Φιλιππίνες: Εντοπίστηκαν σε οστρακοειδή φύκια που προκαλούν απώλεια μνήμης

 Φιλιππίνες: Εντοπίστηκαν σε οστρακοειδή φύκια που προκαλούν απώλεια μνήμης

Στο πυκνοκατοικημένο νησί Λουσόν κατοικεί πάνω από το 50% των κατοίκων των Φιλιππίνων, πολλοί από τους οποίους καταναλώνουν οστρακοειδή σε τακτική βάση. Η χώρα συνεισφέρει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια τόνους θαλασσινών στις παγκόσμιες αγορές. Ωστόσο, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων εντόπισε στα εκτρεφόμενα δείγματα οστρακοειδών της περιοχής, δύο είδη μικροσκοπικών θαλάσσιων φυκών που παράγουν τοξίνες, πυροδοτώντας ανησυχίες για τις παράκτιες κοινότητες που βασίζονται στην αλιεία.

Συγκεκριμένα, η διεθνής ομάδα από το Ateneo de Manila University και το Universiti Malaysia Sarawak επιβεβαίωσε την παρουσία δύο ειδών διατόμων του είδους Pseudo-nitzschia, τα οποία παράγουν μια επικίνδυνη νευροτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια και απώλεια μνήμης. Τα διάτομα είναι μονοκύτταρα φύκια με περίπλοκα εξωτερικά κυτταρικά τοιχώματα που μοιάζουν με γυαλί και αποτελούνται εν μέρει από πυρίτιο. Αυτά αποτελούν σημαντικό μέρος του φυτοπλαγκτόν, το οποίο παράγει συλλογικά έως και το ήμισυ του οξυγόνου της Γης και είναι θεμελιώδες μέρος του θαλάσσιου τροφικού ιστού.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την τοξικότητα αυτών των διατόμων και να τα παρακολουθούμε αναλόγως, αλλά τέτοιες προσπάθειες πρέπει να ξεκινήσουν με την αναγνώριση της παρουσίας τους στα νερά μας», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Μεταξύ των εκατομμυρίων ειδών διατόμων που ζουν στον πλανήτη μας, μόλις 28 του γένους Pseudo-nitzschia είναι γνωστό ότι παράγουν μια επιβλαβή νευροτοξίνη που ονομάζεται δομοϊκό οξύ. Το συγκεκριμένο οξύ μπορεί να συσσωρευτεί στα οστρακοειδή, τις σαρδέλες και τις αντζούγιες, επειδή τρέφονται κυρίως με θαλάσσια φύκια όπως τα διάτομα.

Αν και γενικά είναι εξαιρετικά σπάνιο να φτάσουν στο τραπέζι μας θαλασσινά με αυτή την τοξίνη, οι ανθρώπινες δραστηριότητες προκαλούν πιο συχνές ανθοφορίες θαλάσσιων φυκιών, αυξάνοντας τον κίνδυνο συσσώρευσης δομοϊκού οξέος στα θαλασσινά σε επίπεδα που παράγουν μερικές αρκετά ανησυχητικές παρενέργειες, που κυμαίνονται από έμετο και διάρροια μέχρι αμνησία και θάνατο.

Τι έδειξε η μελέτη

Η ομάδα συνέλεξε δείγματα θαλασσινού νερού από τη φάρμα Sotto’s Tahong στον κόλπο Μπακούρ, η οποία προμηθεύει μύδια στη Μανίλα και τις γειτονικές επαρχίες, και από τον κόλπο Pagbilao, που έχει φυσικό πληθυσμό στρειδιού (Magallana bilineata) και εκτρέφεται στις παράκτιες πόλεις και χωριά.

Οι ερευνητές απομόνωσαν 15 στελέχη Pseudo-nitzschia από το θαλασσινό νερό και τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο. Χρησιμοποιώντας γενετική ανάλυση, ανίχνευσαν τα είδη Pseudo-nitzschia pungens και Pseudo-nitzschia brasiliana στα δείγματα, τα οποία παράγουν δομοϊκό οξύ. Είναι η πρώτη φορά που το P. brasiliana, το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο στις τροπικές περιοχές, ανιχνεύεται στο Λουσόν.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «Diatom Research».

ΠΗΓΗ: Science Alert

 

Related post