Σκέψεις για εμβολιασμό των αιγοπροβάτων στην Αν. Μακεδονία – Θράκη
Έντεκα νέες εστίες ευλογιάς αιγοπροβάτων καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στη Ροδόπη, και είκοσι μία συνολικά σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με τον αριθμό των ζώων που οδηγούνται στη θανάτωση, να αγγίζουν πλέον τις 37.000.
Η εξέλιξη προσδίδει πια δραματική διάσταση στο πρόβλημα, και οδήγησε τη Γενική Κτηνιατρική Διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην απόφαση για νέα παράταση, ως τις 22 Νοεμβρίου, της απαγόρευσης, τόσο των μετακινήσεων ζώων με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή, όσο και της σφαγής τους για κατανάλωση.
Δοθέντων των παραπάνω, πηγές του ΥΠΑΑΤ δεν αποκλείουν τελικά τον εμβολιασμό των κοπαδιών ως έσχατο μέσο αναχαίτισης της ζωονόσου. Κι αυτό, διότι τα δεδομένα της συνέχισης της εξάπλωσης της επιζωοτίας, δείχνουν ότι αυτή οφείλεται στην μη τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας από τους κτηνοτρόφους.
Ο εμβολιασμός των ζώων θα επηρεάσει αρνητικά τις τιμές του γάλακτος και του κρέατος, ωστόσο αν οι κτηνοτρόφοι συνεχίσουν να μη συμμορφώνονται με τα μέτρα προστασίας, αναγκαστικά και αναπόφευκτα θα είναι ο μοναδικός τρόπος διάσωσης του ζωικού κεφαλαίου.