ΥΠΕΣ Τουρκίας: Μέλη του ΡΚΚ οι δράστες της φονικής επίθεσης στην Άγκυρα – Ο ένας έχει ταυτοποιηθεί

 ΥΠΕΣ Τουρκίας: Μέλη του ΡΚΚ οι δράστες της φονικής επίθεσης στην Άγκυρα – Ο ένας έχει ταυτοποιηθεί

Η Τουρκία συνεχίζει να πλήττει δεκάδες στόχους Κούρδων μαχητών σε Ιράκ και Συρία, ως αντίποινα για την επίθεση στην Αεροδιαστημική Βιομηχανία της, με τους πέντε νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη, όμως Τούρκοι αξιωματούχοι μίλησαν για επίθεση από το εσωτερικό μέτωπο και έδειξαν ευθέως το ΡΚΚ.

O υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια, ανακοίνωσε ότι ο ένας από τους δύο δράστες της χθεσινής επίθεσης στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία ΤUSAS, στα περίχωρα της Άγκυρας έχει ταυτοποιηθεί, είναι μέλος της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ και ονομάζεται Αλί Ορέκ.

Η επίθεση φέρεται να έγινε από δύο δράστες, έναν άντρα και μία γυναίκα, νεκροί και οι δύο.

Εν τω μεταξύ, επιστρέφει νωρίτερα στην Άγκυρα από το Καζάν της Ρωσίας, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Η επιστροφή του αναμένεται την εκφώνηση της ομιλίας του.

Παράλληλα, διακόπτει την περιοδεία του στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία και ο πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Οζγκιούρ Οζέλ.

Συνεχίζονται τα χτυπήματα κατά θέσεων του ΡΚΚ
Ο τουρκικός Τύπος συνδέει την επίθεση με την πρόταση του ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ότι θα μπορούσε να αποφυλακιστεί υπό όρους ο ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αν αποκήρυσσε την ένοπλη δράση και διέλυε την οργάνωση.

Χτες πάντως οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν για πρώτη φορά έπειτα από 43 μήνες στον Οτζαλάν να δεχτεί επίσκεψη στο νησί Ιμραλί της Προποντίδος όπου κρατείται τα τελευταία 25 χρόνια. Τον επισκέφθηκε ο ανηψιός του Ομέρ Οτζαλάν και φέρεται να έστειλε το μήνυμα ότι εάν υπάρξουν οι προϋποθέσεις, έχει την ισχύ να μεταφέρει αυτή τη διαδικασία από τη σύγκρουση και τη βία σε νομική και πολιτική βάση.

 

Related post