Μητσοτάκης: Μη αναστρέψιμη η ανάκαμψη της οικονομίας – Τέλος στην επίπλαστη ανάπτυξη του 2010
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι οριστική και μη αναστρέψιμη, αποκλείοντας το ενδεχόμενο επιστροφής στην «επίπλαστη ανάπτυξη του 2010», η οποία στηριζόταν σε ελλείμματα και δανεικά. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η ανάπτυξη αυτή δεν θα επαναληφθεί, καθώς η Ελλάδα πλέον ακολουθεί το μοντέλο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της διατήρησης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, της αύξησης της απασχόλησης και της επένδυσης στην καινοτομία.
Μιλώντας ενώπιον κυβερνητικών αξιωματούχων, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η οικονομική κρίση δεν θα επαναληφθεί, καθώς η ελληνική οικονομία έχει ήδη επιτύχει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τη σταδιακή μείωση του κόστους δανεισμού. «Η Ελλάδα είναι πλέον παράδειγμα προς μίμηση στην Ευρώπη, με ισχυρή πολιτική σταθερότητα, που επιτρέπει την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων σε βάθος χρόνου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός εστίασε στη σημασία των παραγωγικών επενδύσεων και εξαγωγών, υπογραμμίζοντας τη σταθερή άνοδο της μεταποίησης και της βιομηχανίας, καθώς και τη συμβολή της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας στην παραγωγή ογκολογικών φαρμάκων. Επιπλέον, έκανε λόγο για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της περιφερειακής ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι η οικονομική πρόοδος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αυτές τις δύο παραμέτρους.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε επίσης την ανάγκη για συνεχή προσπάθεια προκειμένου η Ελλάδα να καλύψει το χαμένο έδαφος της προηγούμενης δεκαετίας. «Η πρόοδος της οικονομίας απαιτεί κόπο, συνεννόηση και συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς και τους επενδυτές για την επίτευξη ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων που αποσκοπούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δημιουργία ενός καλύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25% για τις εξαγωγές, βελτίωση των υποδομών και την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη στρατηγικών και μεγάλων επενδύσεων, κυρίως σε μειονεκτούσες περιφέρειες.
Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση θα επενδύσει πάνω από 3 δισ. ευρώ από κρατικούς πόρους και θα χρησιμοποιήσει τη μόχλευση για τη συγκέντρωση 5 δισ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια, ώστε να στηρίξει μεγάλες επενδύσεις σε περιοχές όπως η Μακεδονία, η Θράκη και η Θεσσαλία. Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε πως στόχος είναι να διοχετευτεί ποσό άνω των 3 δισ. ευρώ σε στρατηγικές και εμβληματικές επενδύσεις τα επόμενα τρία χρόνια.
Οι τρεις βασικοί πυλώνες της στρατηγικής του υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβάνουν τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση των επενδύσεων και την προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας. «Οι παρεμβάσεις αυτές είναι ουσιώδεις για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών», κατέληξε ο υπουργός.
Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να επιταχύνει την ανάπτυξη, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και τη δημιουργία ισχυρής οικονομικής βάσης, η οποία θα εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες.