Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος στις παρατάσεις, ποιο είναι το χρονικό διάστημα που θα υποβάλλονται αυστηρά

 Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος στις παρατάσεις, ποιο είναι το χρονικό διάστημα που θα υποβάλλονται αυστηρά

Τέλος στο καθεστώς των διαδοχικών παρατάσεων που έχουν ως αποτέλεσμα η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να ολοκληρώνεται μέσα στον Αύγουστο, επιδιώκει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών.

ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΑΞΥ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΩΣ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ

Το χρονοδιάγραμμα θα «κλειδώσει» με νόμο και θα θεσπιστούν ισχυρότερα κίνητρα για την εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου αλλά και αντικίνητρα με τη μορφή προστίμων σε κρατικούς λειτουργούς οι οποίοι θα προκαλούν ακουσίως ή εκουσίως καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία.

Μετά τα τέλη κυκλοφορίας και οι φορολογικές δηλώσεις αφήνουν πίσω τις παραδοσιακές παρατάσεις. Από την ερχόμενη Άνοιξη, το σύστημαθ’ ανοίγει κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου και θα κλείνειστις 15 Ιουλίου.

Θεσπίζονται μάλιστα κίνητρα ώστε οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν ταχύτερα τη δήλωσή τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρώσουν εφάπαξ το φόρο μέχρι 31 Ιουλίου. Εφόσον η δήλωση υποβληθεί από 15 Μαρτίου μέχρι 30 Απριλίου, προβλέπεται έκπτωση 4%, από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου έκπτωση 3% και από 16 Ιουνίου μέχρι 15 Ιουλίου έκπτωση 2%.

Οι εργοδοτικοί και ασφαλιστικοί φορείς του Δημοσίου καθώς και η ΑΑΔΕ θα πρέπει να στέλνουν τα στοιχεία στο σύστημα, χωρίς λάθη, μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του Φεβρουαρίου, διαφορετικά θα επιβάλλονται πρόστιμα στους επικεφαλής των φορέων.

Στο νομοσχέδιο θεσπίζεται ακόμα αφορολόγητο 300 ευρώ το μήνα για τα φιλοδωρήματα, τα οποία απαλλάσσονται πλήρως από τις ασφαλιστικές εισφορές

Θα υπάρξει μάλιστα ρύθμιση που θα προβλέπει ότι εάν ένας εργοδότης μειώσει τον κανονικό μισθό και αντικαταστήσει τη διαφορά με φιλοδωρήματα, θα υπόκειται σε πρόσθετη φορολόγηση.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος από το 2025 και για τα μπλοκάκια που έχουν μέχρι 3 εργοδότες ή το 75% του εισοδήματός τους προέρχεται από έναν εργοδότη

Επίσης, έρχονται αλλαγές στην διοικητική δομή της ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, ενισχύεται ο θεσμικός ρόλος του Συμβουλίου Διοίκησης, δημιουργούνται 3 θέσεις Υποδιοικητών, θεσπίζεται δυνατότητα ανανέωσης για δεύτερη φορά της θητείας του διοικητή και δίνεται το περιθώριο πρόσληψης διευθυντών και από τον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: ertnews.gr

Related post