Κρεμλίνο για αμερικανική απόφαση χρήσης πυραύλων από την Ουκρανία: Πυροδοτείται ένταση – Κίνδυνο Γ’ Παγκοσμίου «βλέπουν» αξιωματούχοι
To«πράσινο φως» για τη χρήση από την Ουκρανία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε εδάφη βαθιά στη Ρωσία, έδωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν. Το τελευταίο διάστημα, αυτό ήταν βασικό αίτημα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και θεωρείται απάντηση της Ουάσιγκτον στην παρουσία στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα, στο πλευρό των Ρώσων στο μέτωπο. Σε μία πρώτη αντίδραση, Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ακόμη και για τον κίνδυνο να ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος.
Η εξέλιξη για χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις.
Όπως αναμενόταν, ήταν σφοδρή η αντίδραση του Κρεμλίνου. Λέει ότι η απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ουσιαστικά με αυτή την απόφαση, πυροδοτεί περαιτέρω ένταση. Η Ρωσία, αναφέρει το Κρεμλίνο, έχει καταστήσει σαφή τη θέση της. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει αυτή την απόφαση, τότε αυτό σημαίνει μια διαφορετική κατάσταση στην Ουκρανία.
Θετικές αντιδράσεις από Ευρωπαίους ηγέτες
Αντιδράσεις σημειώνονται και από Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, οι οποίοι συναντιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, και το θέμα της Ουκρανίας.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής, εξέφρασε την ελπίδα η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνήσει να δώσει το «πράσινο φως» στην Ουκρανία για χτυπήματα εντός του ρωσικού εδάφους. Όπως ανέφερε, ο Πούτιν δεν φαίνεται έτοιμος να διαπραγματευτεί, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα της ισχύος. Οι Ουκρανοί χρειάζονται περισσότερη στήριξη και πρέπει να τη δώσουμε.
Σε δήλωση προχώρησε και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, κάνοντας λόγο για μια σημαντική απόφαση. Η Γαλλία, υπενθυμίζεται ότι έχει διαθέσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να λέει πως έχουν πει ανοιχτά ότι αυτό είναι μια επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι.
«Μια άμεση κατάπαυση του πυρός και μια πολιτική λύση είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών», δήλωσε κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου ο Λιν Τζιάν, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου γι’αυτήν την αμερικανική απόφαση.