Παίκτρια στην Αγγλία με υπόνοια αυτισμού απειλείται με αποκλεισμό 6-12 μήνες διότι φέρεται να ρώτησε τρανς αντίπαλο: «Είσαι άντρας;»

 Παίκτρια στην Αγγλία με υπόνοια αυτισμού απειλείται με αποκλεισμό 6-12 μήνες διότι φέρεται να ρώτησε τρανς αντίπαλο: «Είσαι άντρας;»

Δεκαεπτάχρονη ποδοσφαιρίστρια, με υπόνοια αυτισμού, η οποία αγωνίζεται σε ερασιτεχνική ομάδα της Αγγλίας, βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή αποκλεισμού από 6 έως 12 μήνες, καθώς ρώτησε έναν ενήλικο τρανς αντίπαλο: «Είσαι άντρας;»!

Το συγκεκριμένο περιστατικό έχει προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη στάση και την αδυναμία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αγγλίας (FA) να απαγορεύσει τη συμμετοχή ατόμων που γεννήθηκαν άντρες στο γυναικείο ποδόσφαιρο.

Την υπόθεση έφερε στο φως της δημοσιότητας η βρετανική «Telegraph». Η 17χρονη, η οποία βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, κατηγορήθηκε από τις τοπικές ποδοσφαιρικές αρχές για σχόλια που έγιναν κατά τη διάρκεια ενός φιλικού αγώνα τον περασμένο Ιούλιο. Τότε φέρεται να ρώτησε «είσαι άντρας;», αναρωτήθηκε «αυτός είναι άντρας;» και άλλα σχόλια, για ένα τρανς άτομο που αγωνιζόταν στην αντίπαλη ομάδα.

Σε έγγραφα που πιστοποιεί ότι είδε η «Telegraph Sport», η κοπέλα παραδέχεται ότι ρώτησε έναν παίκτη που περιέγραψε ότι «είχε γένια», εάν είσαι άντρας. Επίσης, παραδέχθηκε ότι ρώτησε τον διαιτητή για τη νομιμότητα της συμμετοχής του συγκεκριμένου παίκτη στο γυναικείο ποδόσφαιρο, καθώς ανησυχούσε για την ασφάλειά της λόγω των πολλών σωματικών επαφών.

Αρνείται κατηγορηματικά ότι η ερώτηση της συνιστά τρανσφοβία και ότι έκανε σχόλια που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως τέτοια, ενώ κατά το δημοσίευμα, ούτε ο διαιτητής άκουσε κάτι που να συνιστά «παράβαση».

Η κατηγορία εναντίον της κοπέλας υποβλήθηκε από τον αντίπαλο σύλλογο μέσω του «Kick It Out», του θεσμού κατά των διακρίσεων στο αγγλικό ποδόσφαιρο, βασισμένη σε μαρτυρίες του τρανς παίκτη και του αρχηγού της αντίπαλης ομάδας, που την κατηγόρησαν για «επίμονη τρανσφοβία».

Αν βρεθεί ένοχη, κινδυνεύει με αποκλεισμό από 6-12 μήνες. Η ίδια και η μητέρα της αποφάσισαν να μιλήσουν ανοιχτά, γιατί αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή.

Σε γραπτή της δήλωση, η κοπέλα ανέφερε ότι μπερδεύτηκε με τη συμμετοχή του τρανς παίκτη, καθώς αυτός φορούσε κοσμήματα και γυαλιά ηλίου και δεν φορούσε φανέλα της αντίπαλης ομάδας.

Μόλις ο παίκτης της διευκρίνισε ότι ήταν τρανς, η κοπέλα είπε ότι σεβάστηκε την απάντηση και επικεντρώθηκε ξανά στον αγώνα.

Η μητέρα της κοπέλας αποκάλυψε ότι ο τρανς παίκτης ήταν ένας από τους δύο αντιπάλους που φαινόταν να έχουν γεννηθεί άντρες. Επικοινώνησε με τις τοπικές ποδοσφαιρικές αρχές και με την FA, μετά τον φιλικό αγώνα, εκφράζοντας τις ανησυχίες της για τη συμμετοχή των συγκεκριμένων ατόμων.

Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι γνωρίζουν το περιστατικό, αλλά δεν μπορούν να προβούν αε κάποιο σχόλιο, καθώς η υπόθεση βρίσκεται υπό εξέταση.

Related post