Η αποτίμηση του debate στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα δυνατά και αδύναμα σημεία των υποψηφίων – Πού πόνταρε ο καθένας
Στην τελική μάχη μπαίνει η κούρσα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το debate που διεξήχθη σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται ικανοποιημένα, καθώς, όπως λένε, μετά από πολύ καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε στους Έλληνες ψηφοφόρους ότι μπορεί να συζητήσει πολιτικά και ότι μετά το συνέδριο απεγκλωβίστηκε από την τοξικότητα της περιόδου Κασσελάκη.
Οι τέσσερις υποψήφιοι, ο Απόστολος Γκλέτσος, ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νικόλας Φαραντούρης απάντησαν με το δικό τους όραμα και σχέδιο για την ηγεσία του κόμματος, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και αναφέρει ότι στην επιτυχία του debate συνετέλεσε καθοριστικά η εμπειρία και ο επαγγελματισμός που διέπουν τη Δημόσια Τηλεόραση, σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, η συμβολή των δημοσιογράφων της ΕΡΤ Χριστίνας Βίδου και Απόστολου Μαγγηριάδη, που είχαν την ευθύνη του συντονισμού, ήταν καθοριστική.
Στην όλη διαδικασία έγινε εμφανές το δίδυμο που πιθανότατα θα βρεθεί στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση της 1ης Δεκεμβρίου, έγιναν ξεκάθαρες κάποιες διαχωριστικές γραμμές και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των υποψηφιοτήτων, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη απασχόλησε την συζήτηση με κοινή πεποίθηση πως αποτέλεσε μια μελανή σελίδα στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ που δοκίμασε τις αντοχές και τα αντανακλαστικά του κόμματος και στελεχών.
Ο Σωκράτης Φάμελλος προέταξε τη σοβαρότητα και το κύρος που μπορεί να δώσει μέσω της μακράς εμπειρίας του τόσο ως υπουργός όσο και ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Παύλος Πολάκης την εμπειρία του επίσης ως υπουργός και την αποφασιστικότητά του να συγκρουστεί με τα συμφέροντα, ο Νικόλας Φαραντούρης το κύρος που μπορεί να προσδώσει η θέση του στην Ευρώπη και ο Απόστολος Γκλέτσος την προϋπηρεσία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η επόμενη μέρα του ντιμπέιτ εκτιμούν στο ΣΥΡΙΖΑ πως βρίσκει το κόμμα πιο ενωμένο αν και είναι μια μέρα πολύ δύσκολη με τις αναμενόμενες αποχωρήσεις δύο βουλευτών, που θα στοιχίσουν όπως όλα δείχνουν στο κόμμα τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Έδωσαν το στίγμα τους οι 4 μονομάχοι
Οι τέσσερις μονομάχοι τοποθετήθηκαν πάνω στις θεματικές της εξωτερικής πολιτικής, κλιματικής αλλαγής, οικονομίας και κοινωνικών ζητημάτων χωρίς να λείπουν οι εκατέρωθεν αιχμές, οι επιθέσεις στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό αλλά και στον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν δεν πάρουμε το 51% της ΔΕΗ πίσω, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα καρτέλ στην ενεργεία. Αλλιώς θα ταΐζονται οι 80 οικογένειες που ταΐζει ο Μητσοτάκης. Η ανάκτηση της Εθνικής Τράπεζας μπορεί να γίνει με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα προκύψει από την αξιοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου» τόνισε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη:
«Ο κ. Κασσελάκης, επειδή έχει πάρει την κατηφόρα και ξεφουσκώνει, αρχίζει να χρησιμοποιεί επιχειρήματα από το δεύτερο υπόγειο της Ομάδας Αλήθειας» αποκρίθηκε ο Παύλος Πολάκης, προσθέτοντας σχετικά: «Γιατί να τους κρύψουμε; Να πετύχουμε τι;».
