Κρούσμα νορβηγικής ψώρας κλείνει σχολείο στα Χανιά – Άμεσα μέτρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Συναγερμός σήμανε σε σχολείο των Χανίων μετά τον εντοπισμό κρούσματος νορβηγικής ψώρας σε μαθητή. Η νόσος, που προκαλεί κνησμό και δερματικές αλλοιώσεις, εντοπίστηκε έπειτα από εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ η σοβαρότητα του συγκεκριμένου τύπου ψώρας (νορβηγική) οδήγησε άμεσα στην εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα zarpanews.gr, το σχολείο έκλεισε προσωρινά για να γίνουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις. Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας των Χανίων, Αντώνης Βαρδάκης, «έγινε σχολαστική καθαριότητα και απολύμανση από συνεργείο εργολάβου», ενώ η δημοτική αρχή βρίσκεται σε αναμονή οδηγιών από τις υγειονομικές Αρχές για το αν το σχολείο θα παραμείνει κλειστό τη Δευτέρα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί άλλα κρούσματα, ούτε συμπτώματα σε άλλο άτομο, ενώ το κρούσμα φαίνεται να προέρχεται από το οικογενειακό περιβάλλον του μαθητή.

Σε όλους τους μαθητές και το προσωπικό του σχολείου χορηγήθηκε προληπτική αγωγή, ενώ στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν και σε άλλα σχολεία συστήθηκε η χρήση προληπτικής λοσιόν για την αποφυγή μετάδοσης.

Η νορβηγική ψώρα αποτελεί σοβαρότερη και πιο μεταδοτική μορφή της νόσου, που μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και με σύντομη επαφή ή χρήση μολυσμένων αντικειμένων. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο κνησμό, ιδιαίτερα τη νύχτα, και δερματικές αλλοιώσεις.

Related post