IDF: Βλήμα από τον Λίβανο προσγειώθηκε στο κεντρικό Ισραήλ παρά το Iron Dome

 IDF: Βλήμα από τον Λίβανο προσγειώθηκε στο κεντρικό Ισραήλ παρά το Iron Dome

Να καταστρέψει τον οικονομικό βραχίονα της Χεζμπολάχ επιχειρεί το τελευταίο 24ωρο το Ισραήλ. Με ένα μπαράζ βομβαρδισμών στα νότια προάστια της Βηρυτού, έπληξε καταστήματα τραπεζικού ομίλου, που φέρεται να συνδέεται με τη χρηματοδότηση της σιιτικής οργάνωσης. Στο Τελ Αβίβ, έντονη είναι η κινητικότητα και οι ζυμώσεις για τα επόμενα βήματα σε Γάζα και Λίβανο, αλλά και για τα αντίποινα κατά του Ιράν, την ώρα που μαίνεται το θρίλερ για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν. Στο μεταξύ, ο Άντονι Μπλίνκεν σπεύδει ξανά αύριο στη Μέση Ανατολή, με μοναδικό στόχο να πιέσει για επίτευξη εκεχειρίας. Πριν από λίγο ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ένα βλήμα που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο προσγειώθηκε στο κεντρικό Ισραήλ χωρίς να έχουν ενεργοποιηθεί οι σειρήνες.

Χτυπήματα μέχρι και το απόγευμα σε περιοχές που βρίσκονται παραρτήματα του οικονομικού οργανισμού που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, «Αλ Καρντ Αλ Χασάν» -ενός οιονεί τραπεζικού δικτύου που το Ισραήλ εκτιμά ότι χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ εναντίον του.

Με μια λιτή ανακοίνωση ο ίδιος οργανισμός αναφέρει πως: «το (τραπεζικό) ίδρυμα “Αλ Καρντ Αλ Χασάν” έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τα χρήματα των πελατών του ήδη από την αρχή του πολέμου και οι εχθροπραξίες δεν θα επηρεάσουν τα αποθέματα και τη δουλειά του».

Μετά τις επιδρομές τουλάχιστον 6 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τη χθεσινοβραδινή δραστηριότητα, ενώ συνολικά ο αριθμός των νεκρών αμάχων στον Λίβανο από την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ Χεζμπολάχ – Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023 ανέρχεται στις 2.500.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο απεσταλμένος της προεδρίας των ΗΠΑ Άμος Χοχστάιν βρίσκεται σήμερα (21/10) στη Βηρυτό για να διαπραγματευτεί κατάπαυση του πυρός, την οποία επιθυμεί και η πολιτική ηγεσία του Λιβάνου.

Υπάρχουν συγκλήσεις της πολιτικής ηγεσίας για κατάπαυση του πυρός και υλοποίηση του ψηφίσματος 1701, ενώ φαίνεται ότι και ο κ. Χοχστάιν μεταφέρεται από την ατζέντα που στην αρχή είχε για τροποποίηση του ψηφίσματος και εμμένει στην άμεση αναντίρρητη υλοποίησή του. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του λιβανέζικου κοινοβουλίου, τον κ. Μπερί, εκείνος δήλωσε ότι βλέπει μια ανακωχή τριών εβδομάδων προκειμένου ο Λίβανος να δρομολογήσει τις διαδικασίες για εκλογή προέδρου, ο οποίος θα μπορούσε να αναλάβει επισήμως τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός.

Related post