Σπάει ρεκόρ 130 χρόνων το βουνό Φούτζι καθώς παραμένει χωρίς χιόνι
Ο Νοέμβριος σχεδόν έφτασε, αλλά το φημισμένο βουνό Φούτζι παραμένει χωρίς χιόνι, σημειώνοντας ρεκόρ 130 χρόνων χωρίς χιόνι στην κορυφή του.
Η κορυφή του βουνού συνήθως είναι χιονισμένη από τις αρχές Οκτωβρίου, αλλά μέχρι αυτή την Τρίτη παραμένει γυμνή, κάτι που τονίζει την επίδραση της κλιματικής αλλαγής σε ένα από τα πιο αγαπημένα αξιοθέατα της χώρας.
Το πρώτο χιόνι σηματοδοτεί την αρχή του χειμώνα. Εμφανίζεται μετά τη θερινή περίοδο αναρρίχησης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου.
Κατά μέσο όρο, το χιόνι στην κορυφή εμφανίζεται στις 2 Οκτωβρίου, ενώ πέρυσι καταγράφηκε στις 5 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία. Ωστόσο, ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός NHK ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος έλιωσε στις αρχές Νοεμβρίου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Η μετεωρολογική υπηρεσία της Κόφου, που παρακολουθεί τις χιονοπτώσεις από το 1894, δεν έχει ανακοινώσει κάτι μέχρι στιγμής, αποδίδοντας την έλλειψη χιονιού στις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες.
«Λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών από το καλοκαίρι και των βροχών, δεν έχει υπάρξει χιονόπτωση», δήλωσε ο μετεωρολόγος Σίνιτσι Γιανάγκι από το γραφείο της Κόφου στο CNN την Τρίτη.
Η έλλειψη χιονιού στις 29 Οκτωβρίου έσπασε το ρεκόρ της 26ης Οκτωβρίου του 1955 και του 2016.
Η Ιαπωνία κατέγραψε φέτος το πιο ζεστό καλοκαίρι από το 1898, όταν ξεκίνησε η καταγραφή δεδομένων, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η οποία ανέφερε τον Σεπτέμβριο ότι οι θερμοκρασίες από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο ήταν 1,76 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 1,08 βαθμών Κελσίου του 2010.
Το φθινόπωρο στην Ιαπωνία ήταν επίσης ασυνήθιστα ζεστό, με τουλάχιστον 74 περιοχές να καταγράφουν θερμοκρασίες 30 βαθμών Κελσίου ή και υψηλότερες την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, σύμφωνα με έρευνα της μη κερδοσκοπικής ερευνητικής ομάδας Climate Central.
Η ασυνήθιστη αυτή ζέστη του Οκτωβρίου είναι τρεις φορές πιο πιθανό να έχει προκληθεί από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το Climate Central.
Οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στην Ιαπωνία δεν αποτελούν μεμονωμένο φαινόμενο. Το καλοκαίρι παγκοσμίως έσπασε ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με το 2024 να καταγράφεται ως η θερμότερη χρονιά στην ιστορία.
Το φυσικό κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο συνέβαλε στην άνοδο των θερμοκρασιών, μαζί με ανθρωπογενείς παράγοντες, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων — κύριος παράγοντας της κλιματικής κρίσης.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι πρέπει να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε τουλάχιστον 1,5 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ώστε να αποτραπούν οι καταστροφικότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο αποκάλυψε ότι η κλιματική αλλαγή έχει μειώσει τις χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου τα τελευταία 40 χρόνια.
Η έλλειψη χιονιού στο όρος Φούτζι θα μπορούσε να αποτελεί μια ανησυχητική ένδειξη για την κατεύθυνση του πλανήτη, με θερμότερους χειμώνες που επηρεάζουν τα χιόνια, τον τουρισμό, την τοπική οικονομία, την παραγωγή τροφίμων, τους υδάτινους πόρους και ακόμη και τις αλλεργίες.
Βρισκόμενο ανάμεσα στις ιαπωνικές περιφέρειες Γιαμανάσι και Σιζουόκα, το όρος Φούτζι, με ύψος 3.776 μέτρα, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και σύμβολο της Ιαπωνίας.
Συνήθως καλύπτεται από χιόνι σχεδόν όλο τον χρόνο μέχρι τη θερινή περίοδο αναρρίχησης που ξεκινά τον Ιούλιο, υποδεχόμενο εκατομμύρια τουρίστες που ανυπομονούν να κάνουν πεζοπορία στην κορυφή ή να θαυμάσουν το ηλιοβασίλεμα από τις φημισμένες πλαγιές του.
Τα τελευταία χρόνια, το βουνό υποφέρει από υπερτουρισμό, και οι ιαπωνικές αρχές είχαν αναφέρει ότι οι επισκέπτες ρύπαιναν τον χώρο, υπερφόρτωναν τις εγκαταστάσεις τουαλετών και πεζοπορούσαν με ακατάλληλο εξοπλισμό, προκαλώντας ατυχήματα ή τραυματισμούς.
Τον Ιούλιο, οι αρχές επέβαλαν φόρο για τους τουρίστες και εισήγαγαν νέους κανονισμούς για τη διαχείριση του πλήθους. Πλέον, οι ορειβάτες πρέπει να πληρώνουν 2.000 γεν (12,40 δολάρια) ανά άτομο, με μέγιστο ημερήσιο όριο τους 4.000 ορειβάτες.