Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Μαθητές σχολείων μαθαίνουν ΚΑΡΠΑ- «Όλοι μπορούμε να σώσουμε μια ζωή»

 Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Μαθητές σχολείων μαθαίνουν ΚΑΡΠΑ- «Όλοι μπορούμε να σώσουμε μια ζωή»

Οι μαθητές γράφουν ιστορία στο πλαίσιο της σημερινής «Παγκόσμιας Ημέρας Επανεκκίνησης Καρδιάς».

Τη “γιορτή αγάπης” διοργάνωσαν από κοινού η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δυτικής Θεσσαλονίκης και η Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών KIDS SAVE LIVES, όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Περ. Διευθυντής Εκπαίδευσης Αλέξανδρος Κόπτσης, με εκατοντάδες μαθητές σχολείων της Κ. Μακεδονίας να κάνουν μαθήματα Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) στη Θεσσαλονίκη.

Οι μαθητές έμαθαν πώς γίνεται η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και πώς χρησιμοποιείται ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής, ώστε να είναι σε θέση να σώσουν κάποιον συνάνθρωπό τους σε μια κρίσιμη στιγμή, αν χρειαστεί και παρά το νεαρό της ηλικίας τους δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν.

H δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς 2024 | WRAH DAY έγινε με στόχο να πραγματοποιηθεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ ΚΑΡΠΑ και συμμετέχουν πανελλαδικά πάνω από 20.000 μαθητές.

Συγκεκριμένα, τριακόσια πέντε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν ταυτόχρονα στη δράση σήμερα, ενώ πρόκειται να κληρωθούν 100 απινιδωτές και shock stations, που θα σταλθούν σε αντίστοιχα σχολεία.

  • Η «Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς» καθιερώθηκε με διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2012 και λαμβάνει χώρα στις 16 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, με στόχο τη βελτίωση του ποσοστού των ασθενών που επιβιώνουν από έξω-νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, με τη βελτίωση της ενημέρωσης, και της εκπαίδευσης του κοινού στην ανάνηψη θύματος ανακοπής, και στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.
  • Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι η αιφνίδια και απρόβλεπτη διακοπή της καρδιακής ή/και ταυτόχρονα της αναπνευστικής λειτουργίας. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, επέρχεται μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

Ρεπορτάζ Χριστίνα Συμεωνίδου

Διαβάστε επίσης:

16 Οκτώβρη: Ημέρα επανεκκίνησης της καρδιάς- Δωρεάν ΚΑΡΠΑ σε σχολεία

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Related post