Εντείνει τις επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο ο IDF, νεκρός και ο διάδοχος του Νασράλα – Νέo χτύπημα της Χεζμπολάχ σε βάση πληροφοριών στο Τελ Αβίβ

Ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις χερσαίες και εναέριες επιχειρήσεις του στο νότιο Λίβανο και αναφέρει ότι μέσα σε μία μέρα εξάλειψε 70 μαχητές της Χεζμπολάχ, ενώ συνεχίζει τις επιχειρήσεις και στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα επιβεβαίωσε και το θάνατο του Χασέμ Σαφιεντίν, του εξάδελφου και φερόμενου διαδόχου του Χασάν Νασράλα από αεροπορικό πλήγμα δύο εβδομάδες πριν.

Σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ, όπως καταγράφεται σε βίντεο του απεσταλμένου της ΕΡΤ, Κωστή Κωνσταντίνου, προειδοποιώντας για επίθεση με πυραύλους, οι οποίοι αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή αεράμυνα.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι στόχος της έγινε για δεύτερη μέρα στρατιωτική βάση πληροφοριών.

Παράλληλα, η ισραηλινή αεράμυνα αναχαίτιζε ντρόουν πάνω από τη Χάιφα.

ΟΆντονι Μπλίνκεν, μετά το Ισραήλ, έσπευσε στη Σαουδική Αραβία, πριν μεταβεί στο Κατάρ. Στις συναντήσεις του με την ισραηλινή ηγεσία τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει να επωφεληθεί από το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γαιχία Σινουάρ, για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Με την ανθρωπιστική κρίση να επιδεινώνεται στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από δύο εβδομάδες σφοδρών στρατιωτικών επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού κυρίως στο βορρά, ο Άντονι Μπλίνκεν, ζήτησε και την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Εν τω μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, κι ενώ συνεχίζεται η έρευνα του FBI για τη διαρροή εγγράφων που αφορούν στις προετοιμασίες του Ισραήλ για τα αντίποινά του στο Ιράν, η κυβέρνηση διαψεύδει δημοσίευμα του Sky News Arabia, που εμπλέκει την ιρανικής καταγωγής ανώτατη αξιωματούχο του Πενταγώνου, Αριάν Ταμπαταμπάι στην υπόθεση.

Η Ουάσιγκτον έχει χαρακτηρίσει ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός της διαρροής των εγγράφων, ενώ το Ισραήλ φαίνεται να προετοιμάζεται για την απάντησή του στο Ιράν.

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ προσπάθησε ξανά, για 2η φορά μέσα σε δύο 24ωρα, να βομβαρδίσει την ισραηλινή στρατιωτική βάση Γκλιλότ, όπου πιστεύεται ότι λειτουργεί υπηρεσία πληροφοριών, αλλά η ισραηλινή πλευρά λέει ότι η προσπάθεια απέτυχε.

 

Related post