ΗΠΑ: Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα πολιτικής βίας ενόψει της αμφίρροπης μάχης των εκλογών του Νοεμβρίου

 ΗΠΑ: Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα πολιτικής βίας ενόψει της αμφίρροπης μάχης των εκλογών του Νοεμβρίου

Στο Γιορκ της Πενσυλβάνια, ένας άνδρας επιτέθηκε σε υποστηρικτές της Κάμαλα Χάρις που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν προεκλογική ομιλία της αντιπροέδρου και γρονθοκόπησε έναν 74χρονο στο κεφάλι πριν τραπεί σε φυγή.

Στο βόρειο Μίσιγκαν, ένας άλλος εξαγριωμένος δράστης, τυφλωμένος από το μίσος για τον Ντόναλντ Τραμπ, χτύπησε με το όχημά του έναν 81χρονο που έβαζε αφίσες για την επανεκλογή του πρώην προέδρου.

Αυτές οι πρόσφατες επιθέσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των τουλάχιστον 300 περιστατικών πολιτικής βίας που έχει καταμετρήσει το πρακτορείο Reuters από τότε που οι υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021, κατά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν.

Μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, τα κρούσματα πολιτικής βίας παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη και πιο διαρκή αύξηση στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1970. Μόνο φέτος, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 51 περιστατικά.

Ορισμένες από τις βιαιοπραγίες έχουν καλυφθεί ευρέως από τα μέσα ενημέρωσης, κυρίως οι δύο απόπειρες δολοφονίας κατά του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου, αλλά και υποθέσεις υψηλού κινδύνου, όπως οι τρεις πυροβολισμοί σε ένα γραφείο εκστρατείας των Δημοκρατικών στην Αριζόνα. Στα φετινά περιστατικά σημειώθηκαν και δύο θάνατοι: στην απόπειρα κατά του Τραμπ στην Πενσυλβάνια σκοτώθηκε ένας παρευρισκόμενος, αλλά και ο δράστης της επίθεσης.

Όμως το Reuters έχει καταγράψει και πολλές άλλες υποθέσεις για επίμαχα πολιτικά ζητήματα, όπως τα δικαιώματα LGBTQ+ και η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Ο ρυθμός των κρουσμάτων παρέμενε αξιοσημείωτα σταθερός μέχρι το 2016 που άρχισε να αυξάνεται, δηλαδή την εποχή της πρώτης προεδρικής υποψηφιότητας του Τραμπ. Ειδικοί σε θέματα πολιτικού εξτρεμισμού προειδοποιούν ότι η φορτισμένη ατμόσφαιρα γύρω από τις προεδρικές εκλογές του 2024 έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά ασταθή κατάσταση. Ειδικά ο Τραμπ χρησιμοποιεί συχνά μια εμπρηστική ρητορική, απειλώντας να δικάσει τους πολιτικούς του εχθρούς και να αναπτύξει στρατιωτικές μονάδες εντός της χώρας εναντίον της «ριζοσπαστικής αριστεράς», αποκαλώντας τους «εσωτερικό εχθρό».

«Το ανησυχητικό είναι ότι οι Αμερικανοί αρχίζουν να βλέπουν τη βία ως μέρος του τρόπου με τον οποίο παράγεται πολιτική», επεσημαίνει η Νήλιν Πάρκερ, επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Common Ground USA, που μελετά τρόπους γεφύρωσης των πολιτικών και πολιτιστικών διαφορών της Αμερικής.

Από την πλευρά του, ο Ρόμπερτ Πέιπ, καθηγητής του πανεπιστημίου του Σικάγο που μελετά την πολιτική βία, εξέφρασε την ανησυχία του για την προοπτική μεταεκλογικής βίας στις κρίσιμες πολιτείες όπου θα κριθεί η προεδρία. Στις περισσότερες από αυτές το περιθώριο νίκης μπορεί τελικά να είναι μόνο μερικές χιλιάδες ψήφοι, παρομοιάζοντας την κατάσταση με «εποχή επικίνδυνη για πυρκαγιές», καθώς υπάρχουν «πολλά ξηρά εύφλεκτα υλικά» και είναι «υψηλή η πιθανότητα δυνατότητα για κεραυνούς».

Ο ίδιος ο Τραμπ αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο βίας αν ηττηθεί στις κάλπες τον Νοέμβριο. Όταν ρωτήθηκε σχετικά από το περιοδικό Time τον Απρίλιο απάντησε: «αν δεν κερδίσουμε, εξαρτάται», όμως επανειλημμένα έχει πει στους υποστηρικτές του ότι οποιαδήποτε απώλεια στις εκλογές θα οφείλεται σε απάτη.

Το προεκλογικό επιτελείο του πρώην προέδρου, όταν ρωτήθηκε για τη σταθερή άνοδο της πολιτικής βίας κατηγόρησε την κυβέρνηση των Δημοκρατικών ότι ευθύνεται εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων στη μεταναστευτική πολιτική. ότι και τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του Χάρις και των υποστηρικτών του Τραμπ,

Το επιτελείο της Χάρις δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο.

Δεν υπάρχουν κυβερνητικά δεδομένα για την πολιτική βία, αν και πολλά πανεπιστήμια και ιδιωτικές ερευνητικές ομάδες την παρακολουθούν με διάφορους τρόπους, χρησιμοποιώντας συνήθως βάσεις δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί βάσει των δελτίων ειδήσεων.

Στα πιο πρόσφατα περιστατικά, αρκετές περιπτώσεις συνδέονται άμεσα με τις εκλογές, όμως ορισμένες από τις υποθέσεις δεν αναλύονται σύμφωνα με τις παραδοσιακές κομματικές αντιπαλότητες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με φιλονικίες για τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

Πηγή: Reuters

Related post