Οι χώρες της ομάδας BRICS ζητούν «γεωγραφική δικαιοσύνη» στη σύνθεση της γραμματείας του ΟΗΕ

 Οι χώρες της ομάδας BRICS ζητούν «γεωγραφική δικαιοσύνη» στη σύνθεση της γραμματείας του ΟΗΕ

Οι χώρες της ομάδας BRICS ζήτησαν την Τετάρτη, στη Διακήρυξη του Καζάν, για μεταρρύθμιση του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας, μεγαλύτερο ρόλο της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής στις παγκόσμιες υποθέσεις, αναφέρει η EFE.

«Επιμένουμε στην υποστήριξή μας για τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του, για την αύξηση της δημοκρατίας, της αντιπροσωπευτικότητας, της αποτελεσματικότητάς του (…) και επίσης στην επέκταση της παρουσίας των αναπτυσσόμενων χωρών σε όλες τις κατηγορίες μελών του Συμβουλίου», αναφέρεται στην τελική δήλωση της συνόδου κορυφής στο Καζάν.

Επιπλέον, η διακήρυξη τονίζει την ανάγκη εφαρμογής «γεωγραφικής δικαιοσύνης» στη σύνθεση της γραμματείας του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών.

Τονίστηκε επίσης η σημασία των χωρών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στη διαχείριση των παγκόσμιων υποθέσεων.

Η διακήρυξη δίνει έμφαση στην ανάδυση «νέων κέντρων εξουσίας», που συμβάλλουν στην ανάδυση μιας «δίκαιης, δημοκρατικής και ισορροπημένης» παγκόσμιας τάξης.

Μολονότι καταδικάζει τις μονομερείς κυρώσεις, η τελική δήλωση υπερασπίζεται τη συνεργασία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών σε αυστηρή συμφωνία με τις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνουν το δικαίωμα για μια δίκαιη και δίκαιη ανάπτυξη όλων των χωρών.

Η ομάδα BRICS καταδίκασε την επιβολή μονομερών κυρώσεων που δεν υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ και απαίτησε την άρση των υφιστάμενων, επειδή αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο και βλάπτουν τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού στις χώρες που έχουν κυρωθεί.

«Μονομερή καταναγκαστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων μονομερών οικονομικών κυρώσεων και δευτερογενών κυρώσεων, που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο, έχουν σοβαρές συνέπειες στην άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ανάπτυξη», αναφέρεται στο έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο τέλος της συνάντησης στο Καζάν.

«Γι’ αυτό ζητούμε την κατάργηση αυτών των μέτρων», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση των BRICS, η οποία περιλαμβάνει δύο χώρες μέλη – το Ιράν και τη Ρωσία – κατά των οποίων έχουν επιβληθεί πολυάριθμες κυρώσεις.

Επιπλέον, στη δήλωση, τα μέλη των BRICS εξέφρασαν τη «βαθιά τους ανησυχία για τον αρνητικό αντίκτυπο» των κυρώσεων «στην παγκόσμια οικονομία, το διεθνές εμπόριο και την επίτευξη των στόχων της σταθερής ανάπτυξης».

«Τέτοιου είδους μέτρα υπονομεύουν το καθεστώς του ΟΗΕ, το πολυμερές εμπορικό σύστημα, τις συμφωνίες σταθερής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος», αναφέρει το έγγραφο της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με τους BRICS, οι κυρώσεις «επηρεάζουν επίσης αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη, την ενέργεια, την υγεία και την επισιτιστική ασφάλεια, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση της φτώχειας και των οικολογικών προβλημάτων».
Η τελική δήλωση από το Καζάν ενέκρινε επίσης την κατηγορία των συνδεδεμένων κρατών, αν και η σύνοδος κορυφής δεν εξέτασε την επέκταση της ομάδας, που ήλπιζαν και ζητούσαν χώρες όπως η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν ή η Κούβα.

Η ομάδα BRICS δημιουργήθηκε το 2009, πραγματοποίησε την πρώτη σύνοδο κορυφής το 2009. Αυτήν τη στιγμή αποτελείται από τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, την Αίγυπτο, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αιθιοπία.

 

Related post