ΕΕ: Με το βραβείο Ζαχάροφ τιμήθηκαν η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Ματσάδο και ο υποψήφιος πρόεδρός της Ουρούτια

 ΕΕ: Με το βραβείο Ζαχάροφ τιμήθηκαν η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Ματσάδο και ο υποψήφιος πρόεδρός της Ουρούτια

Με το βραβείο Ζαχάροφ, την υψηλότερη διάκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, τιμήθηκαν σήμερα η Μαρία Κορίνα Ματσάδο και ο Εδμούντο Γκονσάλες Ουρούτια, η αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα και ο υποψήφιός της στις προεδρικές εκλογές του Ιουλίου.

“Ο Εδμούντο και η Μαρία συνέχισαν να αγωνίζονται για μια ελεύθερη, δίκαιη και ειρηνική μετάβαση της εξουσίας και υπερασπίστηκαν χωρίς φόβο τις αξίες που είναι τόσο αγαπητές στα εκατομμύρια των Βενεζουελάνων και σ’ αυτό το Κοινοβούλιο: τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου”, δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

“Το Κοινοβούλιο στέκεται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και της Μαρίας και του Εδμούντο στον αγώνα τους για το δημοκρατικό μέλλον της χώρας τους”, πρόσθεσε. “Είμαστε πεπεισμένοι πως η Βενεζουέλα και η δημοκρατία θα νικήσουν στο τέλος”.

Μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο 75χρονος Εδμούντο Γκονσάλες Ουρούτια κατέφυγε στην Ισπανία και η 56χρονη Μαρία Κορίνα Ματσάδο ζει στην παρανομία.

Οι δύο αντιπολιτευόμενοι είχαν προταθεί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (δεξιά, η πρώτη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Η γαλλική αντιπροσωπεία της ομάδας Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, που είχε προτείνει να δοθεί το βραβείο στην ισραηλινή οργάνωση “Women Wage Peace” και στην παλαιστινιακή οργάνωση “Women of the Sun” που εργάζονται μαζί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, έκανε λόγο για “μια χαμένη ευκαιρία να προωθηθεί η ειρήνη και η συμφιλίωση” στη Μέση Ανατολή.

Ο τρίτος φιναλίστ φέτος ήταν ο Γκουμπάντ Ιμπάντογλου, ένας οικονομολόγος και ακτιβιστής που κρατείται στο Αζερμπαϊτζάν.

Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά, όπου ανήκει η ομάδα Πατριώτες της οποίας ηγείται ο Ζορντάν Μπαρντελά του γαλλικού κόμματος Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, είχε προτείνει, χωρίς επιτυχία, να δοθεί το βραβείο στον δισεκατομμυριούχο Ίλον Μασκ για τη συμβολή του στην “ελευθερία της έκφρασης”.

Το βραβείο Ζαχάροφ απονέμεται κάθε χρόνο σε πρόσωπα και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα του Ανθρώπου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ, φέρει το όνομα του Σοβιετικού διαφωνούντα και πυρηνικού φυσικού Αντρέι Ζαχάροφ που είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1975.

Related post