Πώς παρακολουθούν η Βόρεια Κορέα, Ρωσία και Κίνα την εξέλιξη της κρίσης στη βασική σύμμαχο των ΗΠΑ
Μια νύχτα πολιτικής αναταραχής στη Νότια Κορέα ανέτρεψε τη σταθερότητα σε έναν βασικό δημοκρατικό σύμμαχο των ΗΠΑ – στέλνοντας κύματα σοκ στην περιοχή και την Ουάσινγκτον σε μια στιγμή οξείας παγκόσμιας έντασης.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ κήρυξε στρατιωτικό νόμο το βράδυ της Τρίτης, με ένα αιφνιδιαστικό διάταγμα που ανακλήθηκε λίγες ώρες αργότερα μετά από συντριπτική αντίθεση σε όλο το πολιτικό φάσμα για αυτό που θεωρήθηκε ευρέως ως παραβίαση της δημοκρατίας στη χώρα.
Οι ηγέτες στην Πιονγκγιάνγκ, το Πεκίνο και τη Μόσχα, παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Σεούλ με το βλέμμα στραμμένο στο ενδεχόμενο να υπονομεύσουν ένα βασικό προπύργιο της ισχύος των ΗΠΑ στην περιοχή – και όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στη Βόρεια Κορέα, η οποία μπορεί να είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει το πολιτικό χάος προς όφελός της.
Η αναταραχή έχει τη δυνατότητα σημαντικών επιπτώσεων σε μια στιγμή εμβάθυνσης των γεωπολιτικών διαχωριστικών γραμμών στην Ασία, όπου τόσο η Βόρεια Κορέα όσο και η Κίνα ενισχύουν την ευθυγράμμισή τους με τη Ρωσία, καθώς αυτή διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.
Η συμμαχία ΗΠΑ-Νότιας Κορέας θεωρείται εδώ και καιρό και από τις δύο χώρες ως ακρογωνιαίος λίθος της ειρήνης στην περιοχή, όπου η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να απειλεί τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ με το παράνομο οπλικό της πρόγραμμα.
Αυτή η απειλή έχει γίνει πιο έντονη καθώς η Βόρεια Κορέα έχει αυξήσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία, στέλνοντας πυρομαχικά, πυραύλους και στρατιώτες, όπως λένε αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, για να βοηθήσει τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.
Προβληματική γειτονιά
Η πολιτική αναταραχή δημιουργεί ένα πιθανό άνοιγμα για τον Κιμ Γιονγκ Ουν να επωφεληθεί από το χάος.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είναι γνωστό ότι επιλέγει κατάλληλες πολιτικές στιγμές για μεγάλες δοκιμές όπλων – για παράδειγμα, εκτόξευσε έναν νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.
«Γνωρίζουμε ότι η Βόρεια Κορέα αρέσκεται να διακωμωδεί το δημοκρατικό σύστημα της Νότιας Κορέας κάθε φορά που υπάρχει αναταραχή στη Σεούλ», δήλωσε ο Έντουρντ Χάουελ, λέκτορας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος επικεντρώνεται στην κορεατική χερσόνησο.
«Δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν η Πιονγκγιάνγκ εκμεταλλευτεί την εσωτερική κρίση στη Νότια Κορέα προς όφελός της, είτε ρητορικά είτε με άλλο τρόπο», είπε.
Οι εξελίξεις – και το ενδεχόμενο, πλέον, αλλαγής ηγεσίας στη Νότια Κορέα – είναι επίσης πιθανό να παρακολουθούνται στενά από το Πεκίνο και τη Μόσχα, οι οποίες αντιτίθενται και οι δύο έντονα στη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ασία.
Όλα αυτά αυξάνουν το διεθνές διακύβευμα της τρέχουσας πολιτικής στιγμής, όποια και αν είναι η έκβασή της για τον Γιουν, σύμφωνα με τον Χάουελ.
«Σε μια εποχή που τα συμφέροντα της Νότιας Κορέας στον πόλεμο της Ουκρανίας έχουν αποκτήσει εξέχουσα σημασία, δεδομένης της πλήρους πλέον εμπλοκής της Βόρειας Κορέας, η συνεργασία της Σεούλ με τους συμμάχους δεν μπορεί να παρεμποδίζεται από τον εσωτερικό διχασμό», είπε.
Πηγή: CNN