Αμαζόνιος: Η αποψίλωση του δάσους στη Βραζιλία μειώθηκε κατά 31% τον τελευταίο χρόνο
Η αποψίλωση των δασών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου της Βραζιλίας μειώθηκε κατά 30,6% μεταξύ Αυγούστου 2023 και Ιουλίου 2024, μετά από άλλο ένα 22,3% την προηγούμενη περίοδο, ανέφερε η κυβέρνηση την Τετάρτη (6/11).
Η έκταση που επηρεάστηκε από την υλοτομία ήταν 6.288 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το χαμηλότερο αποτέλεσμα σε περίοδο εννέα ετών και αισθητά μειωμένο σε σύγκριση με τα 9.001 τετραγωνικά χιλιόμετρα που καταστράφηκαν την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με την πλέον ακριβή μέτρηση της αποψίλωσης των δασών που δημοσιεύεται ετησίως από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας
Αν προστεθούν τα δύο τελευταία αποτελέσματα, που επιτεύχθηκαν κυρίως μετά από τα περιοριστικά μέτρα του Προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, καταγράφηκε μείωση της υλοτομίας κατά 45,7% και σώθηκαν 7.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους.
Στο Cerrado, όπως είναι γνωστή η πλούσια τροπική σαβάνα που βρίσκεται στην κεντρική Βραζιλία, η αποψίλωση των δασών μειώθηκε κατά 25,7% τον τελευταίο χρόνο και η περιοχή που επλήγη ήταν 8.174 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πρόκειται για την πρώτη μείωση της αποψίλωσης, μετά από πέντε χρόνια αυξήσεων, σε ένα οικοσύστημα που βρίσκεται υπό συνεχή πίεση από τον αγροτικό τομέα. Με τη μείωση της υλοτομίας τόσο στον Αμαζόνιο όσο και στο Cerrado, το Εκτελεστικό εκτιμά ότι τα δύο τελευταία χρόνια υπήρξε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 400 εκατομμύρια τόνους CO2 σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.
Η κυβέρνηση απέδωσε τη μείωση της αποψίλωσης των δασών στη αυστηρή εφαρμογή των περιβαλλοντικών κανονισμών, με 98% αύξηση των κυρώσεων και των εμπάργκο που επιβλήθηκαν από το Βραζιλιανό Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο στους παραβάτες.
Ταυτόχρονα, τα τελευταία δύο χρόνια με τον Λούλα ως πρόεδρο, οι εκτάσεις των αυτόχθονων, επεκτάθηκαν κατά 8.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι προστατευόμενες περιοχές κατά 3.030 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Αυτές οι ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με την χαλαρή περιβαλλοντική πολιτική του πρώην προέδρου Ζαίρ Μπολσονάρο. (2019-2022).
Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, η υπουργός Περιβάλλοντος, Μαρίνα Σίλβα, επεσήμανε την «τεράστια προσπάθεια» και το «ολοκληρωμένο» έργο που έχουν αναλάβει οι ομοσπονδιακές αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών.
Η κυβέρνηση βελτίωσε επίσης φέτος την ανάλυση των δορυφορικών εικόνων που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της καταγραφής και ενσωμάτωσε τεχνολογία ραντάρ, η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση της περιοχής όταν ο ουρανός καλύπτεται από σύννεφα.