ΗΠΑ: Εταιρεία σχεδιάζει εμπορικό διαστημικό σταθμό
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) της βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη εδώ και 25 χρόνια, στεγάζοντας ομάδες αστροναυτών στο περιβάλλον μικροβαρύτητας. Ωστόσο, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να τον αποσύρει μέχρι το 2030.
Η εταιρεία Vast Space, με έδρα την Καλιφόρνια, αποκάλυψε πρόσφατα τα σχέδια για έναν νέο διαστημικό σταθμό, ονόματι «Haven-2». Η εταιρεία σκοπεύει να υποβάλλει τα σχέδιά της στη δεύτερη φάση του προγράμματος Commercial Low Earth Orbit Destinations (CLD) της NASA. Εκτιμά δε, ότι θα μπορέσει να εκτοξεύσει την πρώτη μονάδα του Haven-2 το 2028.
Σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, ο Haven-1 θα είναι ο πρώτος εμπορικός διαστημικός σταθμός στον κόσμο που θα μπορεί να φιλοξενεί τετραμελείς αποστολές.
«Ο στόχος μας αυτή τη δεκαετία είναι να κερδίσουμε το συμβόλαιο CLD της NASA και να δημιουργήσουμε τον διάδοχο του ΔΔΣ» δήλωσε ο Μαξ Χάοτ, διευθύνων σύμβουλος της Vast. «Για να το πετύχουμε αυτό, θα δείξουμε πρώτα τις δυνατότητές μας κατασκευάζοντας και λειτουργώντας τον πρώτο εμπορικό διαστημικό σταθμό στον κόσμο, τον Haven-1» πρόσθεσε.
Εάν η Vast κερδίσει το συμβόλαιο της NASA, σχεδιάζει να εκτοξεύσει την πρώτη μονάδα πάνω σε έναν πύραυλο Falcon Heavy της SpaceX, το 2028. Με αυτό το χρονοδιάγραμμα, θα υπάρξει μια επικάλυψη δύο ετών με τον ΔΔΣ σε τροχιά. Μετά την εκτόξευση της πρώτης μονάδας, η Vast θέλει να κατασκευάσει άλλες τρεις επιπλέον μονάδες σε μια περίοδο δύο ετών.
Ο Haven-2 θα διαθέτει ένα εργαστήριο για την έρευνα μικροβαρύτητας και την κατασκευή στο Διάστημα, ένα παράθυρο παρόμοιο με αυτό που έχει ο ΔΔΣ, έναν ρομποτικό βραχίονα, ένα airlock για την υποστήριξη της ελλιμενισμού ωφέλιμων φορτίων και ένα άλλο για τους διαστημικούς περιπάτους. Μια από τις μονάδες του διαστημικού σταθμού θα φιλοξενεί αποκλειστικά διεθνείς συνεργάτες.
Η Vast θα πρέπει να ανταγωνιστεί άλλες εταιρείες που επίσης αναπτύσσουν σχέδια για τον μελλοντικό διεθνή διαστημικό σταθμό, συμπεριλαμβανομένων των Axiom Space, Blue Origin και Northrop Grumman.
ΠΗΓΗ: Gizmodo