Για ποιο λόγο να σταλούν Βορειοκορεάτες στρατιώτες στη Ρωσία

 Για ποιο λόγο να σταλούν Βορειοκορεάτες στρατιώτες στη Ρωσία

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για πρώτη φορά έδωσαν στοιχεία για την παρουσία «χιλιάδων» Βορειοκορεατών στρατιωτών στο έδαφος της Ρωσίας, που σύμφωνα με τη Σεούλ πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως «τροφή για κανόνια» για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ακολουθούν τα στοιχεία που γνωρίζουμε και οι επιπτώσεις αυτών των πληροφοριών που προκαλούν στη Δύση φόβους για μεγάλη κλιμάκωση στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Νότια Κορέα δηλώνουν ότι χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν σταλεί στη Ρωσία για να παρακολουθήσουν εκεί εκπαίδευση. Η Πιονγκγιάνγκ έχει απορρίψει τις «φήμες» αυτές ενώ η Ρωσία περιορίζεται σε υπεκφυγές.

Σύμφωνα με υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας, οι πρώτες επίλεκτες μονάδες των στρατευμάτων αναχώρησαν στις αρχές Οκτωβρίου για το Βλαδιβοστόκ και 3.000 Βορειοκορεάτες εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή σε διάφορες στρατιωτικές βάσεις της ρωσικής Άπω Ανατολής, φορώντας ρωσικές στολές.

Χιλιάδες άλλοι αναμένεται να ακολουθήσουν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κάθε στρατιώτης θα λαμβάνει περίπου 2.000 δολάρια (γύρω στα 1.800 ευρώ) ανά μήνα, πάνω από τον μέσο ετήσιο μισθό στη Βόρεια Κορέα, και η Ρωσία στρατολογεί αυτή τη στιγμή διερμηνείς για να εκπαιδεύσει τους στρατιώτες αυτούς στον χειρισμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με τις υπηρεσίες Πληροφοριών της Νότιας Κορέας.

Για τον Νοτιοκορεάτη υπουργό Άμυνας Κιμ Γιονγκ-χουν, οι στρατιώτες θα χρησιμοποιηθούν ως «μισθοφόροι και τροφή για κανόνια» από τη Ρωσία: «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει πολύ απλά πουλήσει τους στρατιώτες του».

Οι ειδικές βορειοκορεατικές δυνάμεις εκπαιδεύονται «για να αναπτυχθούν σε βάθος στο εχθρικό έδαφος», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λιμ Εούλ-τσουλ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Μελετών για την Άπω Ανατολή στη Σεούλ.

«Ο στόχος τους είναι συνήθως να διεισδύουν στα μετόπισθεν, να χτυπούν κρίσιμες εγκαταστάσεις και να πραγματοποιούν επιχειρήσεις που δημιουργούν αναστάτωση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Κιρίλο Μπουντάνοφ, αναφέρθηκε στην επικείμενη άφιξη των πρώτων Βορειοκορεατών στρατιωτών στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ, που είναι στα σύνορα με την Ουκρανία. Το Κίεβο ελέγχει εκεί αρκετές εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε στις αρχές Αυγούστου.

Η περιφέρεια του Κουρσκ «ουσιαστικά αποτελείται από πεδιάδες και ο Κιμ Γιονγκ Ουν…θα μπορούσε να αποστείλει (στρατιώτες) για να λειτουργήσουν ως τροφή για κανόνια στην πρώτη γραμμή», δήλωσε ο καθηγητής Λιμ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρόλος τους «θα είναι πιθανόν περισσότερο να προκαλέσουν αναστάτωση και να απομονώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στα μετόπισθεν και να δώσουν στήριξη στους Ρώσους στρατιώτες».

Καθώς η περιφέρεια του Κουρσκ είναι ρωσικό έδαφος, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης μπορεί να «υπερασπιστεί την ανάπτυξη δηλώνοντας ότι βοηθά τη Ρωσία να αποκρούσει την ουκρανική επίθεση», δήλωσε από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Τιχόνοφ, ειδικός σε κορεατικά θέματα στο πανεπιστήμιο του Όσλο.

«Η Ρωσία έχει οξεία έλλειψη προσωπικού στο μέτωπο», δήλωσε ο Τιχόνοφ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι Βορειοκορεάτες μπορούν έτσι να αναλάβουν καθήκοντα στα μετόπισθεν «επιτρέποντας στους Ρώσους στρατιώτες που προηγουμένως ασχολούνταν με την επιμελητεία να σταλούν στο μέτωπο», δήλωσε.

Για τη Μόσχα, η ανάπτυξη αυτή των στρατευμάτων θα μπορούσε επίσης να είναι μια δοκιμασία, ύστερα από δυόμισι και πλέον χρόνια πολέμου, προκειμένου να «μετρήσει την αντίδραση του ΝΑΤΟ ή της διεθνούς κοινότητας» στην εμπλοκή νέων παραγόντων, εκτιμά ο Λι Ντονγκ-γκιου, ερευνητής στο Ινστιτούτο Asan, που εδρεύει στη Σεούλ.

Ενώ οι σχέσεις μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Σεούλ είναι στο κατώτερο επίπεδό τους εδώ και δεκαετίες, οι νοτιοκορεατικές αρχές αντέδρασαν με σφοδρότητα και προειδοποίησαν ότι δεν θα μείνουν με «σταυρωμένα τα χέρια».

Η Νότια Κορέα, βασικός εξαγωγέας όπλων, ακολουθεί παραδοσιακά την πολιτική της μη παροχής όπλων σε περιοχές ενεργών συγκρούσεων.

«Θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε το ζήτημα αυτό με μεγαλύτερη ευελιξία ανάλογα με τις ενέργειες των Βορειοκορεατικών δυνάμεων», δήλωσε ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-γιολ.

«Δεδομένης της διαφάνειας με την οποία η (νοτιοκορεατική) υπηρεσία πληροφοριών δημοσιοποίησε τις πληροφορίες για την βορειοκορεατική ανάπτυξη, φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δεσμευθεί στην στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τσόι Γκι-ιλ, πρώην αξιωματούχους εθνικής ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Related post