Πρωτοποριακός σαρωτής ματιών ανιχνεύει διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και Αλτσχάιμερ
Τα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για τη γενική υγεία ενός ατόμου, όπως έχουν δείξει πρόσφατες μελέτες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν πρώιμα σημάδια ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η νεφρική νόσος, η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Ερευνητές αναπτύσσουν οφθαλμοσκόπια επόμενης γενιάς που μπορούν να ανιχνεύσουν ανεπαίσθητες αλλαγές στο μάτι οι οποίες μπορεί να υποδηλώνουν υποκείμενα προβλήματα υγείας. Μια απλή σάρωση ματιών με χρήση αυτών των συσκευών θα μπορούσε ενδεχομένως να εντοπίσει πρώιμους δείκτες διαφόρων παθήσεων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι σαρώσεις ματιών θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά άτομα άνω των 60 ετών.
Ο Στίβεν Μπερνς, καθηγητής στη Σχολή Οπτομετρίας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και οι συνεργάτες του, αναπτύσσουν οφθαλμοσκόπια για την ανίχνευση ασθενειών μέσω του ματιού από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η ερευνητική ομάδα έχει αναπτύξει ένα οφθαλμοσκόπιο που μπορεί να παρατηρήσει το πίσω μέρος του ανθρώπινου ματιού σε πολύ υψηλή ανάλυση (2 microns). Αυτό επιτρέπει στους ερευνητές να βλέπουν την κίνηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε πραγματικό χρόνο. Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία, ο Μπερνς έχει εντοπίσει βιοδείκτες για τον διαβήτη και την υπέρταση στα αιμοφόρα αγγεία του ματιού.
Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Northwestern και Stanford και το Mount Sinai χρησιμοποίησαν ένα οφθαλμοσκόπιο για να παρατηρήσουν διάφορα μέρη του ματιού, συμπεριλαμβανομένων των αιμοφόρων αγγείων και των φωτοϋποδοχέων. Αυτή η τεχνολογία τους επέτρεψε να εντοπίσουν παθήσεις όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και να βελτιώσουν την παρατήρηση των οφθαλμικών κυττάρων.
Η τεχνητή νοημοσύνη επιταχύνει τη διάγνωση
Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ χρηματοδοτούν ένα έργο για το συνδυασμό διαφορετικών τεχνολογιών και τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη μιας συσκευής που θα ανιχνεύει έγκαιρα διάφορες ασθένειες.
«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για ένα ισχυρό αγγειακό συστατικό του αμφιβληστροειδούς στη νόσο του Αλτσχάιμερ», είπε ο Μπερνς. «Μπορείτε να το δείτε με σαρώσεις PET, οι οποίες απαιτούν μεγάλα όργανα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Η ανίχνευση πρώιμων ενδείξεων ασθενειών με μια σάρωση ματιών, είναι πολύ λιγότερο επεμβατική και πολύ λιγότερο δαπανηρή» κατέληξε ο Μπερνς.
ΠΗΓΗ: Interesting Engineering