Χίος: Με κατάθεση μαρτύρων η δίκη για τους 30 πολίτες στα επεισόδια με τα ΜΑΤ το 2020

 Χίος: Με κατάθεση μαρτύρων η δίκη για τους 30 πολίτες στα επεισόδια με τα ΜΑΤ το 2020

Με την κατάθεση των μαρτύρων κατηγορίας, κυρίως αστυνομικών, που είχαν εμπλοκή με τα επεισόδια, ολοκληρώθηκε η σημερινή ημέρα της δίκης των 30 πολιτών που κατηγορούνται για συμμετοχή σε επεισόδια εις βάρος αστυνομικών στο ξενοδοχείο ΕΡΥΘΑ, το Φεβρουάριο του 2020 στη Χίο.

Η Πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Χίου, μετά από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης να παραστούν και οι αστυνομικοί- μάρτυρες που απουσίαζαν κατά τη σημερινή διαδικασία, διέκοψε την ακροαματική διαδικασία για τις 9.30 το πρωί, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024.

Από τους 30 κατηγορούμενους παρόντες στη σημερινή πρώτη ουσιαστικά μέρα της δίκης ήταν 21, ενώ οι υπόλοιποι εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση είναι διατάραξη κοινής ειρήνης, επικίνδυνη σωματική βλάβη, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, κλοπή κ.λπ..

Μετά τις ενστάσεις που έκαναν οι 18 συνολικά συνήγοροι υπεράσπισης (χρειάστηκε ειδική διαρρύθμιση της αίθουσας για να χωρέσουν), επί των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί, οι οποίες και δεν έγιναν δεκτές από την έδρα, ξεκίνησαν οι καταθέσεις μαρτύρων.

Τα γεγονότα του 2020 σύμφωνα με τους μάρτυρες

Αναφέρθηκαν στο τι έγινε τον Φεβρουάριο του 2020 όταν μετά από μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία της Χίου, με τους πολίτες να ζητούν να μην γίνει η υπερδομή προσφύγων- μεταναστών στο Αίπος και να αποχωρήσουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ, ακολούθησε πορεία έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου και το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Χίου της ΝΔ.

Στη συνέχεια μία ομάδα διαδηλωτών με μηχανοκίνητα μέσα πήγαν στη συνέχεια στο ξενοδοχείο ΕΡΥΘΑ, ένα από τα τρία που διέμεναν οι άνδρες των ΜΑΤ που 2 μέρες πριν είχαν φτάσει στο νησί (όπως και στη Λέσβο), σε μια προσπάθεια τότε της Κυβέρνησης, να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός για δημιουργία υπερδομής προσφύγων- μεταναστών.

Οι μάρτυρες αστυνομικοί ανέφεραν ότι ο συγκεντρωμένος κόσμος ήταν περί τα 500 άτομα, με περίπου 70-80 από αυτούς να επιτίθενται στους 8 αστυνομικούς που έφτασαν από το γειτονικό ξενοδοχείο που επίσης φύλαγαν, επειδή γίνονται επεισόδια στο ξενοδοχείο ΕΡΥΘΑ.

Σημαντικό το στοιχείο που κατέθεσε και ο τότε Γενικός Διευθυντής του ξενοδοχείου Γιάννη Συράκη όπου περί την μία ώρα οι συγκεντρωμένοι ήταν έξω από το ξενοδοχείο, στο δρόμο, και φώναζαν συνθήματα (ζητώντας να μην προσφέρεται στέγη στις δυνάμεις των ΜΑΤ) χωρίς να γίνονται επεισόδια.

Τα επεισόδια

Ξαφνικά ομάδα κινήθηκε προς την πίσω πτέρυγα του ξενοδοχείου, όπου ορισμένοι εφόρμησαν και σε δωμάτια. Μέσα από τις ερωτήσεις της έδρας και των συνηγόρων υπεράσπισης διαφάνηκε ότι κάτι έγινε από συγκεκριμένο δωμάτιο που διέμεναν άντρες των ΜΑΤ (όπως είπε ο κ. Συράκης άκουσε μετά τα επεισόδια ότι κάποιος αστυνομικός προκάλεσε είτε λεκτικά είτε χειρονομώντας) όποτε έγινε αυτή η κίνηση. Να σημειωθεί ότι από πλευράς του Ξενοδοχείου δεν έχει υποβληθεί μήνυση για φθορές, που κατά την εκτίμηση του μάρτυρα ήταν περίπου 6.000 ΕΥΡΩ.

Οι καταθέσεις των Αστυνομικών

Αστυνομικοί στις καταθέσεις τους, ανέφεραν ότι δέχτηκαν επίθεση από τους συγκεντρωμένους στην είσοδο πολίτες, ορισμένοι δε δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα. Πάντως η κατάθεση ενός αστυνομικού, που τώρα δεν υπηρετεί στο νησί, αμφισβητήθηκε έντονα τόσο για την εικόνα που μετέφερε από τα συμβάντα, όσο και για το γεγονός ότι μετά τα συμβάντα, την ίδια ώρα και μέρα φαίνεται να έχει δώσει δύο καταθέσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση όπου κατονόμαζε διαφορετικούς ανθρώπους στη μία και κανέναν στην άλλη, πως είχαν πάρει μέρος στα επεισόδια. Τέθηκε δε θέμα αξιοπιστίας του μάρτυρα, από τη δικηγόρο Μαρία Γιαννάρα, μεταφέροντας ότι πριν τη δίκη ο συγκεκριμένος ανέφερε έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου ότι «θα τους κάψει» (σ.σ. τους κατηγορούμενους).

Μάλιστα και η Πρόεδρος της έδρας του επισήμανε ότι στην αρχή της κατάθεσής του ανέφερε ότι αναγνωρίζει πολλούς από τους κατηγορούμενους, για να το αλλάξει στη συνέχεια.

Μέσα από τις ερωτήσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης επισήμαναν το γεγονός ότι για να φτάσουν οι ειρηνικοί Χιώτες σε τέτοια επεισόδια θα υπήρξε πρόκληση, αναδεικνύοντας ότι μεταξύ των συγκεντρωμένων στο ξενοδοχείο ΕΡΥΘΑ, ήταν παιδιά, γυναίκες ακόμα και ιερείς. Επίσης επέμειναν ιδιαίτερα στον τρόπο που έγινε η αναγνώριση προσώπων, στην ουσία μέσα από φωτογραφίες και βίντεο.

Συγκέντρωση συμπαράστασης

Να σημειωθεί ότι πριν από την έναρξη της δίκης, υπήρξε συγκέντρωση πολιτών και αιρετών, ως συμπαράσταση στους 30 κατηγορούμενους και επισημαίνοντας ότι τις ημέρες που ήταν εδώ τα ΜΑΤ πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, καθώς επίσης για τα επεισόδια που δημιούργησαν άντρες των ΜΑΤ (με πολιτικά) την ημέρα αναχώρησής τους από τη Χίο, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η ΕΔΕ.

Related post