Έρευνα για την κλιματική αλλαγή: Πώς αξιολογούν οι Χιώτες τις επιπτώσεις
Ως υπαρκτό (96%) και σοβαρό πρόβλημα (70%), γεγονός που τους προκαλεί φόβο (σχεδόν 3 στους 4), καθώς και συναισθήματα άγχους και απογοήτευσης, αναγνωρίζεται η κλιματική αλλαγή από τους κατοίκους της Χίου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Chios Climate Chance (CCC), που υλοποιείται από την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), με τη συγχρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, πραγματοποιήθηκε έρευνα για την κλιματική αλλαγή αποκλειστικά στους κατοίκους της Χίου.
Συνολικά 405 συμμετέχοντες από 28 τοπικές κοινότητες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο, ενώ 117 εκπρόσωποι πολιτών, τοπικών αρχών και φορέων συμμετείχαν σε ομάδες εστίασης. Η έρευνα έγινε με πλήρη αντιπροσωπευτικότητα όλων των ηλικιακών ομάδων και γεωγραφική κάλυψη.
Ορατές οι επιπτώσεις
Το 67% αυτών που απάντησαν θεωρεί ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές στο νησί και ενδέχεται να αποβούν καταστροφικές για τη Χίο, με τις δασικές πυρκαγιές να αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας (πάρα πολύ και πολύ, ποσοστό 89,4%).
Επίσης εκφράζεται η ανησυχία για την έλλειψη νερού και τροφίμων (αντίστοιχα 78,1%), την εναλλαγή των εποχών (80,7%) και τις επιπτώσεις στη γεωργία και την κτηνοτροφία (79,7%). Ενώ η προστασία της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με το 86% των ερωτηθέντων, θεωρείται προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Τα συναισθήματα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή (με μια επιλογή 3 δηλώσεων) είναι άγχος (58%), απογοήτευση (56,5%), φόβος (49,9%) και πολύ πιο κάτω ενοχή (24,2%) ενώ ένα ποσοστό 18,2% έχει ελπίδα και αισιοδοξεί για την καλυτέρευση των πραγμάτων.
Ευθύνη των Κυβερνήσεων
Ωστόσο, πιστεύουν ότι δεν είναι πολύ αργά να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή της. Παρόλο που θεωρούν ότι την ευθύνη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής φέρουν οι εθνικές κυβερνήσεις (σχεδόν 3 στους 4 πιστεύουν αυτό), οι κάτοικοι είναι στενά συνδεδεμένοι με τον τόπο τους και είναι πρόθυμοι να δράσουν, όπως επίσης ζητούν μεγαλύτερη κινητοποίηση από τον επιχειρηματικό και βιομηχανικό τομέα.
Σημαντική επίσης είναι η καταγραφή ότι το 88% δηλώνει ηθική υποχρέωση να συμβάλλει στον μετριασμό των επιπτώσεών της.
Πάντως μόνο το 55% των Χιωτών αποδίδει την κλιματική αλλαγή κυρίως στις ανθρώπινες δραστηριότητες, όταν ο εθνικός μέσος όρος φτάνει στο 90% (έρευνα διαΝΕΟσις 2022), ενώ 1 στους 3 πιστεύει πως υπάρχουν αντικρουόμενα επιστημονικά στοιχεία.
«Τα ποσοτικά και ποιοτικά ευρήματα αξιοποιούνται συνθετικά στη δημοσίευση της παρούσας Έκθεσης Αποτελεσμάτων, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατανόηση και τις ανησυχίες της τοπικής κοινότητας σχετικά με την κλιματική αλλαγή, βάσει των οποίων θα σχεδιαστεί μια συμμετοχική (από κάτω προς τα πάνω) εκστρατεία ευαισθητοποίησης, προσαρμοσμένη στις ειδικές ανάγκες της τοπικής κοινότητας. Το πρόγραμμα θα αναπτύξει εργαλεία και δράσεις κατάλληλα για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου ή επαγγελματικού ρόλου, με σκοπό την κατανόηση ως αφετηρία για την υιοθέτηση μιας νέας νοοτροπίας που θα επιτρέψει την προσαρμογή και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής», τονίζεται από τους υπεύθυνους του προγράμματος.