Μητσοτάκης: Πού ήταν οι υπερπατριώτες όταν φυλάγαμε τον Έβρο; – Το ότι συζητάμε με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.
Καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία στα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό και αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, ανέφερε ο κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι «εμείς αντιμετωπίσαμε πρώτοι τον Μάρτιο του ’20 την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Από τότε η ΕΕ άλλαξε και ήρθε πολύ κοντά στις εθνικές θέσεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα,είναι να θεσπίσουμε ένα πλαίσιο για τις επιστροφές και αυτήν την εντολή δώσαμε στην Κομισιόν. Τους όρους για το ποιος θα έρθει στην ΕΕ πρέπει να τους καθορίζουμε εμείς και όχι οι διακινητές».
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επίσης ενδιαφέρουσα πρόταση τα προαναχωρησιακά κέντρα σε τρίτες χώρες.
Σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι αποψεις Σαμαρά είναι σεβαστές και ότι όταν ήταν πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και έγιναν διερευνητικές επαφές. Επίσης διαχώρισε τις απόψεις Σαμαρά απο ορισμένες άλλες φωνές που όπως είπε κάνουν λόγο για μειοδοσία σε ότι αφορά τις συνομιλίες με την Άγκυρα λέγοντας ότι η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά τους πατριώτες της φακής. Δεν ξεπουλάμε τίποτα ούτε προδίδουμε κανέναν τόνισε χαρακτηριστικά ο κυριάκος Μητσοτάκης
Σε ότι αφορά το αίτημα για τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας έγινε δεκτό από την Ευρωπαικό Συμβουλίο και αναμένουμε τις προτάσεις του για το θέμα αυτό
Βασικό αντικείμενο στις συζητήσεις μεταξύ αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ήταν το Μεταναστευτικό. Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες σημείωσε ότι είναι θετικό ότι η ΕΕ συγκλίνει στη θέση για αυστηρή φύλαξη των συνόρων.
Η Ελλάδα πάντα υποστήριζε την ανάγκη αυστηρής φύλαξης των συνόρων και το έκανε πράξη και είναι θετικό ότι πλέον στη θέση αυτή συγκλίνει και η Ε.Ε. φέρεται να είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τόνισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας με τρίτες χώρες – ανέφερε το παράδειγμα της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι η επόμενη πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσει η Ε.Ε. είναι η υποχρέωση να γίνονται δεκτές οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο.