Τουρκία: Πώς έδρασαν οι τρομοκράτες στην επίθεση εντός της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας – Οι ομοιότητες με το χτύπημα του Οκτωβρίου 2023

 Τουρκία: Πώς έδρασαν οι τρομοκράτες στην επίθεση εντός της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας – Οι ομοιότητες με το χτύπημα του Οκτωβρίου 2023

Τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε σήμερα, Τετάρτη στις 15:30 στην Άγκυρα στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας TUSAS, στην περιοχή Καχραμανκαζάν στα περίχωρα της Άγκυρας αφήνοντας πίσω της τέσσερις νεκρούς και 14 τραυματίες.

Στην επίθεση που είναι σε εξέλιξη σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ συμμετείχαν τουλάχιστον τρεις τρομοκράτες, δύο εκ των οποίων, ένας άνδρας και μία γυναίκα σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια εξουδετερωθήκαν, ενώ τρεις εκ των τραυματιών είναι σοβαρά.

Πώς έδρασαν οι τρομοκράτες

Ομάδα δραστών έφτασε σε μια είσοδο του συγκροτήματος μέσα σε ένα ταξί κατά τη διάρκεια αλλαγής του προσωπικού ασφαλείας. Τουλάχιστον δύο επιτιθέμενοι ένας άνδρας και μία γυναίκα κατάφεραν να εισέλθουν στο συγκρότημα, ενώ ένας άλλος φαίνεται να ανοίγει πυρ.

Μάλιστα ακούστηκε έκρηξη στην είσοδο, όπως φαίνεται και σε πλάνα που δημοσιεύθηκαν στα social media. Δεν έχει ξεκαθαρίσει αν υπήρξε κάποιος βομβιστής αυτοκτονίας ή αν κάποιος εκ των δραστών πυροδότησε κάποιον εκρηκτικό μηχανισμό.

Οι δύο τρομοκράτες έφεραν βαρύ οπλισμό και σακίδια που μπορεί να περιέχουν εκρηκτικά. Κάμερες ασφαλείας μάλιστα έχουν καταγράψει την είσοδο των δύο ενόπλων με το πρόσωπο του άνδρα να φαίνεται καθαρά.

Πηγή: CNN Turk

Υπάρχουν εικόνες που δείχνουν να υπάρχουν όμηροι και αναφορές σε τουρκικά ΜΜΕ, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει αν είναι σε εξέλιξη κατάσταση ομηρίας.

Η τουρκική κυβέρνηση επέβαλε περιορισμό στη δημοσιοποίηση των ειδήσεων σχετικά με το χτύπημα για να μην «προωθούν την τρομοκρατία».

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των τρομοκρατών συνεχίζονται. Μόλις προσδιοριστεί η ταυτότητά τους, θα γνωστοποιήσουμε ποια τρομοκρατική οργάνωση είναι».

Αμέσως μετά την επίθεση, οι ειδικές δυνάμεις έφτασαν στις εγκαταστάσεις και ξεκίνησαν μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση και ακούγονταν συνεχώς πυροβολισμοί και εκρήξεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δήλωσή του στο Καζάν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των BRICS, δήλωσε: «Έχουμε 4 μάρτυρες και 14 τραυματίες. Καταδικάζω αυτή την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση και προσεύχομαι στον Θεό να δείξει έλεος στους μάρτυρές μας».

Έχει ήδη ξεκινήσει και έρευνα από έναν εισαγγελέα και έξι αντιεισαγγελείς, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τούντς.

Ομοιότητες με την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου 2023

Ο ανταποκριτής του ΕΡΤΝews στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης μάλιστα ανέφερε πως η επίθεση έχει ομοιότητες με ανάλογη την 1η Οκτωβρίου του 2023.

«Ακόμα δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι δράστες, ούτε και την ταυτότητά τους. Μπορούμε να πούμε ότι οι υποψίες στρέφονται προς τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ και ίσως στο Ισλαμικό Κράτος. Δεν ξέρουμε. Έχουν γίνει και στο παρελθόν παρόμοιες ενέργειες», είπε αρχικά.

«Πάντως, αυτή η επίθεση μοιάζει πάρα πολύ με ανάλογη επίθεση που έγινε την 1η Οκτωβρίου πέρυσι στην έδρα, στα κεντρικά γραφεία της τουρκικής Ασφάλειας και της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών στην Τουρκία, όπου και οι δύο δράστες είχαν έρθει με αυτοκίνητο. Ανατίναξαν τα εκρηκτικά. Ο ένας δράστης σκοτώθηκε γιατί ήταν επίθεση αυτοκτονίας, ο άλλος πάλι με πολεμικά όπλα είχε επιτεθεί στην πύλη. Την επίθεση εκείνη την είχε αναλάβει τότε το PKK», προσέθεσε.

Η κρατική εταιρεία TUSAS αποτελεί την «καρδιά» της τουρκικής αμυντικής και αεροπορικής βιομηχανίας, όπου παράγονται μεταξύ άλλων τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ANKA και Aksungur, τα επιθετικά ελικόπτερα Atak, τα ελικόπτερα γενικής χρήσης Gökbey, τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hürkuş, τα ελαφρά μαχητικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη  Hürjet και βρίσκεται υπό ανάπτυξη το τουρκικής κατασκευής μαχητικό 5ης γενιάς ΚΑΑΝ.

 

Related post