Συγκρουσιακό κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό – Τι τονίζει η Ελλάδα, τι υποστηρίζουν τα μπλοκς των Ευρωπαίων ηγετών

 Συγκρουσιακό κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό – Τι τονίζει η Ελλάδα, τι υποστηρίζουν τα μπλοκς των Ευρωπαίων ηγετών

Ζυμώσεις, συναντήσεις, συμφωνίες, προσύνοδοι και επαφές συνοψίζουν το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το πρωί της Πέμπτης (17/10).

Ήδη ο πρωθυπουργός συμμετείχε το πρωί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην προσύνοδο για το μεταναστευτικό που έγινε με πρωτοβουλία της Ιταλίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον οποίο υπέγραψε στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, συμφωνία για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι το 21ο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπογράφει αντίστοιχη διμερή συμφωνία με την Ουκρανία και δηλώνει παρούσα για την επόμενη ημέρα.

Μεταξύ άλλων αυτή προβλέπει:

  • Συνεργασία σε οικονομία, ενέργεια, πολιτική προστασία, πολιτισμό
  • Έμφαση στην ανοικοδόμηση (Οδησσός)
  • Στρατιωτική / αμυντική βοήθεια

Σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό, η Ελλάδα έχει προσέλθει με ξεκάθαρες θέσεις τις οποίος ο πρωθυπουργός έχει διατυπώσει πολλές φορές, ενώ αυτό που τονίζεται είναι ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών.

Παρά τις πιέσεις που ασκούν διάφορες χώρες για την υιοθέτηση του δικού τους πλάνου, η Ελλάδα υπενθυμίζει ότι υπάρχει ένα Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο, ότι οι επιστροφές πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία γιατί αυτό είναι και στο πλαίσιο της συμφωνίας ευρωπαϊκής ένωσης – Τουρκίας από το 2016 αλλά και ότι ο λόγος της χώρας μας μετράει καθώς η Ελλάδα υπήρξε πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης.

Τι υποστηρίζουν προς ώρας τα μπλοκς των Ευρωπαίων ηγετών

Είναι σαφές ότι η Ευρώπη σκέφτεται σοβαρά να αλλάξει ρότα στο μεταναστευτικό, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από τη σύνταξη του πρόσφατου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Η Κομισιόν πιέζει για επίσπευση της εφαρμογής του νέου Συμφώνου, οι βόρειες χώρες επιζητούν άμεση λύση για την ανάσχεση των δευτερογενών μετακινήσεων, και όλοι μαζί ανησυχούν για τις μεγάλες ροές που μπορεί να φέρει η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Στην προ-συνάντηση για το θέμα αυτό που διοργάνωσαν η Ιταλία, η Δανία και η Ολλανδία συμμετείχαν οι ηγέτες της Αυστρίας, της Κύπρου, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Μάλτας, της Σλοβακίας και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μάλιστα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι παρουσίασε τη συμφωνία με τα Τίρανα για την φιλοξενία μεταναστών σε αλβανικό έδαφος. Ωστόσο, στα συμπεράσματα δεν αναμένουμε κάτι ιδιαίτερο πέρα από το ότι οι ηγέτες χαιρετίζουν την επιστολή Φον Ντερ Λάιεν.

Ο Ντόναλντ Τουσκ δεν συναινεί με την διατύπωση συμπερασμάτων στο μεταναστευτικό, καθώς αντιμετωπίζει εργαλειοποίηση με τους μετανάστες που έρχονται στην Πολωνία μέσω Λευκορωσίας.

Στο Ουκρανικό, η παρουσία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στις Βρυξέλλες συνδέεται με την παρουσίαση του σχεδίου νίκης που έκανε το πρωί στο ΝΑΤΟ και κατόπιν στους Ευρωπαίους ηγέτες. Η πρότασή του για άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ακούστηκε με την πάγια επιφύλαξη.

Στο μεσανατολικό  οι 27 επαναλαμβάνουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τονίζουν την ανάγκη να τερματιστεί η σπείρα της βίας και των αντιποίνων, και υποστηρίζουν τη λύση δύο κρατών για δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην περιοχή.

Τέλος, σύμφωνα, με προσχέδιο των Συμπερασμάτων οι ηγέτες θα καλέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει επειγόντως προτάσεις με στόχο την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας που παρατηρούνται στις τιμές της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ιδίως στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία.

 

Related post