Ηνωμένο Βασίλειο: Αυξήσεις φόρων και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για να κλείσει «τρύπα» 40 εκατομμυρίων λιρών 

 Ηνωμένο Βασίλειο: Αυξήσεις φόρων και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για να κλείσει «τρύπα» 40 εκατομμυρίων λιρών 

Αυξήσεις φόρων και περισσότερες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες έρχονται στον προϋπολογισμό της 30ης Οκτωβρίου, με τη φορολογική επιβάρυνση να εκτιμάται στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα δημοσιεύματα αυξάνουν με τις διαρροές ενώ η υπουργός οικονομικών οριστικοποιεί τον προϋπολογισμό του έτους.

Αρκετά σχέδια έχουν ήδη σταλεί στον οικονομικό ελεγκτή, το Γραφείο Ευθύνης του Προϋπολογισμού, το οποίο θα κάνει τους υπολογισμούς για τις προτάσεις της κυβέρνησης των Εργατικών και να υπολογίσει πόσο θα κοστίσουν ή και θα εξοικονομήσουν.

H Ρέιτσελ Ριβς επιδιώκει ένα πακέτο 40 δισεκατομμυρίων λιρών από αυξήσεις φόρων και εξοικονομήσεις, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει περαιτέρω στην ενίσχυση ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών και με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας της Βρετανίας.

Η κυβέρνηση Στάρμερ δέχεται κριτική από τους πολιτικούς της αντιπάλους με το επιχείρημα ότι το προεκλογικό πρόγραμμα των Εργατικών δεν προέβλεπε αυξήσεις φόρων. Ωστόσο από το Εργατικό Κόμμα απαντούν ότι στο μανιφέστο η μη αύξηση φόρων αφορούσε “μόνο τους εργαζόμενους”.

Πιθανότερη φαίνεται η αύξηση για την Εθνική Ασφάλιση (National Insurance) στις εργοδοτικές εισφορές, η οποία θα μπορούσε να συγκεντρώσει το δελεαστικό ποσό των 16 δισεκατομμύριων λιρών.  Ωστόσο, οι Συντηρητικοί θα την καταδίκαζαν γρήγορα ως φόρο στις θέσεις εργασίας και ως παραβίαση του μανιφέστου των Εργατικών, άποψη που συμμερίζεται το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (IFS).

Η Ρέιτσελ Ριβς μπορεί να χρειαστεί να συγκεντρώσει έως και 25 δισεκατομμύρια λίρες από αυξήσεις φόρων, αν θέλει να συνεχίσει να αυξάνονται οι δαπάνες με το εθνικό εισόδημα, ήταν η εκτίμηση που δημοσιεύτηκε προ ημερών από το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (IFS).

Η κ. Ριβς αναμένεται επίσης να αλλάξει τον επίσημο ορισμό του χρέους, γεγονός που θα της επιτρέψει να δανειστεί περισσότερα για να επενδύσει, αν και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κατηγορίες ότι οι Εργατικοί δεν είναι δημοσιονομικά συνετοί.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, πάντως, εμφανίζονται χαλαρές απέναντι στην κίνηση αυτή.

Πηγή: ertnews.gr

Related post