Εσωτερική αναταραχή στην Washington Post για την απόφαση μη υποστήριξης προεδρικών υποψηφίων – Τα «βάζουν» με τον Τζεφ Μπέζος
Η απόφαση της Washington Post να παύσει τη μακροχρόνια πρακτική της υποστήριξης προεδρικών υποψηφίων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από εργαζόμενους και αναγνώστες της εφημερίδας. Η Post ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν θα στηρίξει κανέναν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2024, καταργώντας μια παράδοση δεκαετιών και σηματοδοτώντας μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική της. Η απόφαση αυτή, που φέρεται να ελήφθη από τον εκδότη της εφημερίδας, Γουίλ Λιούις, αναζωπύρωσε τη συζήτηση γύρω από τον ρόλο των ΜΜΕ στην προεκλογική περίοδο και τις ευθύνες που φέρουν στη διαμόρφωση της δημόσιας συζήτησης.
Η είδηση προκάλεσε άμεσα αρνητικά σχόλια, με την εφημερίδα να βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής τόσο από εργαζομένους όσο και από σημαντικούς δημοσιογράφους, αλλά και χιλιάδες αναγνώστες. Όπως αποκάλυψαν δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας, υπήρχε ήδη έτοιμο ένα άρθρο υποστήριξης για την Κάμαλα Χάρις, την υποψήφια των Δημοκρατικών, το οποίο δεν δημοσιεύθηκε. Στην απόφασή της να παύσει τις πολιτικές υποστηρίξεις, η Post επικαλέστηκε την ανάγκη για ανεξαρτησία και σεβασμό στις ικανότητες των αναγνωστών να κρίνουν αυτόνομα.
Η Washington Post επιβεβαίωσε την απόφαση, τονίζοντας σε δήλωση της επικεφαλής επικοινωνίας, Κάθι Μπερντ: «Αυτή ήταν μια απόφαση της Washington Post να μην υποστηρίξει και θα σας παραπέμψω στην πλήρη δήλωση του εκδότη». Το Σάββατο, ο εκδότης Γουίλ Λιούις πρόσθεσε σε ξεχωριστή ανακοίνωση ότι «οι αναφορές γύρω από τον ρόλο του ιδιοκτήτη της Washington Post και την απόφαση να μην δημοσιευτεί προεδρική υποστήριξη ήταν ανακριβείς. Δεν του εστάλη, δεν το διάβασε και δεν γνωμοδότησε επί οποιουδήποτε σχεδίου». Ο Λιούις υποστήριξε ότι «ως εκδότης, δεν πιστεύω στις προεδρικές εγκρίσεις. Είμαστε μια ανεξάρτητη εφημερίδα και πρέπει να υποστηρίζουμε την ικανότητα των αναγνωστών μας να αποφασίζουν μόνοι τους».
Η απόφαση να μην προβεί η εφημερίδα σε προεδρική υποστήριξη προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις, με τον αρχισυντάκτη της Post, Ρόμπερτ Κέιγκαν, να παραιτείται, ενώ οι εμβληματικοί δημοσιογράφοι Μπομπ Γούντγουορντ και Καρλ Μπέρνσταϊν, που έφεραν στο φως το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ, καταδίκασαν την απόφαση. Σε δήλωσή τους τόνισαν ότι η απόφαση της Post αγνοεί τον κίνδυνο που, σύμφωνα με τους ίδιους, συνιστά ο Ντόναλντ Τραμπ για τη δημοκρατία. «Σεβόμαστε την παραδοσιακή ανεξαρτησία της σελίδας των απόψεων, αλλά αυτή η απόφαση 11 ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024 αγνοεί τα συντριπτικά ρεπορτάζ της ίδιας της Washington Post για την απειλή που αποτελεί ο Ντόναλντ Τραμπ για τη δημοκρατία», σημείωσαν οι δύο βετεράνοι δημοσιογράφοι.
Η απόφαση της Washington Post να παραμείνει ουδέτερη στις προεδρικές εκλογές έρχεται λίγες μέρες μετά την παραίτηση της Μαριέλ Γκάρζα, επικεφαλής συντακτικής επιτροπής των Los Angeles Times, ως διαμαρτυρία για την παρόμοια απόφαση του ιδιοκτήτη της εφημερίδας Πάτρικ Σουν-Σιονγκ. Η Γκάρζα ανέφερε στο Columbia Journalism Review: «Παραιτούμαι επειδή θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν είμαι εντάξει με το να σιωπούμε. Σε επικίνδυνους καιρούς, οι έντιμοι άνθρωποι πρέπει να σηκώσουν το ανάστημά τους. Με αυτόν τον τρόπο στέκομαι όρθια». Ο Σουν-Σιονγκ, όπως και ο Μπέζος, είναι δισεκατομμυριούχος, και η απόφαση των ιδιοκτητών αυτών των μεγάλων εφημερίδων έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την επιρροή που ασκούν στις εκδοτικές πολιτικές.
Η απόφαση της Washington Post βρήκε απέναντί της και τους ίδιους τους δημοσιογράφους της, όπως η Ρουθ Μάρκους, που εξέφρασε δημόσια την απογοήτευσή της. «Αγαπώ την Washington Post, βαθιά μέσα μου. Τον περασμένο μήνα συμπλήρωσα 40 χρόνια περήφανης εργασίας για το ίδρυμα, στην αίθουσα σύνταξης και στο τμήμα “Γνώμες”. Ποτέ δεν ήμουν πιο απογοητευμένη από την εφημερίδα από ό,τι σήμερα, με την τραγικά λανθασμένη απόφαση να μην προβεί σε υποστήριξη στην προεδρική κούρσα», δήλωσε η Μάρκους. Η δημοσιογράφος, που εργάστηκε για δύο δεκαετίες ως μέλος της συντακτικής επιτροπής της Post, επεσήμανε ότι η απόφαση «είναι η λάθος επιλογή στη χειρότερη δυνατή στιγμή» και ότι η Post έπρεπε να είχε «μιλήσει δυνατά για τους πολλαπλούς κινδύνους που θέτει ο Ντόναλντ Τραμπ για το έθνος και τον κόσμο».
Η ανακοίνωση της Washington Post προκάλεσε οργή και απογοήτευση και στους αναγνώστες της. Πάνω από 10.000 σχόλια συγκεντρώθηκαν στο άρθρο του Λιούις, με πολλούς αναγνώστες να αναφέρουν ότι ακύρωσαν τη συνδρομή τους. Ένας αναγνώστης έγραψε χαρακτηριστικά: «Οι πιο κρίσιμες εκλογές στη χώρα μας, μια επιλογή μεταξύ φασισμού και δημοκρατίας, και εσείς μένετε εκτός; Δειλοί. Ανήθικοι, φοβισμένοι δειλοί», ενώ πολλοί εξέφρασαν την άποψη ότι η Post «βάζει τις επιχειρήσεις πάνω από την ηθική».
Ο Μάρτυ Μπάρον, πρώην εκδότης της Washington Post, χαρακτήρισε την απόφαση της εφημερίδας «δειλία, με θύμα τη δημοκρατία». Παράλληλα, η αρθρογράφος Ρουθ Μάρκους πρόσθεσε ότι «το να αποφεύγουμε να εκφράσουμε τη θέση μας δεν υποστηρίζει τους αναγνώστες μας – δεν τους σέβεται».