«Παραγωγικός μετασχηματισμός ενίσχυσης επενδύσεων και βιομηχανίας»: Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις, παρουσία του πρωθυπουργού
Τις πολιτικές για τον «Παραγωγικό μετασχηματισμό ενίσχυσης επενδύσεων και βιομηχανίας για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα» παρουσιάζει τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη. Εθνική αναγκαιότητα, έχει χαρακτηρίσει ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο να δίνει έμφαση στη διεύρυνση του ρόλου της βιομηχανίας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.
«Ένα παραγωγικό μοντέλο», όπως έχει πει υπουργός, «που αποτελεί τη δική μας απάντηση στον αυξανόμενο ανταγωνισμό και τις προκλήσεις, καθώς και τη δική μας θετική πρόταση για την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος της πατρίδας μας και της ερημοποίησης περιοχών της».
Επιπλέον, όπως σημείωσε ο ίδιος μιλώντας, πρόσφατα, στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας: «Οφείλουμε να επενδύσουμε στη βιομηχανία και την καινοτομία, ρυθμίζοντας κατεπειγόντως την αγορά ενέργειας. Είναι όρος και προϋπόθεση -ικανή και αναγκαία- για ασφάλεια και ευημερία. Η καλύτερη ασφάλεια για την Ελλάδα είναι η ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας».
Ο υπουργός έχει αναφέρει σε ομιλίες του ότι σκοπός του νέου παραγωγικού μοντέλου είναι η ισόρροπη ανάπτυξη, δηλαδή, να εντοπιστούν και να αναδειχθούν συγκεκριμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες ανά περιφέρεια, και σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, για να κατευθυνθούν σωστά οι διαθέσιμοι πόροι και να ενισχυθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μέχρι σήμερα, το νέο παραγωγικό μοντέλο αναδεικνύει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερο, ανά Περιφέρεια, ενισχύει τον ρόλο της βιομηχανίας, βοηθάει στη σύνδεση της καινοτομίας και της έρευνας για προϊόντα ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο ενώ, σημαντικό τμήμα του αποτελούν η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη μετάβαση, καθώς η Ελλάδα έχει πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα αυτόν.
Αυτό το νέο παραγωγικό μοντέλο στηρίζεται σε έναν συνδυασμό κινήτρων και χρηματοδοτήσεων, με εργαλεία που συνδυάζουν φοροαπαλλαγές, επιτάχυνση αποσβέσεων, επιχορηγήσεις και καλές πρακτικές από άλλες χώρες και όσο γίνεται μεγαλύτερη απλοποίηση διαδικασιών, ώστε να κατευθυνθούν, χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις, σε συγκεκριμένους τομείς και κλάδους και στην ενίσχυση των εξαγωγών.
Στο πλαίσιο της, περαιτέρω, απλοποίησης της διαδικασίας έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη μία σημαντική μεταρρύθμιση για τη διευκόλυνση στρατηγικών ή εμβληματικών επενδύσεων, καθώς οι δυνητικοί επενδυτές θα απευθύνονται μόνο σε μια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.