείς έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι ο στόχος μας είναι η πολιτική αλλαγή στη χώρα. Θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση και να έχουμε μία άλλου τύπου διακυβέρνηση, με άλλο ύφος και άλλο ήθος και άλλη κατεύθυνση, σε σχέση κυρίως και με τα κοινωνικά ζητήματα και με τα θεσμικά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνομιλούμε. Εμείς μάλιστα βάλαμε σε πρώτο πλάνο ένα μεγάλο εθνικό θέμα, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι απαραίτητες πέριξ αυτού οι συναινέσεις, το δημογραφικό. Είναι ένα τεράστιο εθνικό και κοινωνικό ζήτημα, διότι ξέρετε, το δημογραφικό έχει και αναπτυξιακές και οικονομικές και σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας προεκτάσεις. Αν έχουμε στο μέλλον πολύ λιγότερους Έλληνες αυτό σημαίνει αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, λιγότερες εισφορές υπέρ υγείας, άρα λιγότερες παροχές υπέρ υγείας, άρα πιο μεγάλες ανισότητες, σημαίνει πολλά δισεκατομμύρια λιγότερο ΑΕΠ, άρα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. (…) Εμείς είπαμε να οριστεί μία μόνιμη επιτροπή εθνική αντιμετώπισης του δημογραφικού, η οποία θα μπορεί να χαράσσει πολιτικές μακράς πνοής. Γιατί το δημογραφικό δεν λύνεται σε δύο χρόνια. Θέλει μία προοπτική 30-35 ετών. Άρα πρέπει να υπάρχει και μία συνέχεια στις κρατικές πολιτικές. ακόμα και αν οι κυβερνήσεις αλλάζουν. Και ξέρετε, τα σοβαρά κράτη έτσι προοδεύουν όταν σε μερικά σημεία που έχουν να κάνουν με ζωτικά εθνικά συμφέροντα υπάρχει μία εθνική γραμμή, η οποία προφανώς κάθε κυβέρνηση έχει τη δική τους οπτική, αλλά να έχει μια συνέχεια. Να ξέρουμε ότι εδώ πέρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν εθνικό κίνδυνο με διαστάσεις και οικονομικές και αναπτυξιακές και πρέπει τα επόμενα τριάντα χρόνια να είμαστε σε διαρκή κινητικότητα για να αντιμετωπίσουμε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, είπε ο κ. Τσουκαλάς, θα πρέπει καταρχήν να υπάρχει πρόσβαση στη στέγαση κυρίως στις νέες οικογένειες για να μπορέσουν να κάνουν παιδιά. «Δεύτερον, το θέμα των μισθών, όπου εκεί έχουμε διαφωνίες με τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς λέμε ότι μόνο με ικανοποιητικό εισόδημα, αν διευρύνουμε τη μεσαία τάξη, τη μεγαλώσουμε, όχι απλά αποκαταστήσουμε την υφιστάμενη, αλλά την ενδυναμώσουμε συνολικά αυτό θα δώσει και μεγαλύτερη ώθηση στο να μπορούν μέσα από την ευημερία να δημιουργήσουν οικογένειες. Και βέβαια τρίτον, ο περιφερειακός σχεδιασμός. να κρατήσουμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό της περιφέρειας» συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά την επιστολική ψήφο και το κατά πόσο θα συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ να επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές, ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε τα εξής.
«Στο θέμα της επιστολικής ψήφου ήδη είχαμε διατυπώσει επί της αρχής συμφωνία. Ενώ το βράδυ η κυβέρνηση μίλαγε για αλλαγή σε σχέση με την επιστολική για τις ευρωεκλογές, τα χαράματα το έφερε και για τις εθνικές εκλογές. Για να υπάρχουν συναινέσεις σε ουδέτερες μεταρρυθμίσεις, θετικές, πρέπει η τράπουλα να μην είναι σημαδεμένη, να μην υπάρχει αλλαγή κανόνων. (…) Το αν είμαστε πιο κοντά ή πιο μακριά αποδεικνύεται κάθε μέρα από τη συμπεριφορά όλων των πολιτικών κομμάτων. Η κυβέρνηση θα αποδείξει αν στα θέματα αυτά είναι πιο κοντά και εμείς έχουμε δείξει και νηφαλιότητα και ψυχραιμία και αξιοπιστία και σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε».
Μεταξύ των υπόλοιπων θεμάτων που τέθηκαν στη χθεσινή συζήτηση, σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Τσουκαλάς ήταν και η άποψη του ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος επιλογής των ανώτατων κλιμακίων της Δικαιοσύνης.
«Κατάλαβα ότι αυτό είναι κάτι το οποίο παραπέμφθηκε μεν, όπως είναι λογικό, στη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά κατάλαβα ότι διατυπώθηκε μια άποψη εκατέρωθεν ότι δεν υπάρχει ταμπού. Δεν σημαίνει ότι υπάρχει μια συμφωνία. Δεν είναι μόνο να πεις ότι πρέπει να αλλάξει. Είναι να συμφωνήσεις και πώς θα αλλάξει. Αλλά εδώ εμείς τι λέμε; Να έχει πιο μεγάλες, ευρείες και κατοχυρωμένες πλειοψηφίες, ώστε να υπάρχει και λογοδοσία αλλά και πραγματική αυτονομία και να μπορεί η δικαιοσύνη να επιτελεί το ρόλο της» είπε ο κ. Τσουκαλάς.