Νούμερα που τρομάζουν – Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κόστισαν την τελευταία δεκαετία 2 τρισεκατομμύρια δολάρια

 Νούμερα που τρομάζουν – Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κόστισαν την τελευταία δεκαετία 2 τρισεκατομμύρια δολάρια

Οι ηγέτες συναντήθηκαν στην 29η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη στο Αζερμπαϊτζάν, καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις καθώς τα νούμερα από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ζαλίζουν με το κλίμα να μετατρέπεται σε υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα.

Μάλιστα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι το κόστος της αδράνειας θα «δολοφονήσει την οικονομία», καθώς η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας απειλεί να αυξήσει τον πληθωρισμό και την οικονομική αστάθεια παγκοσμίως.

Την τελευταία 20ετια τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν τη ζωή σε 570.000 ανθρώπους κυρίως στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ μόνο την τελευταία 10ετια σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου το συνολικό κόστος των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται σε περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2014 και 2023 – περίπου στο ίδιο ύψος με το οικονομικό κόστος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Η έκθεση σημειώνει ότι στοχεύει να ωθήσει τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να επιταχύνουν τις πολιτικές που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες συμβάλλουν άμεσα στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή.

«Ακριβώς όπως η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αντιμετωπίστηκε με μια γρήγορη και συντονισμένη αντίδραση από τους παγκόσμιους ηγέτες, χρειαζόμαστε οι κυβερνήσεις να κατανοήσουν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής απαιτεί μια απάντηση με παρόμοια ταχύτητα και αποφασιστικότητα», δήλωσε ο Τζον Ντέντον, γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου, σε δήλωσή του στο CNN.

Η έκθεση αξιολόγησε σχεδόν 4.000 καιρικά φαινόμενα σε έξι ηπείρους την τελευταία δεκαετία, συνδυάζοντας τόσο την άμεση χρηματική επιβάρυνση από την καταστροφή σπιτιών, επιχειρήσεων και υποδομών όσο και τον αντίκτυπο των ακραίων καιρικών φαινομένων στην ανθρώπινη παραγωγικότητα.

Διαπίστωσε ότι περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από αυτά τα καιρικά φαινόμενα και η έκθεση υποστηρίζει ότι ο φόρος αίματος θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου:

Σύμφωνα με την έκθεση υπήρξε 83% αύξηση των καταγεγραμμένων κλιματικών καταστροφών μεταξύ 1980-1999 και 2000-2019.

Το 2022 και το 2023, οι οικονομικές ζημιές έφτασαν τα 451 δισεκατομμύρια δολάρια, μια αύξηση 19% σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο των προηγούμενων οκτώ ετών, σύμφωνα με την έκθεση.

«Τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας δείχνουν οριστικά ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα μελλοντικό πρόβλημα: οι απώλειες παραγωγικότητας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται αισθητές εδώ και τώρα από την πραγματική οικονομία», δήλωσε ο Ντέντον.

Μάλιστα τα νούμερα θεωρούνται ακόμα πιο αδιανόητα αν σκεφτεί κάποιος ότι μέχρι πέρυσι η παγκόσμια κοινότητα θεωρούσε ότι με 100 δισεκατομμύρια δολάρια μπορούσε να αντιμετωπίσει και τις καταστροφές από την κλιματική κρίση.

Η επανεκτίμηση που έγινε στο συγκεκριμένο ποσό έχει φτάσει στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Ποιος όμως μπορεί να πληρώσει γι’ αυτά τα ποσά; Τόσο δημόσιο χρήμα δεν υπάρχει και οι ηγέτες προσδοκούν σε χρήμα τρίτων είτε από αναπτυξιακές τράπεζες είτε από μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Οι αναπτυξιακές τράπεζες όπως η Παγκόσμια και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορούν να διαθέσουν έως 120 δισεκατομμύρια τον χρόνο για έργα κλιματικής κυρίως σε ευάλωτες χώρες.

Η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να διαθέσει έως 7 δισ. δολάρια, το Ταμείο Επενδύσεων για το κλίμα έως 75 δισ. σε περίοδο 10ετιας και διάφορα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα 5 δισ.

 

Related post