Τα βορειοκορεάτικα μπαλόνια με τα απορρίμματα έφτασαν και στο προεδρικό μέγαρο στη Σεούλ

 Τα βορειοκορεάτικα μπαλόνια με τα απορρίμματα έφτασαν και στο προεδρικό μέγαρο στη Σεούλ

Για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, η Βόρεια Κορέα εξαπέλυσε μπαλόνια με απορρίμματα, αλλά και με προπαγανδιστικό υλικό προς το Νότο, με ορισμένα από αυτά να προσγειώνονται στο προεδρικό μέγαρο της Νότιας Κορέας.

Η υπηρεσία ασφαλείας της προεδρικής κατοικίας ανέφερε σε χθεσινή δήλωση ότι ένα μπαλόνι με απορρίμματα που προήλθε από τα σύνορα μεταξύ Βορρά και Νότου έπεσε στο συγκρότημα που φιλοξενεί τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Γιούν Σουκ-γέολ στη συνοικία Γιονγκσάν της Σεούλ, χωρίς όμως να περιέχει επικίνδυνα αντικείμενα ή υλικά.

Από την πλευρά τους, οι τοπικές εφημερίδες Ντονγκ-Α Ίλμπο και Τσοσούν Ίλμπο ανέφεραν ότι το μπαλόνι περιείχε προπαγανδιστικό υλικό και φυλλάδια που χλεύαζαν τον πρόεδρο και τη σύζυγό του.

Το περιστατικό έρχεται αφότου η Κιμ Γιο Τζονγκ, η ισχυρή αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας της ανακάλυψαν και απέσυραν «σκουπίδια με πολιτικά κίνητρα» που εστάλησαν από τα «αποβράσματα» της ROK (Republic of Korea), όπως είναι το επίσημο όνομα της Νότιας Κορέας.

Όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Πιονγκγιάνγκ, η Κιμ Γιο Τζονγκ τόνισε ότι «η απερίσκεπτη παραβίαση της κυριαρχίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας από τους μιλιταριστές γκάνγκστερ της ROK είναι μια αποτρόπαια στρατιωτική πρόκληση που δεν μπορεί με κανένα τρόπο να συγχωρεθεί ή αγνοηθεί», συμπληρώνοντας ότι «η Σεούλ πρέπει να μάθει πόσο επικίνδυνη είναι η πράξη που διέπραξε και πόσο τρομερές και μοιραίες θα είναι οι συνέπειες που θα επιφέρει στον εαυτό της».

Από τον περασμένο Μάιο, η Πιονγκγιάνγκ έχει στείλει χιλιάδες μπαλόνια με απορρίμματα και προπαγανδιστικά φέιγ βολάν προς τη Νότια Κορέα, ως απάντηση στις ρίψεις αντικαθεστωτικού υλικού στη Βόρεια Κορέα από ακτιβιστές του Νότου.

Φώτο Αρχείου (South Korea Joint Chiefs of Staff via AP)

Το χθεσινό περιστατικό είναι η δεύτερη φορά που ένα μπαλόνι με απορρίμματα φτάνει μέχρι την προεδρική κατοικία, μετά από παρόμοια περίπτωση τον Ιούλιο, εγείροντας ανησυχίες για την ασφάλεια στρατηγικών τοποθεσιών της Νότιας Κορέας σε περίπτωση επίθεσης από τον Βορρά.

Πηγή: Al Jazeera

Related post