Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Πάνω από 100 αεροσκάφη μετείχαν στα πλήγματα κατά της Τεχεράνης τη νύχτα

 Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Πάνω από 100 αεροσκάφη μετείχαν στα πλήγματα κατά της Τεχεράνης τη νύχτα

Mπαράζ αεροπορικών επιθέσεων εξαπέλυσε τη νύχτα το Ισραήλ σε τρία κύματα εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν, ως αντίποινα στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε το Τελ Αβίβ την 1η Οκτωβρίου.

Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα πλήγματα που εξαπέλυσε σήμερα (26/10) το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Irna και η ιρανική κρατική τηλεόραση επικαλούμενη ανακοίνωση του στρατού.

«Ο στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, υπερασπιζόμενος την ασφάλεια του Ιράν και τα συμφέροντα του λαού και του Ιράν, θυσίασε δύο από τους μαχητές του την ώρα που αντιμετώπιζε τα βλήματα του εγκληματικού σιωνιστικού καθεστώτος», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού.

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τις πρώτες πρωινές ώρες την Τεχεράνη. Λίγο πριν από τις 06:00 τα ξημερώματα, η κρατική τηλεόραση του Ισραήλ μετέδωσε ότι ολοκληρώθηκε η στρατιωτική επιχείρηση και προειδοποίησε το Ιράν να μην προχωρήσει σε νέα κλιμάκωση.

Ο ισραηλινός στρατός διευκρινίζει ότι οι στόχοι ήταν στρατιωτικοί, νότια και δυτικά της Τεχεράνης, ενώ επλήγησαν συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Προειδοποίησε το Ιράν ότι θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης ενώ η Τεχεράνη υποβαθμίζει την επίθεση και απειλεί με αντίποινα.

«Οι ισχυρές εκρήξεις, που ακούγονται γύρω από την Τεχεράνη συνδέονται με την ενεργοποίηση του συστήματος αεράμυνας κατά των ενεργειών του Σιωνιστικού καθεστώτος, το οποίο επιτέθηκε σε τοποθεσίες έξω από την πόλη» μετέδιδε παρουσιαστής της ιρανικής τηλεόρασης.

Το Ισραήλ έστειλε μήνυμα στην Τεχεράνη την Παρασκευή πριν από τις αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων, προειδοποιώντας τους Ιρανούς να μην απαντήσουν. Πάνω από 100 αεροσκάφη μετείχαν στα ισραηλινά πλήγματα κατά του Ιράν τη νύχτα.

Πετούσαν όλοι οι τύποι των αεροσκαφών, αλλά και επίσης τα όπλα τα οποία μετέφεραν ήταν τέτοια, τα οποία μπορούσαν ουσιαστικά να ταξιδέψουν πολλά μίλια, πολλά ναυτικά χιλιόμετρα μακριά και να πλήξουν με ιδιαίτερη ακρίβεια τους στόχους τους, χωρίς να χρειάζεται να υπάρξει περισσότερη διακινδύνευση από τα συστήματα αεράμυνας των Ιρανών.

«Μέρες της Μετάνοιας» ή «Γιμί Τ’σουβά» : Σε τρία κύματα η απαντητική επίθεση

Το πρώτο κύμα επικεντρώθηκε στο σύστημα αεράμυνας του Ιράν και το δεύτερο και το τρίτο κύμα επικεντρώθηκαν σε βάσεις πυραύλων και drones όπως και σε χώρους παραγωγής όπλων, κατά τη χθεσινοβραδινή απαντητική επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, με την ονομασία «Γιμί Τ’σουβά».

Το Ιράν το οποίο, σε ένα ελεγχόμενο σύστημα ενημέρωσης απέδιδε, στη διάρκεια της νύχτας τις εκρήξεις σε πυρά της δικής του αεράμυνας, τελικά παραδέχθηκε την επίθεση αλλά είπε ότι προκλήθηκαν μόνο «περιορισμένες ζημιές» σε στρατιωτικούς στόχους σε όλη τη χώρα. Κι αυτό είναι ένδειξη ότι η Τεχεράνη μάλλον δεν θα απαντήσει.

Δημοσιογράφος της κινεζικής τηλεόρασης κατέγραφε τη στιγμή αναχαίτισης πυραύλων από την ιρανική αεράμυνα. «Είμαι στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν. Προς την κατεύθυνση που γράφει η κάμερα μου, βρίσκεται ιρανική στρατιωτική βάση. Πάνω από αυτή τη βάση, καταγράψαμε τις επιχειρήσεις αναχαίτισης από την ιρανική αεράμυνα» μετέδιδε ο Λι Τζιανάν.

Το Ιράν από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι η αεράμυνά του απέκρουσε με επιτυχία τις ισραηλινές επιθέσεις, που είχαν στόχο στρατιωτικά κέντρα στις επαρχίες της Τεχεράνης, του Κουζεστάν και του Ιλάμ, κάνοντας λόγο για περιορισμένες ζημιές.

«Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, τουλάχιστον προς το παρόν. Ούτε ενδείξεις για κάτι τέτοιο από τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η κυκλοφορία στην Τεχεράνη διεξάγεται κανονικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπήρξε δραματικός αντίκτυπος στην κοινωνία» μετέδιδε δημοσιογράφος του CNN.

Από την πρώτη στιγμή, το ΕΡΤNews καλύπτει τα ισραηλινά πλήγματα κατά του Ιράν με την ανταποκρίτρια του στην Ουάσινγκτον Λένα Αργύρη να μεταδίδει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερωθεί από το Ισραήλ για την επικείμενη επίθεση, αλλά δεν είχαν καμία εμπλοκή σε αυτήν.

«Εχοντας ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις στο Ισραήλ να μην πλήξει πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, η Ουάσινγκτον μίλησε για πλήγματα ακριβείας σε στρατιωτικούς στόχους, χαρακτηρίζοντας τα αυτοάμυνα ενώ ζήτησε από την Τεχεράνη να τερματίσει τις επιθέσεις προκειμένου να κλείσει ο κύκλος των συγκρούσεων» ανέφερε η Λένα Αργύρη.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών κατά του Ιράν, το Ισραήλ εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Συρίας.

Σύμφωνα με συριακά μέσα ενημέρωσης, συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε και κατέρριψε αρκετούς από αυτούς

Πηγή: ertnews.gr

Related post