Μίνα Γκάγκα: Καπνιστές το 90% των ασθενών με ΧΑΠ

 Μίνα Γκάγκα: Καπνιστές το 90% των ασθενών με ΧΑΠ

Ένας στους δέκα ενήλικες άνω των 40 ετών πάσχει από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, με τους μισούς από αυτούς να μην το γνωρίζουν. Πρόκειται για τη πιο συχνή και σοβαρή πνευμονική νόσο, η οποία σε ποστό 90% οφείλεται στο κάπνισμα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση σε αστικά κέντρα και σε ορισμένους επαγγελματικούς χώρους ακολουθούν ως παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση της ασθένειας.

Για τη χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) μίλησε στην εκπομπή NEWS ROOM του ΕΡΤNews η κα Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος, διευθύντρια Πνευμονολογικής κλινικής:

«Eίναι πολύ σημαντικό, καταρχήν, να δούμε λίγο τα μεγέθη: Το 11% των ανδρών στην Ελλάδα και περίπου 5% των γυναικών πάσχει από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Στις μισές περιπτώσεις, η ασθένεια δεν έχει διαγνωστεί. Οι ασθενείς δεν το ξέρουν ότι την έχουν. Τα συμπτώματά τους μπορεί να είναι βήχας, μπορεί να είναι περισσότερη απόχρεμψη, μπορεί να είναι δύσπνοια στο περπάτημα. Πολύ συχνά, εκδηλώνεται, δηλαδή, με συμπτώματα ενός κρυολογήματος. Και ο άρρωστος πάει για δύο και τρία χρόνια στο γιατρό, με κάτι που αποκαλεί κρυολόγημα. Παίρνει αντιβίωση, δεν κάνει μια σπιρομέτρηση να δούμε τι γίνεται με την αναπνοή του και η ΧΑΠ μένει αδιάγνωστη.

Άρα, είναι σημαντικό, οι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα, να πηγαίνουν στο πνευμονολόγο και να κάνουν μια σπιρομέτρηση. Να βλέπουμε, δηλαδή, πώς είναι η αναπνοή».

Η κα Γκάγκα εξηγεί το πώς προκαλείται η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

«Εχουμε δύο φάσματα: κύρια, το εμφύσημα που χαλάει τις κυψελίδες του πνεύμονα, δηλαδή επηρεάζει πολύ την οξυγόνωση και τη χρόνια βρογχίτιδα, που επηρεάζει κυρίως τους βρόγχους, -τους σωλήνες, που κατεβάζουν τον αέρα στους πνεύμονες, στις κυψελίδες – και είναι σαν να αναπνέεις μέσα από ένα πολύ στενό καλαμάκι, οπότε δυσκολεύεσαι. Αναπνέεις πιο “φουσκωμένος”, και αυτό προκαλεί μεγάλο κόπο. Η αναπνοή γίνεται πολύ κοπιαστική. Αυτό γίνεται σε εξελικτικά στάδια, αλλά αν δημιουργηθεί βλάβη, η βλάβη παραμένει, όπως παραμένει μια ουλή ή το κόψιμο ενός δάχτυλου. Άρα είναι σημαντικό να το διαγνώσουμε νωρίς».

Για τους παράγοντες κινδύνου, η κα Γκάγκα επισημαίνει:

«Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τους παράγοντες αυτούς, με πρώτο το κάπνισμα. Και στην Ελλάδα έχουν γίνει βήματα για τη μείωση του καπνίσματος, κάτι που έχει αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη χρήση προϊόντων ατμίσματος ή ηλεκτρονικού τσιγάρου, η κα Γκάγκα τονίζει:

«Το κόψιμο του τσιγάρου σημαίνει αναπνέω καθαρό αέρα, δεν αναπνέω τίποτα άλλο. Αυτό σημαίνει και, γενικά, η έκθεση στη μολυσμένη ατμόσφαιρα. Δηλαδή καλό είναι να μην περπατάμε (σαν άσκηση), σε δρόμους, που έχουν πολύ μεγάλη κίνηση. Να διαλέγουμε πιο πιο ήσυχα μέρη».

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι μισοί από τους καπνιστές που πάσχουν από ΧΑΠ, εξακολουθούν να καπνίζουν.

Η κα Γκάγκα εξηγεί γιατί είναι σημαντικό για τον ασθενή να απαλλαγεί από τους παράγοντες, που προκαλούν τη ΧΑΠ και γιατί η διάγνωσή της πρέπει να τίθεται έγκαιρα:

«Είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση. Έχουμε πάρα πολύ καλά φάρμακα που μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα και να κάνουν πολύ καλύτερη την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Είναι πολύ σημαντική, γιατί, αν η νόσος εξελιχθεί πολύ, οι άρρωστοι μπορεί να φτάσουν στο σημείο να μη μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι και να πάνε στο μπάνιο, δηλαδή να χρειάζονται οξυγόνο. Γι’ αυτό, τα δύο πράγματα, που βοηθάνε κυρίως στο να μην εξελιχθεί η νόσος, είναι το σταμάτημα του καπνίσματος και αν κάποιος έχει αναπνευστική ανεπάρκεια, η χορήγηση οξυγόνου. Τα φάρμακα βελτιώνουν πάρα πολύ την ποιότητα ζωής».

Related post