Aραβικός Σύνδεσμος: Ζητά άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον νότιο Λίβανο

 Aραβικός Σύνδεσμος: Ζητά άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον νότιο Λίβανο

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Abul Gheit, ζήτησε τη Δευτέρα, στη Βηρυτό, την «άμεση αποχώρηση» των ισραηλινών στρατευμάτων από τον νότιο Λίβανο, όπου στις αρχές του μήνα ξεκίνησαν χερσαία εισβολή με το πρόσχημα της καταστροφής της δύναμης της σιιτικής ομάδας Χεζμπολάχ, ενημερώνει η EFE.

«Επιβεβαιώσαμε τη σημασία της άμεσης αποχώρησης από ολόκληρο το λιβανικό έδαφος που εισέβαλε η ισραηλινή κατοχή», δήλωσε ο ηγέτης της παναραβικής οργάνωσης, ο οποίος συναντήθηκε τη Δευτέρα στη Βηρυτό με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Nabih Berri, ο κύριος συνομιλητής της Χεζμπολάχ με τις κυβερνήσεις των χωρών της Μέσης Ανατολής .

Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου χαρακτήρισε «λυπηρές» τις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατά των θέσεων της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο (UNIFIL), η οποία τις τελευταίες εβδομάδες έγινε στόχος μιας σειράς ενεργειών που προκάλεσαν τραυματισμούς και θανάτους. Οι επιθέσεις προκάλεσαν την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας .

Ο Ahmed Abul Gheit ανέφερε επίσης ότι το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο τερμάτισε τον πόλεμο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ το 2006, είναι «θεμελιώδες» και «θα πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό» για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Ενόψει της κλιμάκωσης της βίας, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου ανέφερε ότι προτεραιότητα της οργάνωσης που ηγείται είναι «η επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός», καθώς και η εκλογή αρχηγού κράτους στον Λίβανο που θα ασκήσει δύναμη και επιρροή για την «ανάκτηση της κυριαρχίας και την εκπλήρωση του ρόλου της σε αραβικό και περιφερειακό επίπεδο».

Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ έχουν εμπλακεί σε διασταυρούμενα πυρά στα σύνορα από τις 8 Οκτωβρίου πέρυσι, μια μέρα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, αλλά η βία κλιμακώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου όταν ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε μια μαζική εκστρατεία βομβαρδισμών σε αρκετές περιοχές του Λιβάνου.

Οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο τον περασμένο χρόνο σκότωσαν περισσότερους από 2.400 ανθρώπους, οι περισσότεροι από αυτούς τον περασμένο μήνα, και εκτόπισαν περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια άλλων.

Related post