Γ. Γεραπετρίτης: Θέματα κυριαρχίας δεν τίθενται ποτέ στον ελληνοτουρκικό διάλογο

Θέματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν σε οποιονδήποτε διάλογο για τα ελληνοτουρκικά, διαβεβαίωσε από τη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με αφορμή ερώτηση των Σπαρτιατών. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο χρόνο που θα αποφασίσει και με βάση του διεθνές Δίκαιο. Με αφορμή τη συνάντηση με τον Toύρκο ομόλογό του, πρόσθεσε πως είναι σημαντικός ο διάλογος, αλλά τα μόνα θέματα που συζητά η ελληνική πλευρά είναι η ΑΟΖ και η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

«Μονομερές το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο πλαίσιο της άσκησης της κυριαρχίας. Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά κυριαρχία ελληνική και αυτά τα ζητήματα δεν θα περιληφθούν σε κανέναν διάλογο για τα ελληνοτουρκικά. Η κυριαρχία μας αφορά αποκλειστικά και μόνο την Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει καμιά απόκλιση μεταξύ των στελεχών της κυβερνητικής πλειοψηφίας και των μελών της κυβέρνησης για τα εθνικά».

«Η επέκταση των χωρικών υδάτων θα γίνει με τον προβλεπόμενο τρόπο στο πλαίσιο άσκησης εθνικής κυριαρχίας. Και εκεί δεν υπάρχει καμιά μυστικότητα. Ο διάλογος είναι απαραίτητο στοιχείο άσκησης διπλωματίας. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε όλα με την Τουρκία. Έχουμε διαφορετική αφετηρία. Όποια συζήτηση γίνει για καθορισμό ΑΟΖ θα είναι μόνο με την πλήρη προϋπόθεση ότι θα γίνει με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ότι αυτή είναι η μία και μόνη διαφορά μας. (…) Τα όρια της χώρας καθορίστηκαν το 1947. Από τότε η επέκταση της ελληνικής επικρατείας για πρώτη φορά συντελέστηκε από την  κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2021 με την επέκταση ως το Ταίναρο».

Και κατέληξε: «η κυβέρνηση της Ν.Δ ήταν που μεγάλωσε την Ελλάδα. Και τη μεγαλώνει κάθε μέρα αυξάνοντας το διπλωματικό της κεφάλαιο. Δεν έχουμε κανένα απολύτως φοβικό σύνδρομο. Η κυβέρνηση δεν φοβάται, έχει την ισχύ και την αυτοπεποίθηση να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα. Και θα ήθελα να μην έχει και η Βουλή κανένα φοβικό σύνδρομο».

 

Πηγή: ertnews.gr

Related post