Υπόθεση δολοφονίας Έφης Τσιχλάκη: Μεγαλώνουν τα αναπάντητα ερωτήματα της οικογένειάς της
Η υπόθεση της γυναικοκτονίας της Έφης Τσιχλάκη στην Κρήτη τον Μάρτιο του 2016 είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Μετά την πρώτη δίκη το Σεπτέμβριο του 2017 η οικογένεια υποστηρίζει ότι η πρωτόδικη διαδικασία ενώπιον του μικτού ορκωτού δικαστηρίου του Ρεθύμνου, αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα δικαστικά σκάνδαλα στην Ελλάδα.
Η υπόθεση της εν ψυχρώ δολοφονίας της Έφης Τσιχλάκη από τον σύζυγό της είναι μια υπόθεση που πληγώνει την οικογένεια της αδικοχαμένης Έφης και την τοπική κοινωνία. Μια τραγωδία που, καθώς ο χρόνος κυλά, προσθέτει αναπάντητα ερωτηματικά και γεννά σκιώδεις συνειρμούς, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι δικοί της.
Ένας πολυετής, βασανιστικός αγώνας της οικογένειας της Έφης, για να δικαιωθεί η μνήμη της και να τιμωρηθεί ο δολοφόνος της, μετά από Ένα έγκλημα προσεκτικά σχεδιασμένο ώστε να φανεί σαν αυτοκτονία, όπως αναφέρουν οι ίδιοι.
Συνοπτικό «ιστορικό», σύμφωνα με την οικογένεια του θύματος:
- Αρχικά, μια γυναίκα – θύμα άγριου εγκλήματος θεωρήθηκε ότι αυτοκτόνησε από μικτό ορκωτό δικαστήριο Ρεθύμνου παρόλα τα συντριπτικά στοιχεία περί δολοφονίας.
- Ο ιατροδικαστής επιβεβαιώνει στους αστυνομικούς ότι πρόκειται περί εγκληματικής πράξης. Στη συνέχεια δεν καταθέτει την ιατροδικαστική έκθεσή του για 14 μήνες, παρόλες τις εγκλίσεις των ανακριτικών αρχών. Την καταθέτει τελικώς λίγες μέρες πριν τη δίκη χωρίς να πάρει θέση. Όταν τον καλεί το Δικαστήριο να καταθέσει, απλώς αγνοεί τη κλήση.
- Η οικογένεια του θύματος δέχεται απειλές, οι πραγματογνώμονες που έχει προσλάβει επίσης. Κάποιες από αυτές, τηλεφωνικώς, παρουσία του αστυνομικού διοικητή Χανίων.
- Ακολουθεί αίτημα στο δικαστήριο να προσκομισθεί ενώπιον του πειστήριο, αποδεικτικό στοιχείο ότι η αυτοκτονία έχει σκηνοθετηθεί. Το δικαστήριο αρνείται.
- Στην ίδια υπόθεση, η ανακρίτρια αρνείται το αίτημα για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που ζητούσε η οικογένεια για να διαλευκανθούν οι συνθήκες του εγκλήματος.
- Η οικογένεια καταγγέλλει ότι οι αστυνομικοί δεν παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα από τον χώρο του εγκλήματος και δεν αναρωτιούνται καν σε ποιόν ανήκει το γενετικό υλικό 3ου ατόμου, ανήρ που βρέθηκε στα νύχια του θύματος.
- Μετά την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης, ο δράστης καταδικάζεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση σε 8,5 χρόνια φυλακή και του αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό του μετέπειτα σύννομου βίου.
- Μετά από ένα χρόνο περίπου, κυκλοφορεί ελεύθερος, ενώ φροντίζει να πουλήσει το σπίτι της συζύγου του, αν και έχει καταδικαστεί ως ο δολοφόνος της.
Όπως καταγγέλει η οικογένεια του θύματοις, «κάθε βήμα είναι και ένας υψωμένος τοίχος, με τα κενά να υπερκαλύπτουν τα αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία, εξοργιστικές αναβολές και καθυστερήσεις, και μια αδιαφανής αγοραπωλησία του σπιτιού της σε ορεινή, απόμακρη περιοχή, από τον κάποτε σύζυγο και μετέπειτα δολοφόνο της».
