Ο Λίβανος χρειάζεται $250 εκατ. το μήνα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

 Ο Λίβανος χρειάζεται $250 εκατ. το μήνα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο και η χώρα χρειάζεται 250 εκατομμύρια δολάρια το μήνα για να είναι σε θέση να τους βοηθήσει, δήλωσε χθες ο υπουργός Νάσερ Γιασίν, αρμόδιος για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενόψει της έκτακτης συνόδου αύριο Πέμπτη στο Παρίσι για τη συγκέντρωση πόρων για τον Λίβανο.

Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση, με τη βοήθεια τοπικών εθελοντικών πρωτοβουλιών και διεθνών οργανισμών, καλύπτει μόνο το 20% των αναγκών των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους και στεγάζονται πλέον σε συγγενείς ή σε δημόσια κτίρια.

Αυτές οι ανάγκες είναι πιθανό να αυξηθούν, καθώς καθημερινά κύματα αεροπορικών επιδρομών απομακρύνουν περισσότερους ανθρώπους από τα σπίτια τους, επιδεινώνοντας το πρόβλημα για την κυβέρνηση του Λιβάνου που προσπαθεί να βρει τρόπους να τους στεγάσει, επισημαίνει ο Γιασίν, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε 250 εκατομμύρια δολάρια το μήνα για να καλύψουμε βασικές υπηρεσίες τροφής, νερού, αποχέτευσης και εκπαίδευσης για τους εκτοπισμένους».

Σε δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters, ο Λιβανέζος υπουργός τόνισε ότι το μήνυμα στο Παρίσι θα είναι ότι «χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός σήμερα κιόλας και χρειαζόμαστε όλη τη διεθνή κοινότητα να είναι αρκετά γενναία για μια φορά και να δει τι συμβαίνει: υπάρχει ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ που διεξάγει πόλεμο εναντίον ενός μικρού έθνους με τον πιο επιθετικό τρόπο που έχουμε δει ποτέ στην ιστορία του Λιβάνου».

Ενώ οι ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται, οι λιβανέζικες αρχές δεν είναι σε θέση να κάνουν κάποια σαφή εκτίμηση για την κλίμακα της καταστροφής στη χώρα και πόσα χρήματα θα χρειαστούν για την ανάκαμψη της. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Νασέρ Σαϊντί σε σχόλιό του υπολόγισε ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Παράλληλα, ο Γιασίν προειδοποίησε ότι αν οι εκτοπισμένοι συνεχίσουν να αυξάνονται, ο Λίβανος δεν θα είναι σε θέση να αποτρέψει πιθανά κύματα παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Πηγή: Reuters

 

Related post