Χαμάς: Επιδιώκει κυβέρνηση ενότητας με την Παλαιστινιακή Αρχή για τη μεταπολεμική Γάζα με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας

 Χαμάς: Επιδιώκει κυβέρνηση ενότητας με την Παλαιστινιακή Αρχή για τη μεταπολεμική Γάζα με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας

Η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε από τη Ρωσία να πείσει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη μεταπολεμική Γάζα, ανέφερε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, μετά από συνομιλίες που είχε χθες στη Μόσχα.

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, έγινε δεκτός από τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, με τον οποίο «συζητήσαμε θέματα που σχετίζονται με την παλαιστινιακή εθνική ενότητα και τη δημιουργία μιας κυβέρνησης που θα πρέπει να κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο», όπως δήλωσε στο RIA.

Ο Μαρζούκ γνωστοποίησε στο ρωσικό πρακτορείο ότι η Χαμάς ζήτησε από το Κρεμλίνο να ενθαρρύνει τον Αμπάς, ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη σιιτική οργάνωση για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin καλωσορίζει τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Mahmoud Abbas στη σύνοδο κορυφής των BRICS+ στο Καζάν. (Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP)

Ο πρόεδρος Αμπάς είναι επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, του διοικητικού οργάνου των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, η οποία ιδρύθηκε πριν από τρεις δεκαετίες στο πλαίσιο της ενδιάμεσης ειρηνευτικής συμφωνίας γνωστής ως «Συμφωνίες του Όσλο» μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και ασκεί περιορισμένη διακυβέρνηση σε τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, την οποία οι Παλαιστίνιοι προορίζουν ως πυρήνα ενός μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ελέγχεται από την οργάνωση Φάταχ του Αμπάς και διατηρεί τεταμένες σχέσεις με τη Χαμάς, το σιιτικό πολιτικο-στρατιωτικό κίνημα που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας. Οι δύο οργανώσεις έφτασαν στο σημείο να διεξάγουν ένα σύντομο εμφύλιο πόλεμο πριν τελικά η Φατάχ εκδιωχθεί από τον παλαιστινιακό θύλακα το 2007.

Από την άλλη πλευρά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου έχει εκφράσει επανειλημμένα την έντονη αντίθεσή του στην ανάμειξη της Παλαιστινιακής Αρχής στη διακυβέρνηση της Γάζας.

Related post