«Όταν βλέπετε να υπάρχει διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού και παραίτηση του γενικού Διευθυντή του ΥΠΕΞ, οφείλεις ως αξιωματική αντιπολίτευση να θέσεις όρους και να πιέσεις την κυβέρνηση να είναι συνεπής στις κόκκινες γραμμές της» σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος σε ερώτηση της Χριστίνας Βίδου για το αν «σας αρκεί η ενημέρωση από τον κ. Γεραπετρίτη».
Σε ερώτηση για το αν ο Νικόλας Φαραντούρης θα ευνοήσει την συνεργασία επιχειρήσεων και Πανεπιστημίων, αφού ξεκαθάρισε ότι «η πρότασή του δεν έχει καμία σχέση με το business friendly κόμμα που προτείνει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ότι «κατέθεσε ένα αναλυτικό πλάνο για την διάσωση της Αυγής και του Κόκκινου που περιλαμβάνει και την συμμετοχή των ιδιωτών που συζητούν και οι εργαζόμενοι. Δεν δαιμονοποιώ τίποτε αλλά δεν βάζω το επιχειρείν πριν από οτιδήποτε άλλο». Σημείωσε ακόμη ότι «Επιβραβεύω την πραγματική αριστεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ κατά της αριστείας ήταν κατά την προσχηματικής αριστείας».
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε με προίκα 37 δις από την κυβέρνηση Τσίπρα και ρυθμισμένο το χρέος, 30 δις από το Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και με μεγάλο ζητούμενο να κάνει σύγκλιση με την Ευρώπη. Σήμερα είμαστε στην 26η θέση στην Ευρώπη. Υπάρχει απόκλιση» δήλωσε ο Απόστολος Γκλέτσος.
«Δεν θα ψήφιζα κανένα από τα σημεία του Προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Είναι σε απόλυτη απόκλιση από αυτό που ζητά η Ευρώπη, έχουμε μεγάλο πρόβλημα ακρίβειας», δήλωσε επίσης ο κ. Γκλέτσος και πρόσθεσε: «Δεν θα ψηφίζαμε καθόλου τον προϋπολογισμό με δική μου προεδρία γιατί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων είναι σε απόκλιση από την Ευρώπη και ο ελληνικός λαός είναι σε μεγάλη φτώχεια, σε αντίθεση με τα καρτέλ που αυξάνουν τα κέρδη τους».
Οι τέσσερις υποψήφιοι επιστράτευσαν, σε πολλές περιπτώσεις, σημειώσεις και στοιχεία για να στηρίξουν τα λεγόμενά τους, ενώ στόχευσαν στα αδύνατα σημεία των αντιπάλων τους και επιδίωξαν να αποφύγουν τα λάθη.
«Γιατί πριν αναζητήσεις την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ολοκληρώνεις το έργο στην Ευρωβουλή;» ρώτησε τον Νικόλα Φαραντούρη ο κ. Πολάκης. «Είμαι νέος στην πολιτική, αλλά δεν είμαι άγνωστος. Έτσι, πριν από έναν χρόνο με πήρες απ’ το χέρι. Υποστήριξες με ψυχή και σώμα έναν εντελώς άγνωστο, τον οποίο φρόντισες πρώτα να ψάχνεις για να βρεις αν πράγματι πληροί κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις. Εγώ λοιπόν κατέθεσα υποψηφιότητα έχοντας γυρίσει χωριό χωριό όλη την Ελλάδα κι γνωρίζοντας τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έφερα ποτέ σε δύσκολη θέση το κόμμα. Άρα λοιπόν θεωρώ ότι μπορώ να δώσω το χαμένο κύρος που κάποιοι άλλοι φρόντισαν στο παρελθόν» απάντηση.
Στο ερώτημα για το αν υπήρχαν μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη, σχετικά με το πόθεν έσχες του. «Προφανώς και δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία. Αυτό που σίγουρα υπήρχε ήταν ένα ψεύτικο πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη» τόνισε. «Φαντάζεστε ηγέτη αριστέρας να είναι διευθύνων σύμβουλος σε εταιρείες που είναι στον παράδεισο των νησιών Μάρσαλ στον Ειρηνικό; Δυστυχώς πιστέψαμε κι εγώ μαζί, ότι προσέγγισε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί χτύπησε την οικογένειά του το παραδικαστικό κύκλωμα, που ήταν ένα τεράστιο ψέμα» πρόσθεσε.