«Επειδή η πλευρά του καταδικασμένου πλέον συζύγου της Έφης κ…., χρησιμοποιεί πολύ συχνά το επιχείρημα της πρωτόδικης διαδικασίας, θα πρέπει να σας πω όχι ως συγγενής και μέλος της οικογένειας, αλλά ως δικηγόρος και ως εμπειρογνώμονας ανθρωπίνων δικαιωμάτων με εμπειρία σε 35 χώρες… Αυτή τη διαδικασία την οποία προβάλλουν συνεχώς ως επιχείρημα «μα κρίθηκε αθώος» στην πρωτόδικη διαδικασία, ήταν ότι πιο προσβλητικό έχω δει για το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη. Η εκδίκαση της υπόθεσης στο Ρέθυμνο, δεν ήταν μια ανεξάρτητη, νομική διαδικασία. Αυτό που έζησε η οικογένειά μας στο Ρέθυμνο ήταν η απόλυτη προσβολή της ελληνικής δικαιοσύνης στη δίκαιη δίκη και γι αυτό ήδη από το Ρέθυμνο είχαμε πει ότι με το χάος που είδαμε, μόνο μια λύση υπάρχει, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Το ίδιο ακολούθησε με τις έξι αναβολές για την έφεση, η οποία διαδικασία κατέληξε στο Εφετείο Χανίων», δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων ο ξάδερφος και νομικός με ειδίκευση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Εμμανουήλ Αθανασίου.
«Το ζήτημα είναι ότι ο δράστης, ο καταδικασμένος, είναι πραγματικά κάθε φορά είναι ένα βήμα πριν όχι από την οικογένειά μας, αλλά από την ίδια τη δικαιοσύνη… Αυτή η κοπέλα, χτυπήθηκε άγρια, βασανίστηκε, δολοφονήθηκε και αυτός ο άνθρωπος συνεχίζει τη ζωή του ελεύθερος, έχοντας επιστρέψει στην εργασία του στην συγκεκριμένη πανίσχυρη οικογένεια, με αναγνώριση ελαφρυντικών… Θεωρώ ότι η οικογένειά μας επέδειξε μια τεράστια αξιοπρέπεια σε αυτόν τον άνισο αγώνα… δείξαμε σεβασμό και στα δικαιώματα του κατηγορουμένου. Εάν δεν μπορούμε να βρούμε τη δικαιοσύνη στην Ελλάδα, με την παρατεταμένη «σιωπή» του Αρείου Πάγου… », τονίζει ο κ. Αθανασίου.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Άρειος Πάγος παρενέβη λίγες εβδομάδες μετά την εκδίκαση της απόφασης στο Εφετείο Χανίων, διότι ο ίδιος ο Αντιεισαγγελέας θεώρησε ότι έπρεπε να ασκήσει το δικαίωμά του στην αναίρεση, όσον αφορά στο κομμάτι της ποινής.
«… κακώς αναγνωρίστηκε στον κ. … το μετέπειτα ελαφρυντικό του σύννομου βίου… Ένας άνθρωπος που δεν έχει παραδεχτεί το έγκλημά του, που δεν έχει δείξει μεταμέλεια, δεν έχει ζητήσει συγνώμη από την οικογένεια του θύματος… Δεν μπορεί να του αναγνωριστεί το μετέπειτα ελαφρυντικό του σύννομου βίου… το αίτημά του πρέπει να απορριφθεί και το αίτημα αναίρεσης του Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου, να γίνει δεκτό…», καταλήγει ο κ. Αθανασίου
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συζυγοκτόνος παρέμεινε στη φυλακή λίγο παραπάνω από ένα χρόνο, μετά την καταδίκη του για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
Καταδικάστηκε τον Μάιο του 2022 από το Εφετείο Δυτικής Κρήτης και στα μέσα Οκτωβρίου 2023, ήταν ήδη ελεύθερος.
Τα βάσανα για την οικογένεια Τσιχλάκη, δεν σταματούν όπως εδώ: Επίσης τυχαία, το περασμένο καλοκαίρι, πληροφορούνται ότι το σπίτι της Έφης Τσιχλάκη στο οποίο διέμενε με τον καταδικασμένο, βγαίνει για δεύτερη φορά προς πώληση.