Για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Απόστολος Γκλέτσος σημείωσε πως ήταν ένα συνέδριο όπου «ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε με τον προσφιλή του τρόπο να φέρει ανθρώπους έξω από το συνέδριο για να δημιουργήσει εντυπώσεις». Πρόσθεσε πως «το συνέδριο έγινε κατά πως έπρεπε να γίνει. Αυτό το πιστοποιούν οι παρατηρητές δημοσιογράφοι».
Έντονο διάλογο είχαν οι Π. Πολάκης και Σ. Φάμελλος για το θέμα της ψήφισης του νόμου των ομόφυλων ζευγαριών. «Προφανώς δεν θα έκανα το εγκληματικό λάθος του Κασσελάκη να βάλει κομματική πειθαρχία σε ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης κρατώντας τη δεδηλωμένη Μητσοτάκη. Στην άποψή μου για το νομοσχέδιο για τα ζευγάρια είχα απόλυτο δίκιο. Δεν μπορώ να δεχτώ την παρένθετη μητέρα όχι μόνο για τα ομόφυλα αλλά και για τα ετερόφυλα με μοναδική εξαίρεση αν είναι αδελφή, μητέρα, θεία» τόνισε ο Παύλος Πολάκης
Απαντώντας στον Σωκράτη Φάμελλο για την ισότητα είπε: «Έχω ζήσει από πολύ κοντά αυτό που έγινε στα Χανιά. Αυτό είναι εμπόριο, σκέτο εμπόριο, όταν το παιδί κόστιζε από το 170.000 μέχρι 250.000 ευρώ, πόσους αφορά αυτό το δικαίωμα, Σωκράτη; Λάθος που κρατήσαμε τη δεδηλωμένη Μητσοτάκη και δεύτερο λάθος ότι θα μπορούσαμε με μια επεξεργασία του συμφώνου συμβίωσης που το ψηφίσαμε και οι δύο».
Η τελευταία ενότητα αφορούσε στις σύντομες τοποθετήσεις των υποψηφίων.
«Το κεντρικό μου σύνθημα είναι «Αλλαγή πορείας». Όμως, προς τα αριστερά. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη χώρα. Προς τα αριστερά. Με περισσότερο κράτος στη δημόσια ζωή της χώρας. Για ευημερία και ίσες ευκαιρίες για όλους» τόνισε ο Απόστολος Γκλέτσος.
«Το δικό μου όραμα, αυτό που έχω στην καρδιά και την ψυχή μου είναι αυτό που ασπάστηκα στην ηλικία 18 με 24 χρονών όταν επέλεξα το αξιακό στρατόπεδο της αριστεράς. Μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το βασίλειο της ελευθερίας που λέγαμε, της κοινωνίας, των ελεύθερα συνεταιρισμένων παραγωγών και των ελεύθερων σκεπτόμενων ανθρώπων, αυτό που τώρα, στο σήμερα συμπυκνώνεται στο πρόγραμμα της έντιμης Ελλάδας που είναι το αίτημα των καιρών» σχολίασε ο Παύλος Πολάκης.
«Δεν με ενδιαφέρει ένα κόμμα του 5, 6, 7, 8% στο οποίο θα υπάρχουν εσωτερικές διευθετήσεις, ανακατατάξεις. Δεν με ενδιαφέρει ένα κόμμα που δεν είναι της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο στις γειτονιές, στα καφενεία, στην ελληνική κοινωνία. Προοδευτική διακυβέρνηση» είπε ο Νίκος Φαραντούρης.
«Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από ένα κόμμα το οποίο να έχει τις αριστερές ιδέες μέσα του, τις αξίες και τους αγώνες μέσα σαν πλούσια παρακαταθήκη. Ένα κόμμα το οποίο να είναι μαζικό, να είναι λαϊκό, να είναι συγκροτημένο και να μπορεί να έχει προοπτική, να είναι και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και να δίνει μια προοπτική κυβερνητική» σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.